reklama

Samospráva potrebuje zodpovedný rozpočet

Ak sa v médiách vo veľkom rieši celoštátny rozpočet, na komunálnej úrovni miest, obcí, mestských častí a VÚCčiek sa už bez väčšieho záujmu riešia rozpočty samospráv. Pre bežný život obyvateľov však  majú možno väčší význam ako veľký rozpočet. Skôr sa nás týka, či naše deti chodia do opravenej školy, ako novela zákona o poľovníctve.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)
Obrázok blogu

Ako poslanec mestskej časti v Rači práve riešim rozpočet na rok 2012 - na príklade nášho rozpočtu sa však dá ukázať aj na podobné problémy iných miest a obcí. V prvom rade musím uviesť, že vedenie našej mestskej časti sa zmenilo od posledných volieb k lepšiemu. Už nie sú podobné kauzy ako za starostu Jána Zvonára (Smer-SD). O spokojnosti so zmenou starostu vypovedá aj anketa podľa ktorej si len 8% respondentov myslí, že je to teraz horšie ako minule.

Na druhej strane, transparentnosť, ktorá bola v minulosti za Zvonára a Bielika vnímaná ako najväčší problém, sa síce výrazne zlepšila, obyvatelia však hovoria, že sú ešte rezervy - vyjadrilo sa tak 46% (situáciu ako lepšiu nevníma 14%, naopak za o mnoho lepšiu ju vníma 18%, 21% sa nevyjadrilo alebo nevedelo posúdiť). Negatívne vnímam skutočnosť, že napriek viacerým výzvam sa dodnes napríklad nezverejňujú na webovej stránke zápisnice a materiály z odborných komisií.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Aktuálne sa rieši rozpočet na rok 2012 - pôvodný návrh miestneho úradu resp. starostu Petra Pilinského (SZ) po prerokovaní v komisiách pri bežných výdavkoch zaznamenal po pripomienkach poslancov iba kozmetické úpravy. Prešiel môj návrh na zvýšenie grantov na podporu komunitného života o 1500 €, návrh na zvýšenie dotácií športovým klubom a organizáciám o 3000 € a zvýšenie rozpočtu na športové aktivity o 2000 € (zároveň so zvýšením príjmov o 1000€ - môj pôvodný návrh však bol 5000 €). Zároveň sa znížil na môj návrh rozpočet o 2000 € v kapitole propagácia a prezentácia - hody. Tieto úpravy hodnotím veľmi pozitívne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Za jednu z najdôležitejších vecí v oblasti bežných výdavkov som však vždy považoval, aj v zmysle nášho programu, efektívny úrad. Tu sú "resty". Aj napriek predošlým sľubom pri tvorbe rozpočtu na rok 2011 v marci, kedy samotná prednostka uviedla, že šetrenie, spôsobené redukciou zamestnancov (čo stálo nemalé odstupné a odchodné) sa "prejaví až v nasledujúcom rozpočte". Na naše všeobecné prekvapenie však v návrhu rozpočtu na rok 2012 nie je šetrenie mzdových prostriedkov, ale naopak navýšenie.

Podľa pôvodného návrhu na komisiách bolo navrhované priamo pre úrad - administratíva v rozpočte 599 811 € na mzdy a 209 634 € na odvody, čo je zvýšenie oproti roku 2010 o 1% (a o 2,4% oproti 2011) čo vyzerá ako malá suma, treba si však uvedomiť, že je to spolu s prídelom do sociálneho fondu navýšenie oproti roku 2011 o viac ako 19 500 € a počet zamestnancov úradu sa pritom redukoval celkovo o osem ľudí! Ak sa napríklad znížili mzdové položky pre školský či stavebný úrad, knižnicu alebo zamestnankyne jedálne - samotný úrad šetriť neplánuje.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Šetrenie sa neprejavilo a teda sme na to upozornili na komisiách - môj návrh na skutočne veľmi symbolickú redukciu o 4500 € neprešiel - redukovalo sa síce nakoniec 2500 €, avšak na druhej strane sa, z nepochopiteľných dôvodov, ktoré nám nikto nevysvetlil, zvýšila položka na tovary a služby úradu o 6000 €. Takže celkovo na chod úradu po prejednaní v komisiách nemá ísť menej peňazí, ale naopak viacej. Poslanci žiadali opak.

Pre lepšie ozrejmenie, ako sú dôležité mzdové náklady na chod miestnej časti Rača, podľa súčasného návrhu sa celkovo podieľajú mzdy, odvody a príspevky do SF na rozpočte podielom 25,21% (nielen za úrad, ale aj za všetkých zamestnancov Rače ako napr. upratovacia čata, pracovníčky knižnice a pod.).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Keď však odrátame kapitolu vzdelávanie (kde je veľká časť prenesených kompetencií) a zároveň na strane mzdových položiek odrátame školský úrad MČ Rača, tak podiel miezd (vrátanie odmien poslancov - tie sa znižujú na môj návrh za každú ospravedlnenú účasť o 5% a neospravedlnenú účasť o 25%) na celkovom rozpočte pri bežných výdavkoch Rače je 45,44%! Inými slovami, ak sú bežné výdavky vo výške 3 381 919 €, na mzdy a odvody ide presne 1 536 811 €. Preto je nevyhnutné, v zmysle potrebného šetrenia, aby sa táto položka redukovala.

Rovnako tak do rozpočtu bol vsunutý úver vo výške 700 000 € napriek tomu, že sme ako poslanci uviedli, že finančné prostriedky treba prioritne použiť na zateplenie a výmenu okien na materských a základných školách a amfiteáter. Až potom je možné uvažovať nad opravou budovy miestneho úradu. Keď sa prepočítajú ušetrené náklady na kúrenie a pod. a bude jasné ďalšie využitie budov, kde úrad tiež pôsobí a ktoré chcú presunúť na Kubačovu ulicu, tak je možné uvažovať aj nad úverom, ak sa to oplatí. Na jar sa však sťahoval školský úrad a v budovách Račianskej kúrie sa napriek tomu musí kúriť a temperovať a priestory sú prázdne a nevyužité - ušetrilo sa teda minimum a nezískalo sa na prenájme zatiaľ nič.

Ak má prijať Rača úver vo výške 700 000 €, tak o tom musí prebehnúť verejná diskusia a tiež musí byť zvolané verejné zhromaždenie obyvateľov. Ak sa určia priority, tak následne bude možné zmeniť kapitálové príjmy a zobrať prípadný úver. Bez tejto diskusie s občanmi to však nepovažujem za vhodné.

O rozpočte na najbližší rok sa bude rokovať v utorok 13.12.2011 od 15,00h. v Obecnom dome na Alstrovej 249 v Rači. Ak máte záujem, môžete prísť. Ak máte záujem vystúpiť k rozpočtu prípadne k inému bodu rokovania, radi Vám udelíme slovo.

Michal Drotován

Michal Drotován

Bloger 
  • Počet článkov:  245
  •  | 
  • Páči sa:  166x

Starosta mestskej časti Bratislava-Rača. Aktívny občan. Kandidujem ako nestraník v eurovoľbách za Demokratov. Viac o mne na: www.drotovan.sk Zoznam autorových rubrík:  SpoločnosťPoznámka pod čiarouPolitikaCestovanieBratislava - RačaEkonomikaMesto BratislavaFotkyNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu