Dlho sa hovorí o potrebe záchrany vinárstva a vinohradníctva na Slovensku. Dlhé roky už tiež hovorím, že kľúčová je podpora vinárom a vinohradníkom - je potrebné nielen zjednodušiť čerpanie eurofondov aj pre menších výrobcov a pestovateľov vrátane spolkov ale hlavne podporovať predaj nášho vína, hroznovej šťavy či muštu. Zaujali ma grafy, ktoré boli zverejnené v najnovšom týždenníku EURO 16/2024. Situácia na Slovensku nebude zásadne odlišná a znamená, že viac ako 3/4 spotrebovaných vín sú vína z dovozu. Viac preto, že nie všetky domáce vyrobené vína sa hneď aj spotrebujú.
Pre rozvoj vinohradníctva a vinárstva na Slovensku je potrebný hlavne predaj prémiových vín, kde nejde o kvantitu ale o kvalitu a príbeh. Je to plne naše spotrebiteľské rozhodnutie, či pre nás budú prioritou ceny alebo aj záchrana viníc na Slovensku, ktoré historicky aj krajinotvorne sú dôležité pre krajinu. Samozrejme je dôležité kupovať víno, ktoré reálne je z hrozna vypestovaného na Slovensku, teda od kvalitných a overených vinárov.

Treba tiež uviesť, že je veľmi dôležité, aby tiché vína neboli zdaňované špeciálnou daňou - v ČR o tom dlhšie už diskutujú - znamenalo by to dosť zásadnú ranu celému sektoru, kde opäť - nejde vôbec iba o alkohol ale aj samotné vinohradníctvo, krajinotvorbu a v mestách aj podporu adaptácie na klimatické zmeny, keďže v prípade zániku by veľa vinohradov sa zmenilo na stavebné pozemky pre bytovky.

Je veľmi dôležité otvoriť otázku férovosti prístupu EÚ voči všetkým producentom z Európy, ponechať na národných parlamentoch možnosť ponechať nulové zdanenie (a ustáť tlak na harmonizáciu dane) a výrazne zjednodušiť byrokraciu. Zároveň samozrejme je potrebná aj podpora zo strany štátu - hlavne čo sa týka aj nealkoholických produktov z hrozna. A samozrejme výrazne znížiť daň za vinice, ktoré sa obhospodarujú a naopak výrazne tú daň zvýšiť za neobhospodarované vinice. Nielen podľa katastra ale aj podľa územného plánu.
Michal Drotován
