Stretnutia sa zúčastnilo 25 ľudí. Prekvapivo väčšina z nich pochádzala z východného Slovenska, zastúpené bolo samozrejme aj Nové Mesto nad Váhom a ďalšie mestá západného Slovenska. Prišli aj dvaja priatelia z Českej republiky. Hosťom stretnutia bol práve jeden z nich, a to Jarek Jurečka, ktorý má s touto stravou dlhoročné skúsenosti. Ďalšími hosťami boli Janko a Olinka, ktorí sa postarali o víkendové jogové cvičenie.
Program odštartoval piatkovou večerou o šiestej hodine.
V priestrannej kuchyni sme si spoločne pripravili ražnoo-slnečnicovú pomazánku, karfiolový šalát, mrkvové špagety a špaldové placky s chrenom. Večery sme trávili v príjemnej atmosfére pri krbe dlhými rozhovormi a živou hudbou.
Tak ako strava, aj pohyb hrá veľmi dôležitú úlohu v otázke zdravia. Zvýšiť pohybovú aktivitu na živej strave má význam najmä v začiatkoch. Keď začíname konzumovať prirodzené potraviny, v tele sa spustí očistný detoxikačný proces. Pohybom tak podporíme rýchlejšie vyplavovanie nečistôt z tela von. Sobotný program preto začal ranným cvičením o šiestej hodine. Najskôr sme sa rozcvičili na čerstvom vzduchu a pokračovali sme cvičením v spoločenskej miestnosti chaty. Po docvičení nasledovali raňajky:
Pohánková kaša, jablko s cviklou, mandle, banán - a posedeli sme si pri nich minimálne dve hodiny. Okrem toho, že sme sa učili poriadne rozžuť potravu, prebrali sme množstvo otázok týkajúcich sa živej stravy. Po raňajkách sa väčšina vybrala na spoločnú prechádzku po okolí. O tretej sme zaľahli na poobednú jogovú relaxáciu a opäť sa pokračovalo cvičením. Večera - ovsené vločky, kapustovo-cviklový šalát, zemiaky. Ako večerné prekvapenie sme si pripravili dezert v podobe citrónových guličiek.
Nedeľný program prebiehal podobne. Raňajkovali sme jablkové rezance s makom, ražnú kašu, ovocie a na rozlúčku sme „upiekli" makovo-slivkový zákusok.
Na cestu všetci obdržali balíček na večeru, aby v tejto strave mohli veselo pokračovať aj doma :-)
Väčšina prítomných sa už podobnej akcie v minulosti zúčastnila, prišli však aj úplne noví zvedavci. Spoločne sa nám podarilo vytvoriť veľmi priateľskú, ba priam rodinnú atmosféru. Na chate sa dokonca neočakávane vyskytli aj dvaja návštevníci, ktorí sem prišli praktikovať vcelku iný životný štýl, avšak aj s nimi sme sa podelili o jedlo a našli spoločnú reč. Došli sme k zisteniu, že by taktiež radi urobili zmenu vo svojom jedálničku.
Táto októbrová živá strava v Kálnici bola pravdepodobne poslednou v tomto roku a ja verím, že splnila svoj účel a bola pre jej účastníkov prínosná a inšpiratívna. Zároveň dúfam, že sa fotografiami a receptami necháte inšpirovať aj vy :-)
Ďalšie fotografie a recepty nájdete tu (bol uverejnený aj blog s receptami).