reklama

Je odvod pre reťazce podvodom pre všetkých, ktorí chceli len férové obchodné praktiky?

Začalo to slávnym slovenským predsedníctvom. A skončilo to hlúpym návrhom o zaťažení určitých reťazcov odvodom. Predstavuje si naša vláda smernicu Nekalé obchodné praktiky v potravinovom dodávateľskom reťazci po svojom?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Slovenské predsedníctvo tlačilo tému nekalých obchodných praktík v potravinovom reťazci, až sa, vďaka ďalším predsedníctvam, dostane čoskoro na svetlo sveta Smernica Európskeho parlamentu a Rady o nekalých obchodných praktikách vo vzťahoch medzi podnikmi v potravinovom dodávateľskom reťazci.

Napriek tomu, že táto smernica jasne hovorí, čo má byť nedovoleným krokom zo strany nákupcov- aby nevykorisťovali dodávateľov, najmä si teda môžeme predstaviť pre zjednodušenie priamo farmárov, SNS predložila, a vláda schválila, návrh o zaťažení niektorých obchodných reťazcov a tvári sa, že tým podporí farmárov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pre ilustráciu: smernica, o ktorej finálnom znení bude Európsky parlament hlasovať 13.marca 2019 v Štrasburgu- a následne sa po krátkom čase, keď sa oficiálne publikuje, dostane do platnosti, predstavuje praktiky, ktoré budú priamo chrániť toho ktorého dodávateľa voči silnejšiemu nákupcovi. Tak napríklad členský štát má zabezpečiť, že bude zakázané, aby:

-nákupca vyžadoval, aby dodávateľ platil za znehodnotenie poľnohospodárskych a potravinových výrobkov, ktoré boli dodané v riadnom čase a v zmluvne dohodnutej kvalite, ku ktorému dochádza, keď sú výrobky vo vlastníctve nákupcu;

-nákupca vrátil nepredané potravinové výrobky bez zaplatenia za tieto nepredané potravinové výrobky;

SkryťVypnúť reklamu
reklama

-nákupca jednostranne zrušil objednávku poľnohospodárskych a potravinových výrobkov rýchlo podliehajúcich skaze vo veľmi krátkom časovom predstihu od zmluvne dohodnutého dňa dodania výrobkov (možné výnimky zo štandardu krátkeho časového predstihu 30 dní);

-nákupca zaplatil dodávateľovi neskôr než 30 kalendárnych dní odvtedy ako boli doručené produkty alebo faktúra;

-nákupca jednostranne presadí zmeny podmienok dohody o dodávkach, vrátane ceny poľnohospodárskych a potravinových výrobkov.

V smernici sú ešte viaceré praktiky, ktoré viac nemajú byť povolené. Smernica bojuje za dobrú vec rozumným spôsobom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A čo urobila slovenská vláda ešte predtým, ako vstúpi do platnosti smernica? Zaťažila niektoré reťazce odvodom, tvrdiac, že ´´Čistý výnos pôjde na podporu slovenských prvovýrobcov, na prezentácie súvisiace s odbytom ich poľnohospodárskych produktov a výrobkov.´´

Prečo, keď môžeme len dobre implementovať smernicu, ktorá by skutočne veci riešila priamo medzi dodávateľom a nákupcom, sa tu tvárime, že vyzbieraných okolo 70-80 miliónov z odvodov pre reťazce pôjde výrobcom? Ktorým, ako? A načo bude akože farmárom to, že sa bude robiť reklama ich výrobkom? Upracujú sa k smrti vďaka veľkému odbytu odprezentovaných výrobkov, za predaja ktorých nedostanú zaplatené, nebudú mať písomnú zmluvu, lebo reťazec ju odmieta, a ak by nerobili 24/7, tak budú v strate?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Keďže ide o smernicu, a nie nariadenie, tak to členský štát nemusí implementovať textom rovnakého znenia (aký je tu prezentovaný), len to celé nejako musí vo svojej národnej legislatívnej výbave reflektovať. Je preto možné, že daný zákon o odvodoch je to konečné, čo Slovensko plánuje v tejto sfére spraviť? Teoreticky, myslím, že na prvý šup, áno. Kým nám Komisia nepovie, že toto nie je to isté ako to čo má smernica riešiť. (teda ja dúfam, že by to tak zhodnotila)

Ministerka Matečná tvrdí, že ´´Slovenskí farmári sa vďaka týmto prostriedkom stanú konkurencieschopnejší v EÚ.´´ Dostávame miliardy na priame platby, a miliardu a pol na 7 rokov Programu rozvoja vidieka. Ako preboha chce celý sektor zachrániť 80 miliónov EUR? Veď to je totálny nezmysel. Nie je to poburujúce, ako zase raz niekto zavádza, hnusným spôsobom predstavuje slovenskému publiku, čo spravil pre slovenské poľnohospodárstvo? Naše poľnohospodárstvo potrebuje štrukturálne zmeny, a taktiež potrebuje dobre implementovanú danú smernicu, nie tento odvodový paškvil, na ktorom sa možno tak nabalia reťazce.

Edita Vyšná

Edita Vyšná

Bloger 
  • Počet článkov:  143
  •  | 
  • Páči sa:  0x

rada píšem.. o veciach, ktoré ma zaujali, oslovili, nahnevali. neznamená to, že to bude niekto ďalší považovať za hodné opisu;) ..na nič nekandidujem, iba by som bola ozaj rada, aby tí, ktorí kandidujú a budú zvolení, získali daný post pre to, lebo to nie sú zlodeji a skorumpované indivíduá, a nie pre to, lebo nimi sú a klamú až moc dobre.preto niektoré tak ladené články. Zoznam autorových rubrík:  envirorozjímanieUSAšportBruselSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu