
Už staroveký Egypt si pochutnával na zlatistom mede, starí Gréci tiež chválili jeho blahodarné účinky. Rozmaznával jazyk svojou sladkou chuťou, pomáhal zbaviť sa mnohých neduhov, kvôli čomu si vyslúžil patričnú úctu.
Med je jedným z najdostupnejších čistých prírodných prostriedkov, ktorý je pre náš organizmus veľmi prospešný. Zaujímavý je jeho obsah vitamínov A, B1, B2, B6, B12, C, D, K, P, minerálnych látok, z ktorých najcennejší je asi zinok, kremík, mangán a draslík. K obsahovým látkam patria aj monosacharidy, vzácne enzýmy, voľné organické kyseliny. Môj výpočet nie je úplný, záujemca o podrobné informácie iste nebude mať problém zistiť si ich na nete.
Existuje mnoho druhov medov, nám laikom najviac povie kvetový alebo lesný med. Každý druh je niečím špecifický a tým sa menia aj jeho účinky na naše zdravie. Obecne však môžeme pripísať medu cenné účinky na podporu imunitného systému, zníženie tlaku, lieči žaludočné vredy, napomáha srdcovým ochoreniam, jeho užívanie sa odporúča pri nedostatku železa, má silné antibakteriálne účinky( uľaví zapálenému hrdlu, kašľu), výborne pôsobí na drsné miesta na koži , na popraskané pery, zapálené miesta.
Odborníci odporúčajú ako dennú dávku medu od 60-100g. Ako medicínku je vhodné užívať med 3x denne polievkovú lyžicu. Ak rozpustíme med v teplej prevarenej (nie horúcej) vode, čaji alebo mlieku tak urýchlime jeho účinok. Taktiež môžeme med pred spolknutím podržať pár minút v ústach, účinné látky sa lepšie dostanú do krvného obehu.
Je nepostrádateľný vo výžive detí ( niektorí odborníci tvrdia, že med možno podávať deťom až vraj od jedného roka), rekonvalescentov, starých ľudí. To čo je pre bábätká mlieko, to je pre starých ľudí med. Má silné antisklerotické účinky. Jedinou kontraindikáciou je alergia na včelie produkty. Ľudia postihnutí touto alergiou si musia nechať chuť na med zájsť...
Med používajú aj športovci ako povolený doping. Vyrábajú si nápoj zložený z citrónovej šťavy, kondenzovaného mlieka a medu. Med chráni aj pred nachladnutím, dodá vyčerpanému organizmu potrebnú energiu. Lieči žaludočný aj dvanástorníkový vred. Má upokojujúci vplyv na nervovú sústavu, osoží srdcu.
Po "opici" tiež urobí svoje. Pomôže skľudniť žalúdok a postaviť spoločensky unaveného jedinca na nohy. Ak po otrave hubami urýchlene vypijeme pohár mlieka s medom, ochránime tak pečeň pred trvalým poškodením. Pečeň má med rada, vie, že napomáha jej dôležitej regenerácii.
Už krásna Kleopatra využívala med ako skrášľujúci prostriedok. Kúpala sa v medovom kúpeli ( smotana s medom pridaná do vody) a relaxovala všetkými zmyslami. Vedela, že med je zázrakom domácej kozmetiky.
Kozmetický priemysel, čoraz častejšie vracajúci sa k prírodným prostriedkom, využíva hojne skvelé účinky medu na pokožku. Nájdeme ho ako súčasť krémov, pleťových či vlasových masiek. Načo však vyhadzovať peniaze za medové kozmetické prípravy, keď môžeme použiť med z komory, cha. Med pleť rozjasní, tonizuje, vyživuje. Je výborný na mastnú ale aj na suchú pleť. Med zmiešaný s morskou soľou a pár kvapkami olivového oleja je výbornou formou peelingu. Vymasírujeme pleť s touto zmesou, necháme chvíľu pôsobiť a zmyjeme čo možno najhorúcejšou vodou, akú znesieme. Potom pleť osviežime studenou vodou, aby sme uzatvorili póry. Aj ovsené vločky vymiešané s medom dobre poslúžia na odstránenie odumretých buniek a tak docielia svieži výzor pleti.
Boli ste už na medovej detoxikačnej masáži? Pôsobí pri nespavosti, depresii, uľaví aj chorým kĺbom. Priznám sa, že som ju absolvovala len raz a bola som rada, keď ju terapeutka ukončila. Med sa mi lepil na kožu chrbta a tým ako som bola masírovaná , to vyvolávalo dosť silnú bolesť. Med sa menil na belavú kašu a to vraj znamenalo, že z tela odchádzajú toxíny. Dosť bolestivý odchod, cha...
Pamätám si, z detstva, ako mi sused, vlastniaci včelín, dával na žvýkanie plásty plné medu. Odhryzla som si, ako som žvýkala, tak med si našiel cestu k mojim chuťovým pohárikom a suchý plást som vypľúvala na všetky strany. Bol to zdravý mls a aj zábavka.
Je prospešné vedieť, že med by sme mali skladovať na suchom, tmavom mieste, najlepšie v skle alebo v kamenine. Netreba sa báť kryštalizácie medu, je jeho prirodzenou súčasťou.
Medík môžme aj vypiť vo forme fajnovej medovinky. Môžme si na ňom pochutiť aj v perníčkoch, alebo len tak, že si ním potrieme chlebík s maslom.
Moja maminka si do medu nakladá orechy, vraj to prospieva srdcu aj cievam. Medom môžme sladiť všetky nápoje, maminka pije aj kávu osladenú len medom. Naučila na túto "fintu" už všetky svoje kamošky. U mňa však nepochodila, lebo ja sladkú kávu nemôžem ani cítiť. Ja si dám radšej med samostatne.
Med je skoro ako zázrak, ktorý nám nezištne ponúka skvelá pani Príroda. Včielky svojou usilovnou prácou v zbieraní nektáru ho ešte obohatia látkami vylučovanými z vlastného tela, pozmenia ho vo svojom tráviacom trakte a uložia ho do plástov, v ktorých neskôr dozreje med.
O mede by sa dalo písať veľa. Moja óda je len krátkou ukážkou toho, za čo všetko patrí medu naše "ďakujem".
Narobila som vám chúťky? Rozvoniavajú už u vás vianočné medovníky?
Začínate nebodaj cítiť, že čosi na vás lezie? Siahnite po mede! Nemáte ho doma? Nevadí, veď kúpite ho všade, no smolou je, že sa vám môže stať aj to, že kúpite falošný med. Kupujte radšej med od známych výrobcov, alebo si kúpte tak, ako to robím roky ja... priamo u poctivého včelára. Iste neoľutujete.
Do medovania priatelia!