reklama

Bude Alojz Hlina richtárom?

Známy podnikateľ a občiansky aktivista Alojz Hlina sa rozhodol po tretíkrát kandidovať na primátora Bratislavy. Tento raz hlavne vďaka sile internetu ako výrazne známejšia postava ako pred ôsmymi resp. dvanástimi rokmi. Má reálnu šancu zasadnúť v Primaciálnom paláci?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (53)
Obrázok blogu
(zdroj: www.sme.sk)

Alojz Hlina má za sebou dva pokusy o primátorské kreslo, v roku 1998 aj v roku 2002 kandidoval za prakticky jednoosobovú Stranu mladých demokratov, kde bol predsedom. Táto strana okrem kandidatúry predsedu nevykazovala prakticky žiadnu činnosť. V médiach je iba krátka zmienka o pálení knihy Mein Kampf v roku 2000 v kovovej piecke na Nám. SNP (a nejaké zmienky o robíjaní fliaš, transparentoch aby sa nezatváral do basy Mečiar a pod.). Na druhej strane je preto paradoxom, že komunistu Ernesta Che Guevaru Hlina bez väčších morálnych problémov používa ako reklamný predmet vo svojom klube Propaganda. Len pre pripomenutie, Ernesto bol na čele vojsk, ktoré v roku 1959 dobili Havanu a presadzoval nielen šírenie revolúcie po svete (Zair, Bolívia), ale aj ideu revolučného teroru. Netreba tiež zabúdať, že bol jedným z hlavných protagonistov Kubánskej krízy, keď sám naliehal na Chruščova ohľadom jadrových zbraní. Jeho zabitie z neho urobilo podobnú legendu marxistov, ako to bolo v prípade Trockého (mimo iného tiež zástancu permanentnej revolúcie, ako líder Červenej armády zaviedol brutálne pravidlá ako strieľanie všetkých, čo ustupujú z línie, napichovanie zradcov a zajatcov na kôľ a pod.). Preto propagovať Ernesta Che Guevaru je podobné ako nosiť tričko napr. s Rudolfom Hessom.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Alojz Hlina získal v posledných komunálnych voľbách, v ktorých kandidoval (2002), 0,40% hlasov. Tentokrát má pre jeho mediálnu prezentáciu šancu teoreticky aj na 5%, do primátorského kresla to však v žiadnom prípade stačiť nebude. Dá sa povedať, že pravdepodobne prevezme pozíciu Mariána Kočnéra, ktorý pred štyrmi rokmi sľuboval zadarmo MHD (samotný koncept nie je zlý, viď. napr. táto štúdia, nemal ho však dopracovaný, opäť ho vytiahol Branislav Záhradník a vyťahuje ho aj Alojz Hlina) a zaujal kontroverznou kampaňou, kde sľuboval tri milióny jednému voličovi.

Alojz Hlina je kombináciou pragmatizmu, idealizmu, naivity a exhibicionizmu. Pragmatizmus ukazuje ako úspešný podnikateľ, ktorý sa presadil aj pri rokovaniach s Číňanmi (čo skutočne nie je ľahká záležitosť). Idealizmus ukazuje pri niektorých svojich akciách, ktoré budia sympatie - napr. boj s veternými mlynmi SNS. Naivitu ukázal svojim prehlásením, že zasielal SMSky SDKÚ-DS, Mostu a SaS či ho podporia v kandidatúre. A diví sa, že nedostal odpoveď. Čakal niečo ako "Jasné Alojz, je deň po voľbách, ešte dopíjame, všetko bude, aj chleba bude lacnejší:-)" A exhibicionizmus, to asi nemusím rozoberať, pálenie napr. trávy (v zmysle trávy čelaď lipnicovité) pred STV.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Každopádne, každý, kto spĺňa základné kritéria (svojprávnosť, trvalé bydlisko a vek min. 25 rokov) má právo kandidovať na primátora Bratislavy. Ak by Alojz Hlina kandidoval za komunálneho poslanca, nemal by som problém mu dať hlas, na primátora je ho však možné momentálne voliť iba z recesie.

Michal Drotován

Michal Drotován

Bloger 
  • Počet článkov:  244
  •  | 
  • Páči sa:  131x

Starosta mestskej časti Bratislava-Rača. Aktívny občan. Kandidujem ako nestraník v eurovoľbách za Demokratov. Viac o mne na: www.drotovan.sk Zoznam autorových rubrík:  SpoločnosťPoznámka pod čiarouPolitikaCestovanieBratislava - RačaEkonomikaMesto BratislavaFotkyNezaradené

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu