reklama

Vymrie ľudstvo na vtáčiu chrípku?

Média nás poslednú dobu zahlcujú správami o uhynutých labutiach a iných lietajúcich tvoroch. Varujú pred možnou pandémiou, ktorá môže mať za následok milióny mŕtvých ako tzv. španielská chrípka v rokoch 1918-1919. V lekárňach po celom svete sú vakcíny proti chrípke a lieky ako Tamiflu a Relenza nedostatkovým tovarom. Farmaceutické firmy si medlia ruky. Biznis ide nad očakávanie dobre.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (12)
Public emeny
Public emeny (zdroj: www.freefoto.com)

Nikoho zjavne netrápi fakt, že všetky opatrenia sú vyvíjané proti neexistujúcemu vírusu, pretože vírus H5N1, ktorý spôsobuje tzv. vtáčiu chrípku, sa prenáša iba pri priamom styku človeka s nakazeným zvieraťom. Vírus, ktorý by mohol spôsobiť pandémiu však zatiaľ neexistuje. Ak vírus H5N1 zmutuje a skríži sa s bežnou chrípkou, vtedy začne byť nebezpečný. Bude možný prenos z človeka na človeka vo forme kvapôčkovej infekcie (kýchanie, podávanie rúk atď.). Tento zmutovaný vírus však zatiaľ neexistuje, takže všetky lieky a očkovania sú prakticky zbytočné. Je to rovnaké, ako pri očkovaní proti bežnej chrípke typu A, ktoré však neochráni očkovaného človeka pred typom B. Na súčasnom stave teda viditeľne chce niekto zarobiť.

Toto mediálne šialenstvo však opäť ukazuje na záľubu ľudstva v katastrofických scenároch. O populačnej hrozbe, hrozbe preľudnenia, nehovoril prvý Rímsky klub, ani OSN, ale spomína sa už napríklad v diele anglického ekonóma T.R. Malthusa v 18. storočí. Ak by sme sa pozreli na predpovede niektorých ekológov v 70. rokoch 20. storočia, tak by ľudstvo už dávno malo vymrieť, a ak nie, tak by minimálne nemalo mať už žiadnú ropu. A podľa jednej štúdie uverejnenej v Londýne v polovici 19. storočia by, ak bude pokračovať rozvoj konskej dopravy rovnakým tempom, celú Európu mal pokrývať konský trus vo výške dvoch metrov. ( V danej štúdií to bolo samozrejme prerátané na stopy.)

Mimochodom spomínate si na problém Y2K, keď nás všetci varovali o katastrofe, ktorá postihne všetky počítače pri vstupe do roku 2000? Všetky tie scenáre o padnutých sieťach, výpadkoch elekriny, vody, bankomatoch a pod. Kde sú teraz všetci tí hlásatelia apokalypsy?

Nechcem bagatelizovať hodnotu ľudskej osoby, ale za celé tie roky, čo nás obchádza BSE, SARS a H5N1, zomrelo na tieto choroby zopár stoviek ľudí, teda asi toľko, koľko zahynulo pri nedávnom potopení sa trajektu Al-Salaam Boccacio 98 v Červenom mori. To sú súché fakty.

Ak sa však napriek tomu smrteľne bojíte vtáčej chrípky, potom vám nezostáva asi nič iné ako sa držať návodu uverejneného v NewScientist How to protect yourself and your family, kde sa odporúča, že najefektívnejším spôsobom, ako sa vyhnuť nakazeniu je izolovať seba a svoju rodinu v dome s množstvo kníh a jedla v konzervách, ak to nie je možné, tak si aspoň zabezpečiť donášku jedla do bytu. Aj keď v slovenskej variante by pravdepodobne boli knihy vymenené za alkohol.



Michal Drotován

Michal Drotován

Bloger 
  • Počet článkov:  247
  •  | 
  • Páči sa:  253x

Starosta mestskej časti Bratislava-Rača. Aktívny občan. Kandidujem ako nestraník v eurovoľbách za Demokratov. Viac o mne na: www.drotovan.sk Zoznam autorových rubrík:  SpoločnosťPoznámka pod čiarouPolitikaCestovanieBratislava - RačaEkonomikaMesto BratislavaFotkyNezaradené

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu