reklama

Bydlím na Dejvička... Že čo?!

Príliš veľa zvláštnych hlások a ich kombinácií môže v medzinárodnej spoločnosti viesť k zvláštnym úkazom, kedy si človek myslí, že daným jazykom hovorí, ale vy si to o sebe myslíte tiež, avšak nerozumiete danému človeku vôbec ale vôbec nič. Čeština (alebo aj slovenčina) znie z úst cudzincov veľmi často strašne. Turisti sa občas naučia spýtať sa „Kolik stojí pivo" a „Dobrý den, jak se máte", atď, avšak výslovnosť je taká zlá, že človek znalý jazyka netuší, čo to daný snaživec vyslovil, tobôž nie to, v akom jazyku to bolo. Ako keď sa Joey zo seriálu Priatelia učil po francúzsky. No nepomysleli ste si, že je to fakt magor?=) Ale také býva, určite!

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Prednedávnom som stretla talentovaného Francúza, ktorý sa opýtal, ako sa povie „f*cking tourists" po česky. Povedala som, že môže skúsiť „jebn*tí turisté", ale že vlastne úplne neviem, či je „jebn*tí" aj české slovo (nepoužívam..naozaj!=))..Nečakane to vyslovil perfektne, až som sa zhrozila, že to bude môcť používať s výrazným efektom. Tak som povedala, že preboha nech to nepoužíva, je to naozaj jedno z tých najhorších slov. Že ho máme už aj v slovníku, som ale nespomenula. Tak sa ma proaktívne spýtal, či môže namiesto toho používať „prije*aní turisté", či je to vhodnejšie..že odkiaľ na toto slovo sám prišiel, netuším. Bude to asi talent....Poučenie: Netreba ľudí podceňovať a najprv treba vyzistiť, akú majú hlasivkovú vybavenosť. Čím horšiu, tým drsnejšiu a pokročilejšiu slovnú zásobu im môžeme pripraviť hneď na úvod a to bez nepríjemných účinkov na spoločnosť, a naopak.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Niektorých cudzincov však možno naučiť povedať čokoľvek, pričom aj vlk bude sýty, aj ovca zostane celá- oni budú radi, koľko sa toho naučili a vy budete radi, že im aj tak nikto nebude rozumieť. Tak napr. naučiť Fínov, už len slovo „Dejvická" je aj nad vaše aj nad ich sily. Dejvická je „Dejvička",A Vyšná je Vysnaaaaa.

Ja:„To máš také dvojice písmeniek: CČ. SŠ, DĎ, TŤ, ZŽ, DZ DŽ."

Jeden Fín:„Ako? Čč, šš, ďď, ďď?

Ja: Noooo.....Nie. Ešte raz....

Jeden Fín: Ja nepočujem nijaký rozdiel."

Ale tak teraz to skúsme opačne, aby niekto náhodou nenadobudol pocit, že považujem Slovákov a Čechov nebodaj za výnimočne talentovaných na cudzie jazyky... Idú nám? Alebo v piesni „az a szép, az a szép, akinek a szeme kék" bude slovo „szép" navždy „szíp"?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Chodila som predminulý rok zo srandy na fínčinu. Už len obyčajné slovo so zdvojeným kk alebo tt, bolo pre Čechov priťažkým orieškom. Pomôcť výrokom „Veď aj vy máte také slová, napr. babiččina", nemalo cenu a Petteri bol stále Peteri, Santtu bol Santuuuuuu. Ako som sa nedávno dozvedela, môže to spôsobovať určité rozčarovanie v radoch ugrofínov. Santtu nedávno povedal:"Česi mali vždy problém s fínskymi menami. Mikko bol Miko a Heikki bol Heiki." Nepríjemné. Tak poďme všetci spolu: Jaakko, Jarkko, Mikka, Heikki, Pekka, Erkki, Antti, Ilkka. ttt a kkkkkkkkkkkkkkkk.

Existencia toľkých rôznych jazykových rodín a jazykov je úžasná. A je to občas taký fajn pocit, že niečo je iba naše a ostatní sú vlastne strašní babráci.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ale počula som o jednej milej Španielke študujúcej slovenčinu v Bratislave, ktorá vie zrozumiteľne vysloviť slovo „uhrančivý" a použiť ho vo vete..Monštrum?=)

Edita Vyšná

Edita Vyšná

Bloger 
  • Počet článkov:  143
  •  | 
  • Páči sa:  0x

rada píšem.. o veciach, ktoré ma zaujali, oslovili, nahnevali. neznamená to, že to bude niekto ďalší považovať za hodné opisu;) ..na nič nekandidujem, iba by som bola ozaj rada, aby tí, ktorí kandidujú a budú zvolení, získali daný post pre to, lebo to nie sú zlodeji a skorumpované indivíduá, a nie pre to, lebo nimi sú a klamú až moc dobre.preto niektoré tak ladené články. Zoznam autorových rubrík:  envirorozjímanieUSAšportBruselSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu