reklama

Tisíc a jeden tuul

Od spustenia TUULu v októbri 2013 ubehlo viac ako pol roka. Za ten čas sa toho veľa zmenilo. Od aplikácie so základnou funkcionalitou sa TUUL rozrástol na komplexný systém, v ktorom sa denne objavujú nové materiály a funkcie. Začiatkom mája 2014 sme prekročili číslo 1000 zverejnených materiálov. Čo ešte sa od vzniku portálu zmenilo?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Obrázok blogu

Pre tých, ktorí sa prvý krát stretli s názvom TUUL, odporúčam tento článok, v ktorom ho predstavujeme. Tí, ktorí s ním už majú nejaké skúsenosti vedia, že jeho hlavnou funkciou je tvorba a zdieľanie vzdelávacích materiálov a ich následná prezentácia. To, čo znie jednoducho, nie je technologicky až tak triviálne. Kolegov programátorov stálo veľa síl vyladiť funkcionalitu vkladania materiálov a následného prezentovania tak, aby bolo bezproblémové na všetkých platformách. A podarilo sa, dnes nie je žiaden prehliadač, ani operačný systém, s ktorým by sa TUULy nedali prehrať.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Niektorí z Vás si všimli, že sa im TUUL mení doslova pod rukami. Jednou z noviniek bolo prihlasovanie cez najznámejšie cloudové služby. Okrem Gmailu, Facebooku pribudol aj Microsoft Live a prihlásenie cez Planétu vedomostí. Súčasne sa vkladanie materiálov priamo prepojilo so službami Google Drive, OneDrive a Dropbox. To znamená, že do TUULu sa dostane bez registrácie prakticky každý a dokumenty môžno vkladať nielen z lokálneho, ale aj cloudového zdroja.

Časom pribudol aj blog, v ktorom sa pravidelne venujeme základným postupom a problémom, s ktorými sa používatelia stretávajú. Autor TUULu by si mal vždy pri tvorbe položiť otázku: "Bude vedieť niekto okrem mňa použiť materiál?" Ak je odpoveď nie, alebo váhavé - neviem - tak náš blog je práve pre Vás. Je stručný a určite pomôže.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na začiatku bol TUUL primárne pre učiteľov, ale postupne sa ukázalo, že o jeho používanie majú záujem aj žiaci. Na každej škole sa robia projekty, prezentácie a TUUL môže byť vhodným doplnkom k iným on-line nástrojom. Tak prečo ho nevyužiť aj pre žiakov? Práve preto sme rozdelili používateľov do dvoch skupín - učiteľov a žiakov. Žiacke TUULy sú oddelené od učiteľských, aby nedošlo k zámene. Okrem toho sme pridali aj takzvané Projektové TUULy, ktoré nespadajú do žiadneho predmetu, ale sú naviazané na vzdelávanie. Momentálne sa prostredníctvom tejto kategórie tvoria materiály do tretieho ročníka tanečnej súťaže The SCHOOL DANCE.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prečo len prírodovedné predmety? S touto otázkou sa na nás obracalo množstvo používateľov - a mali pravdu. Od začiatku boli na TUULe len prírodovedné predmety, nebol to však zámer, len nedostatok času na prípravu ostatných. Samozrejme, TUUL sa dá rovnako dobre využiť na slovenčine, či dejepise, takže nepotrvá dlho a v štruktúre sa objavia: dejepis, slovenčina (gramatika aj literatúra) a občianska náuka. Ak má niekto chuť pomôcť nám pri tvorbe štruktúry iných predmetov, radi spoluprácu nadviažeme.

Čo chystáme do budúcnosti? V prvom rade je to sada tutoriálov o funkcionalite TUULu. Okrem toho pripravujeme systém hodnotenia kvality materiálov, ktorý odlíši najlepšie TUULy od ostatných. A okrem toho mnoho ďalších funkcií, ale na tie si budete musieť počkať aspoň ďalšiu tisícku. Dobrá správa je, že pri tomto tempe to nebude trvať dlho.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ján Machaj, EDULAB

edulab

edulab

Bloger 
  • Počet článkov:  32
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Nezisková organizácia, ktorej cieľom je hľadanie podoby školy v 21. storočí. Zoznam autorových rubrík:  EDULAB - projektyZažili sme v EDULAB-eUčime digitálneNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu