Na internete možno nájsť aj nespočetné množstvo receptov tepelne neupravovanej rastlinnej stravy. Od tých najjednoduchších, až po tie najkomplikovanejšie, tzv. raw gourmet recepty. Každý si môže nájsť to, čo mu vyhovuje.
Aj ja som sa v začiatkoch so živou stravou obracala na pomoc receptov a skúsenejších priateľov. Snažila som sa zistiť každú jednu ingredienciu a nič nevynechať. Keď si však človek osvojí základy prípravy (natŕhať, krájať, strúhať,... zvládne každý :-) ), je na čase recepty odložiť stranou.
Prestanete imitovať, začnete tvoriť.
Vaša kuchyňa sa môže premeniť na tvorivú dielňu a vy budete bez obmedzení skúšať, čo vám s čím ladí. Vy máte iné chute a uprednostňujete iné potraviny, ako napríklad autor vami obľúbeného receptu. Môžete si pripraviť jedlo, ktoré bežne robievate, avšak skúste ho nejako obmeniť. Miesto mrkvy dajte petržlen, miesto čierneho korenia biele, miesto slnečnice pohánku... a podobne. Nakoniec zistíte, že recept, ktorý ste si tak pochvaľovali, ste ešte vylepšili. To, čo ste už považovali za dokonalé, je ešte dokonalejšie.
Áno, bude to aj tým, že ste jednoducho vymenili použité suroviny a našli ste také, ktoré vám chutia viac – ale bude to hlavne preto, že v pripravenom jedle bude vaša energia hravosti, tvorivosti a radosti. Bude to váš výtvor, vaša poézia. Bude v tom krása, jedinečnosť.
Prirodzená rastlinná strava je plná farieb, chutí a vôní. Tvorivosť prírody je nevyčerpateľná. Ak sa pustíte do objavovania darov, ktoré nám poskytuje, budete prekvapení, že vás neustále dokáže niečím prekvapiť.
Jedlo, ktoré si takto s radosťou pripravíte, nebude nikdy chutiť rovnako. Ak obľubujete zložitejšie kombinácie, bude to hlavne preto, že zakaždým použijete iné množstvo tej-ktorej potraviny, dochutíte iným korením, pridáte odlišný olej, pozmeníte niektorú ingredienciu. V živej kuchyni sa dajú tvoriť šaláty od výmyslov sveta aj bez toho, aby ste to nejako prehnali s kombinovaním. A aj keď to preženiete a nahádžete do šalátu doslova všetko – aj to je v poriadku. Je dobré užiť si aj zložité recepty, vyskúšať rôzne kombinácie, „vypekať“ kadejaké raw koláčiky a dobrotky, aby ste na vlastnej skúsenosti zistili, čo vám vyhovuje, ako vaše telo na dané veci reaguje. A vďaka tomu, že si prejdete aj týmito experimentami, budete schopní postupne prijímať stravu v čo najjednoduchšej podobe. Telo si časom rozkáže, čo preferuje.
Ako sa budete postupne blížiť k jednoduchosti a konzumovať rastlinné potraviny v čoraz prirodzenejšom stave- teda ako ich Boh stvoril – zistíte, že tak, ako je iný každý človek, je iné aj každé jablko, čerešňa, broskyňa, paradajka, šalát, cibuľa... naozaj si začnete užívať chuť samotnej potraviny. Zistíte, ako naozaj chutí. A ten zážitok bude vždy nový, neopakovateľný, jedinečný, akoby ste danú potravinu jedli po prvýkrát. Takto sa pre vás čas jedenia môže stať priam obradom, zážitkom.
Doprajte si na jedlo čas, neponáhľajte sa. Vnímajte a dobre rozžute každé sústo. Pri dôkladnom rozžutí jedla a bdelosti počas jedenia, sa telo dokáže zasýtiť na oveľa dlhšiu dobu. Zrazu si uvedomíte, že sa vám občas stačí najesť raz denne a na ďalšie jedlo ani nepomyslíte.
Na záver, prinášam výsledok včerajšieho tvorenia:
Keďže som sa potrebovala zasýtiť na dlhú dobu, zvolila som ako základ pomleté semienka (sezamové+ľanové) v ľadovom šaláte. Semená a orechy sú veľmi zasycujúce potraviny s vysokým obsahom tuku. Po tomto výdatnom šaláte sa dostavil hlad až za 8 hodín (zjedla som asi štyri také misky).
Čo sa týka ostatných použitých surovín, to už je úloha vašej fantázie. (Sama by som si už ani nevedela spomenúť, čo tam bolo :-) ).
A tak sa prosím, milí priatelia, puste do tvorenia. Už viac nemusíte dopredu rozmýšľať, čo dnes alebo zajtra budete jesť. Vytiahnite všetko, čo nájdete a čo vás osloví a nechajte tomu voľný priebeh. Buďte ako maliar, ktorý postupne nanáša farby na svoje plátno. Nechajte prirodzenosť vo vás, aby sa prejavila.