reklama

Nezabudnuteľný víkend v Edinburghu počas festivalu

Ten čas v roku keď sa počet ľudí v meste tri krát znásobí, všade je hudba a jednotlivé miesta sú plné návštevníkov. Ja a moji priatelia trávime večer popíjaním piva a užívaním si jednej živej kapely za druhou.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Plné miestnosti, kde sa odohrávajú nezabudnuteľné šou sa menia na plné ulice, kde sa pouličné šou nijako nemíňajú kvalite. Existuje miesto známe svojím každoročným festivalom. Toto miesto je v Škótsku a priťahuje všetkých umelcov, kúzelníkov, akrobatov, komikov, muzikantov a ostatných z pódií z celého sveta.

V Edinburghu sa počas celého mesiaca August deje toho priveľa a plánovanie sa tým pádom stáva veľmi náročným. Ak sa však rozhodnete ísť s prúdom, tak možno objavíte skryté poklady v podobe úžasných predstavení, tak ako sa to podarilo aj mne.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Všetko začalo neuveriteľnou otváracou ceremóniou na námestí svätého Andreja. Myslím, že som ešte nikdy niečo také nádherné nevidela. V uplynulých rokoch som sa zúčastnila otváracej a škaždým rokom som si myslela, že nie je možné aby bola lepšia. Každý rok sa im však podarí prekonať tú minuloročnú. Svetelná šou sprevádzaná hudobným pozadím, rozprávajúca príbeh o festivaloch uplynulých sedemdesiatich rokov bol neskutočný zážitok, ktorý nebolo možné zachytiť fotoaparátom či kamerou. Predstavte si námestie okolo ktorého sa na všetkých budovách odohráva svetelné predstavenie spolu s hudbou a hovoreným slovom a vy sa prechádzate okolo celého námestia a užívate si túto neobvyklú šou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Neskôr prišiel víkend...

Bola som pozvaná na koncert kapely v ktorej hral priateľ mojej kamarátky. Nevedela som čo od toho očakávať, keďže išlo o africký štýl hudby a ja nie som fanúšik práve tohto štýlu. Koncert bol však nad všetky očakávania (pre zvedavcov čo to bolo za hudbu - David Luhanga and tilitose a Bwani Junction) a človek mohol zažiť zaujímavé prepojenie britskej a africkej kultúry. Z jedného drinku po koncerte sa stalo niekoľko a tak po príchode domov sme sa snažili hádať národné hymny jednotlivých krajín :)

Sobota.

Obrázok blogu

Ďalší večer plný pódiových prekvapení. Na ceste do mesta som sa zastavila pri pouličnom gitaristovi Mathew Lennoxovi, ktorého gitara vydávala uchu lahodiace tóny. Medzi piesňami sa s nami podelil o svoj životný príbeh a cestu muzikanta. Slová ´nebojte sa robiť čo milujete a byť samým sebou´ boli inšpirujúce hneď pre viacerých v hlúčiku okolo pouličného muzikanta.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na okraji festivalu sa odohráva ´Fringe´. V ňom si nájdu miesto tí, ktorí sa nedostali do výberu na samotný festival. Fringe sa odohráva v puboch a iných malých priestranstvách a šou ktoré ponúka sú zadarmo. Umelci túto možnosť využívajú pre svoje vlastné zviditeľnenie sa a rovnako zárobok, nakoľko hostia, ktorí sa šou zúčastnia môžu prispieť nejakou tou librou. Podarilo sa nám vidieť komika, ktorý vytiahol na pódium hneď viacerých zúčastnených a tí sa stali súčasťou skutočne vtipnej šou, kde si našla svoje miesto lepiaca páska, kýblik, či záchodová kefa.

Obrázok blogu

Naše kroky viedli do ďalšieho z pubov, kde sa práve pripravovala kapela na svoje vystúpenie. Nevedeli sme kto to je, čo budú hrať, povedali sme si však, že sa necháme prekvapiť. Naše spontánne rozhodnutie sa zmenilo v jeden z najúžasnejších zážitkov, aký som kedy mala z počúvania živej hudby. Stáli sme hneď vedľa kapely (Mellow Chants) a chalani, ktorí väčšinu večera improvizovali, nám všetkým ukázali, akým úžasným talentom môže byť človek obdarený. Večer sa však chýlil ku koncu, podaním ruky sme ocenili talent hudobníkov, dokonca mali rozhovor s manažerám za barom, že nie je ´cool´ nedovoliť kapele, aby hrala ďalej a zobrali sme sa všetci domov vyspať víkend plný zážitkov. 

Eva Chmelíková

Eva Chmelíková

Bloger 
  • Počet článkov:  30
  •  | 
  • Páči sa:  9x

Žijem v Škótsku, už takmer desaťročie. Maľujem a tvorím a venujem sa terapeutickému poradenstvu pre deti a dospelých, v ktorom okrem tradičných teórií často používam kreatívny prístup k terapii. Pred a počas štúdia ma život zavial medzi deti v škôlke, škole bežnej či špeciálnej, pracovala som aj s deťmi v autistickom spektre. Čím dlhšie a do väčšej hĺbky sa venujem terapii uvedomujem si, že osveta o duševnom zdraví má stále svoje rezervy a tak tu zdieľam malé úlomky z tohto prostredia, zrejme aby som prispela k búraniu stereotypov a predstáv o tomto odvetví a aby sa tak raz stalo prístupnejšie pre všetkých, ktorí by sa našli v situácii, že ho potrebujú. Objavia sa tu občas aj príbehy týkajúce sa (ne)zvyčajnosti tejto krajiny. Vyvíjam sa a snažím sa pochopiť tento svet cez každodenné stretnutia a skúsenosti. Ale v prvom rade sa snažím žiť a nechať žiť. Zoznam autorových rubrík:  ŠkótskoPríbehy z detského svetaNa umeleckú nôtuSúkromnéNezaradenéO duševnom zdraví

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu