
Moja dnešná virtuálna čajovňa má špeciálnu akciu. Podávam najstarší čaj Číny (niekde sa uvádza, že dokonca sveta), ktorého priaznivé účinky na sebe pocítili už čínski cisári (tam má korene prezývka cisársky čaj) a k nemu pridám mls v podobe domácej bábovky. To akože na vyrovnanie chutí, cha. Obetujem pre vás aj vonnú tyčinku, aby ste si trochu rozmaznali nos, nebojte nebude to vôňa pu- Erhu, cha. Moment, ešte zapálim soľnú lampu a do prehrávača vložím CD "Tóny srdca". Cíťte sa príjemne...
*************
Ale teraz už vážne, pretože pu-Erh si nezaslúži, aby sme si z neho robili srandičky.
Tento skvost medzi čajmi sa pestuje v Číne v provincii Yunnan a je pomenovaný podľa okresného mesta, v ktorom sa kedysi spracovával. Európa a Amerika ho objavila len nedávno. Jeho farba je hnedo-ružová, z jeho popisu asi práve farba znie najlákavejšie. Ide o tmavý, postupne fermentovaný čaj. Jeho špecialitkou je, že sa fermentuje za pomoci ušľachtilej plesne Aspergillus niger. Práve kvôli tejto prísade ho zvyknú volať čínsky penicilín. Jeho príprava je zdĺhavá, opradená rúškom dobre stráženého tajomstva. Dozrieva niekoľko rokov. Jeho účinnosť vraj pretrváva minimálne 60 rokov. Tento čaj je ako víno, čas mu prospieva, rokmi naberá na kvalite. Kiežby som to mohla povedať o sebe!
Obsah kofeínu je asi 24x nižší ako u bežných čajov. Podobne ako rooibos obsahuje množstvo stopových prvkov a vitamíny. Obsahuje aj dôležitý selén.
Čaju sa hovorí aj "tukožrútsky", pretože má schopnosť odbúravať tuk. Je vhodné piť ho vždy po ťažšom jedle. Mám dobrú správu aj pre prípad "opičného" stavu, urýchľuje aj odbúravanie alkoholu. Okrem toho znižuje hladinu cholesterolu, rozpúšťa hlieny, znižuje tlak, rozširuje cievy, čistí črevá, detoxikuje organizmus, má protirakovinové účinky. Podľa čínskej tradičnej medicíny vyháňa z tela chlad a vlhko. Čaj zlepšuje aj koncentráciu.
Milé dámy, vraj obklady z neho majú omladzujúce účinky. Chystám sa nakúpiť si dostatočné množstvo, naplním ním vaňu a na pár dní sa do nej ponorím. Ak účinkuje, tak vyjdem z vane minimálne o 10 rokov mladšia, hihi. Držte palce, aby mi pokus vyšiel.
Čaj možno kúpiť sypaný, v tejto forme ho najskôr nájdete v čajovniach. Na pultoch predajní sa objavil už aj v porciovanej forme. Ak ho nájdete zlisovaný do tvaru malých mištičiek, resp. vtáčich hniezd, tak vedzte, že túto formu vymysleli, aby sa čaj čo najjednoduchšie transportoval na chrbtoch tiav.
Pu-Erh kúpime v čistej forme ale aj ochutený, najčastejšie nejakým ovocím. Pre citlivejšie nosíky a jazýčky odporúčam práve ten ochutený, aby ste nedráždili nos jemne stuchnutou pavôňou po plesni, hoci ušľachtilej, hihi.
Čo sa týka prípravy - prelievame ho síce prevarenou, no chvíľu odstátou vodou (cca 90 stupňov Celzia). Necháme ho lúhovať približne 3 minúty. Špecialitkou tohto čaju je, že ho môžeme použiť opakovane, môžeme ho teda zaliať niekoľkokrát, len vždy predlžujeme dobu lúhovania až na 10-15 minút. Tieto nálevy už pripravujeme s čerstvo prevretou vodou. Každý nálev má inú chuť a inú vôňu. Denne by sa mal piť v množstve najviac troch šálok. (Je pravda, že tak ako aj pri iných čajoch, môžte sa v rôznych zdrojoch stretnúť s menšími odchýľkami pri radách na jeho prípravu.)
**************
Či už vôňu a chuť čaju zvládnete bez problémov alebo so štipcom na nose, alebo si zadovážite radšej jeho ochutenú formu, trebárs s pomarančom alebo limetkou, vždy majte na pamäti, že pitím tohto nápoja (predovšetkým v sypanej forme) urobíte pre svoje telíčko čosi prospešné. Verím, že sa vám za to odmení dobrou kondíciou.
Do pu-erhovania, priatelia! Prianie "na zdravie" je v tomto prípade na pravom mieste!
A čo bábovka? Chutila?