reklama

Svetový plážový volejbal ze Štvanice

Kto má radšej volejbal ako futbal, ako napríklad ja, ten by určite skôr ako majstrovstvá sveta z JAR na veľkoplošnej obrazovke v súčasnosti uvítal zážitok z turnaja Patria Direct Open v plážovom volejbale. Turnaj, ktorý sa koná s veľkou podporou sponzorov, avšak zatiaľ so slabším záujmom divákov v Prahe na ostrove Štvanice v ČEZ KOLOSEU a na 3 priľahlých tenisových kurtoch (hráva sa tu DAVIS CUP). Na túto udalosť boli premenené na plážové ihriská s brazílskym pieskom, ktorý sa nezahrieva . Prítomní sú aj olympijskí víťazi, a nechýba hádam žiadne meno svetového plážového volejbalu. Najlepšie tímy sa proti najlepším ukážu ešte aj dnes i v sobotu. V nedeľu ulahodia športovo gramotnej verejnosti finálové zápasy.  Hádam príde viac ľudí. Keď si predstavím nejaký tenisový turnaj veľkej štvorky, je mi smutno.To, že volejbal (ani šestkový ani plážový) naozaj nemá takú pozíciu vo svete ako tenis, je hneď jasné..Pozícia Slovenska? Biedna.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Turnaj je dotovaný 190 000 USD. Vstup je zdarma. Na každý zápas, na všetkých 6 dní (ostávajú tri aj s dnešným). Tento turnaj zo série SWATCH FIVB WORLD TOUR sa koná tento rok šiesty krát, ešte sa uskutoční 12 podujatí v iných svetových mestách. Pre kvalifikačnú časť turnaja bolo prítomných 64 tímov. 4 tímy z nich sa aj do tejto kvalifikačnej časti museli prebojovať prostredníctvom zápasu s tímom zo svojej krajiny, aby boli splnené národné kvóty. Domov išiel jeden tím z Brazílie, Holandska, Ruska a Talianska. Keby som sa tam „dotrepala“ z Brazílie, asi by ma to naštvalo. Z Brazílie sa cez túto časť prepracoval tím zložený z jedného strieborného a druhého bronzového medailistu LOH v Pekingu (ich konečné miesto po dnešku: 13.). Nasledoval boj 64 tímov cez kvalifikáciu. Jedno prehraté kolo v kvalifikácii znamenalo koniec v turnaji. Keby som bola z Číny, asi aj to by ma naštvalo=) Číňania si však počínajú dobre a miliardová populácia opäť prispieva k tomu, že sú tu veľké talenty-Piati nasadení Wu- Xu, ktorí spomínanú Brazílsku dvojicu včera porazili úžasným výkonom. Brazílčania ničili svoj výkon sťažovaním sa na (ne)existujúce prehrešky súpera u rozhodcu. Na tento zápas 5. nasadených Číňanov a olympionikov z Brazílie sa pozeralo asi toľko šudí, ako na slovenský vidiecky futbal v obci z 300 obyvateľmi.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Do hlavnej časti turnaja sa z kvalifikácie prebojovalo 8 tímov. Spolu bolo v hlavnej časti miesto pre 32 tímov. 20 najlepších tímov vo svetovom rankingu, 2 držitelia divokých kariet, 2 karty domáceho usporiadateľa (veď sa mi zdalo, že na hlavnom ihrisku v koloseu hrajú samé české tímy=)) a 8 tímov, ktoré sa kvalifikovali. Okrem brazílskej dvojice Ricardo a Marcio Araujo ktorí boli 3, resp. 2. na olympiáde v Pekingu, sa do hlavnej časti turnaja museli cez kvalifikáciu pretĺcť aj ďalší Brazílčania, ktorých ale už asi nebavila konkurencia v ich domovine a tak sa rozhodli reprezentovať Gruzínsko-Renato Gomes a Jorge Terceiro- z ich histórie možno spomenúť 4 miesto na OH v Pekingu ( už svoje účinkovanie na turnaji Patria Open skončili, a to na 17.mieste).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V hlavnej časti turnaja sú „potrebné“ na vypadnutie dve prehry. Počet aktívnych tímov na turnaji sa zmenšuje. Dnes si zahrajú o postup ešte Američania Rogers-Dalhausser [ 1- najvyššie nasadení, olympijskí víťazi z Pekingu] proti dvojici Rusov Kolodinsky-Koshkarev [27], Španieli Herrera-Gavira [4. nasadení] proti tímu z Holandska, Nummerdor-Schuil [7]. V tejto skupine hrá tiež brazílska dvojica Benjamin-Bruno [11] proti poľskému tímu v zostave Fijalek-Prudel [8] a Lotyši Samoilovs-Sorokins [23] proti ďalším zástupcom brazílskej plážovovolejbalovej veľmoci Cunha-Thiago [13]. Víťazi si zahrajú o postup do bojov najprv o vyššie ako 9.miesto, po prípadnom ďalšom víťazstve o vyššie ako 6. miesto. Proti sebe si tiež zahrajú dve dvojice tímov, ktoré doteraz neprehrali na turnaji ani jeden zápas. Prvou je nemecká dvojica Brink-Reckermann [3] a opäť tím z Brazílie Alison-Emanuel [2]. Títo Brazílčania, skúsený Emanuel, bronzový z OH v Pekingu a mladučký, 24-ročný, 202 cm vysoký Alison porazili naozaj pekným technickým volejbalom zatiaľ všetkých. Druhou dvojicou tímov zatiaľ neporazených je americký tím Gibb-Rosenthal USA [17] a Číňania Wu-Xu [5], ktorí si spolu zahrajú. Najhoršie môžu tieto tímy skončiť piate. Ktože skončil piaty, sa dozvieme v sobotu, tak ako víťazov semifinálových stretnutí. Zápasy o tretie a prvé miesto sa budú na ostrove Štvanice konať v nedeľu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Predstavím tiež slovenských zástupcov: Slovensko malo zastúpenie v podobe dvoch kvalifikantov. Ani jeden tím sa cez prvý zápas nedostal. Prvými zástupcami boli Horváth- Kollár. Prehrali 2:0 (20:22 a 22:24) po 41 minútach s japonským párom Asahi Shiratori. Druhým tímom bol Kriško- Majzel. Vyše dovch metrov vysoký príjemný mladík Tomáš Kriško hrá blok za VKP Bratislava. Jeho spoluhráč na tomto turnaji bol jeho bývalý spoluhráč zo Žiliny zo stredoškolských čias, Robo Majzel. Tiež veľmi sympatický chlapec, 185 cm, hrá v súčasnosti prvú ligu v Žiline. Plážový volejbal spolu vôbec netrénujú. Prečo sa na tento turnaj prihlásili, medzi dobre zohraté dvojice zbierajúce body zo sériových podujatí, vlastne neviem, aj keď som sa to určite pýtala. Hanbu však naozaj nespravili. Na prvý zápas dostal 63. tím zo šesťdesiatich štyroch tvrdý oriešok, už spomínaných Brazílčanov reprezentujúcich Gruzínsko. Opäť vyzdvihnem 4. miesto tejto dvojice na olympijských hrách v Pekingu. Slovenskí chlapci, extraligista a prvoligista, skončili účinkovanie na turnaji po tomto zápase so skóre 12:21, 11:21. Prehupnúť sa cez desiatku bol ich prvotný cieľ... Tomáš po prehratom zápase trvajúcom 33 minút povedal, že „Boli hrateľní.“ =)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Bol to pekný zápas. „Objektívne“ treba poznamenať, že autorom najefektnejšieho smeču tohto zápasu bol Tomáš Kriško, slovenský 21-ročný blokár=)...Nie, naozaj, raz neskutočne položil. A celkovo to, čo obaja predviedli, bolo solídne a nikto by asi nepovedal, že tu boli omylom, že to boli len dvaja milí zozbieranci, ktorí boli náhradníkmi...Nečakala som, že budem môcť na tomto turnaji niekomu naozaj fandiť. Tlieskam hocikomu, keď vytvorí na ihrisku niečo pekné, však na to je fanúšik. Avšak kričať tak, ako som kričala (dosť výrazné, keďže tam vlastne nik nefandil nikomu), sa dalo iba kvôli tomu, že som tam nečakane stretla týchto dvoch slovenských chlapcov. Ale to, že Slovensko na naozaj svetovom turnaji reprezentuje tím mladých chalanov, ktorí spolu netrénujú, je, myslím si, dosť smutné. Slovenská volejbalová federácia aj každý, koho možno počítať za kompetentného, by si mohol vstúpiť do svedomia. Zážitok mi to však nepokazilo..Volejbal je šport a šport je podľa mňa to najkrajšie, čo človek vytvoril.

Edita Vyšná

Edita Vyšná

Bloger 
  • Počet článkov:  143
  •  | 
  • Páči sa:  0x

rada píšem.. o veciach, ktoré ma zaujali, oslovili, nahnevali. neznamená to, že to bude niekto ďalší považovať za hodné opisu;) ..na nič nekandidujem, iba by som bola ozaj rada, aby tí, ktorí kandidujú a budú zvolení, získali daný post pre to, lebo to nie sú zlodeji a skorumpované indivíduá, a nie pre to, lebo nimi sú a klamú až moc dobre.preto niektoré tak ladené články. Zoznam autorových rubrík:  envirorozjímanieUSAšportBruselSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu