reklama

Moja cesta do Číny

Pred pár dňami som sa vrátil z Číny, kam mi napriek mojim aktivitám za ľudské práva vydali víza. Zdá sa, že komunistická tajná služba na našom území nepracuje dostatočne svedomito. V tomto blogu by som sa chcel s Vami podeliť o svoje dojmy a tiež pridať zopár fotiek.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (11)
Obrázok blogu

Po krátkej zastávke na Krasnaja ploščaď v Moskve, ktoré nás zarazilo svojou malosťou a Moskva svojou provinčnosťou, sme úspešne pristáli s lietadlom s namosúrenými ruskými letuškami v Pekingu. Peking je obrovské mesto, čo sa prejavuje jednak veľkými vzdialenosťami a hlavne vzduchom, ktorý je v niektorých dňoch podobný, ako keď inhalujete priamo pri výfuku starého Wartburgu. Ale, aby som bol objektívny, asi raz sme videli aj slnko a stav sa stále zlepšuje (predpokladám, že pred OH to tam vyzeralo ako na štarte súťaže Moskvičov a Trabantov).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Číňania nás zaskočili hlavne svojou výškou, ich najmladšia generácia okolo dvadsiatky je vyššia ako u nás, takže koniec rečiam o malých Číňanoch. Obchodnícky duch Číňanov je známy a po liberalizácii trhu sa naplno prejavil aj v Pekingu, zachádza to až do extrému, keď napríklad v miestnej ZOO je viac obchodov a reštaurácií ako pavilónov so zvieratami. Kontrasty medzi hypermodernými budovami a špinavými hutongami bolo vidieť na každom kroku. Väčšina Číňanov nevie po anglicky, takže dorozumieť sa tam dá aj po našsky, teda rukami a nohami. Samozrejme, ak sa tam vydáte, musíte rátať s tým, že budete cieľom objektívov fotoaparátov ako zaujímavá exotika. Zopárkrát Vás tiež poprosí o spoločnú fotografiu niekto, kto sa Vám následne zdôverí, že vidí prvýkrát Nečíňana "naživo".

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pamiatky ako Zakázané mesto, Chrám nebies či Letný cisársky palác sú obrovské a spolu s Námestím nebeského pokoja (kde sa udiala neslávne známa masakra v roku 1989) a Veľkým čínskym múrom dotvárajú megalomanstvo minulosti aj súčasnosti. Ak Vám je smutno za budovateľskými sochami a súsošiami, choďte do Číny. Mao sa nachádza na väčšine papierových peňazí, jeho usmievavá bezvrásková tvár (vraj v mauzóleu vyzerá výrazne horšie) na Vás hľadí z každého rohu.

S jediným človekom, ktorý sa nebál vyjadriť svoj negatívny názor na komunistickú diktatúru, sme sa stretli iba v rímskokatolíckej katedrále po omši. Nekládol si servítku pred ústa. Nakoľko však ekonomika Číny stále rastie, megalomanské projekty ako superrýchlovlak medzi Pekingom a Šanghajom napredujú (robotníci väčšinou bývajú vo vojenských hangároch priamo na stavbách), nie je žiaľ predpoklad, že sa ich systém nejako rýchlo rozpadne. Skôr hrozí, že do podobného systému pod zásterkou boja proti terorizmu, otepľovaniu či inému boju spadne Európa. Aj v niekdajšom ČSSR by to asi vyzeralo inak, ak by sa tu nečakalo tri hodiny na toaleták, vložky a pomaranče. Väčšina ľudí by tu bola asi spokojná, netreba zabúdať, že aj my sme boli v novembri 1989 v strednej Európe už skanzen komunizmu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pridávam pár fotiek.

Obrázok blogu

Tu leží vypchatý Mao Ce-tung

Obrázok blogu

Tu leží a pomaly sa rozkladá V.I.Lenin, sám od doby, keď jeho spolubývajúceho J.V. Stalina odsťahovali

Obrázok blogu

Záhadne sa usmievajúceho retušovaného strýčka Maa sa len tak ľahko nezbavíte

Obrázok blogu

Budovateľské sochy na Námestí nebeského pokoja (žeby Kulich?)

Obrázok blogu

Ubytovanie priamo na stavbe - čínsky kapitalizmus v praxi (Foto Dia)

Obrázok blogu

Trochu turistickej komercie na záver - jeden z palácov v Zakázanom meste

Michal Drotován

Michal Drotován

Bloger 
  • Počet článkov:  245
  •  | 
  • Páči sa:  157x

Starosta mestskej časti Bratislava-Rača. Aktívny občan. Kandidujem ako nestraník v eurovoľbách za Demokratov. Viac o mne na: www.drotovan.sk Zoznam autorových rubrík:  SpoločnosťPoznámka pod čiarouPolitikaCestovanieBratislava - RačaEkonomikaMesto BratislavaFotkyNezaradené

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu