reklama

O hrdinoch medzi nami

V dnešnej dobe, keď časť ľudí skôr vymenuje účastníkov "relácie" Farmár hľadá ženu, ako si spomenie na meno jedného vedca, je potrebné stále viac hovoriť o hrdinoch medzi nami. O ľuďoch, ktorí síce nikdy neurobia tisíc klikov za hodinu, ale v zlomových momentoch ukázali, že majú pevnú chrbticu a veľa odvahy. Jedným z takýchto ľudí je aj pani Božena Fuková.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)
Poslanecký preukaz p. Fukovej
Poslanecký preukaz p. Fukovej (zdroj: www.respekt.cz)

V najnovšom čísle Respektu je na titulke omylom uvedené, že článok týždňa je o štyroch Čechoch, ktorí sa postavili Brežnevovi. Jednou zo štvorice bola poslankyňa Božena Fuková, ktorá pochádzala z Bystričian v okrese Prievidza. V tej dobe 33-ročná mladá mamička so štvorročnou dcérou Dankou. Vedela, že hlasovať proti "Dohode o podmienkach dočasného pobytu sovietskych vojsk v Československu" bude znamenať perzekúcie a problémy. Napriek tomu vystúpila s emotívnym prejavom proti okupácii a "znormalizovaní" kolegovia ju nenechali ani dohovoriť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pri hlasovaní bolo 242 poslancov Národného zhromaždenia za okupáciu, 10 pod rôznymi zámienkami odišlo z rokovacej sály a nehlasovalo a 4 hlasovali proti - okrem pani Fukovej to bol František Kriegel (ktorý ako jediný nehlasoval za tzv. Moskovské protokoly, pôvodne ho za túto "drzosť" chceli Sovieti deportovať na Sibír - Dubček už v tej dobe podpisoval čokoľvek mu boľševici dali pod ruku), František Vodsloň a Gertrúda Sekaninová-Čakrtová.

V roku 2006 (ešte pred nástupom Roberta Fica) na návrh vlády udelil Božene Fukovej prezident Gašparovič Rád Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadny spôsob zásluh o demokraciu a ľudské práva. Prečo nedostala rád I. triedy zostáva nezodpovedané (hlavne keď ho v minulosti dostali také "osobnosti" ako Sergej Kozlík alebo Peter Baco - mimochodom tiež z rúk vtedajšieho zastupujúceho prezidenta (spolu s Mečiarom) Ivana Gašparoviča).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Je smutné, že pri 45. výročí začiatku okupácie pani Fukovú na Slovensku spomenuli iba v Slovenskom rozhlase, v ČR sa jej venovali výrazne viac. Pritom je človekom, ktorý napriek tomu, že vedel, že mu možno hrozí aj smrť (už pred hlasovaním riešila s rodinou, kto sa bude starať o malú dcérku), hlasoval v súlade so svojim svedomím a odmietol sa skrčiť, keď sa väčšina krčila.

O týchto ľuďoch by sa malo písať a nie o rýchlokvasných "celebritách".

Michal Drotován

Michal Drotován

Bloger 
  • Počet článkov:  245
  •  | 
  • Páči sa:  169x

Starosta mestskej časti Bratislava-Rača. Aktívny občan. Kandidujem ako nestraník v eurovoľbách za Demokratov. Viac o mne na: www.drotovan.sk Zoznam autorových rubrík:  SpoločnosťPoznámka pod čiarouPolitikaCestovanieBratislava - RačaEkonomikaMesto BratislavaFotkyNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu