reklama

Ako Slovensko mrhá svoj turistický potenciál

O potenciáli Slovenska v oblasti cestovného ruchu sa toho veľa popísalo, ale málo spravilo. Naša krajina akoby stále nenašla odvahu pochopiť, že nie automobily, ale krásna príroda sú našou najväčšou devízou.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (18)
Sninský kameň
Sninský kameň (zdroj: Michal Feik)

Pri mojich potulkách Slovenskom som si v poslednom čase všimol niečo veľmi pozitívne: Popri cestách pribudli v hojnom počte hnedé informačné tabule, ktoré upozorňujú na kultúrne a historické zaujímavosti v okolí. O tom, že to nie je náhoda, ale celoslovenský úkaz, svedčí fakt, že na nich možno nájsť všetko od bratislavského hradu, cez Arborétum Mlyňany, Spišský hrad až po drevené kostolíky na východe. Priznám sa, že hoci po Slovensku cestujem hodne a nemálo zaujímavostí som už predtým navštívil, ostal som vďaka tabuliam príjemne prekvapený, koľko ich ešte nepoznám. Aj keď, k dokonalosti tomu chýba už len preklad do minimálne jedného svetového jazyka. Vďaka však aspoň za to!

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Žiaľ, pri informačných tabuliach premyslená koncepcia rozvoja cestového ruchu končí aj začína. Všetko ostatné je po starom.

A tak ma neprestávajú fascinovať rakúske cyklistické trasy, ktoré sa so slovenskými ani v najmenšom nedajú porovnať. Keď sa niekedy na bicykli zatúlate do najvýchodnejšieho cípu krajiny v okolí Sniny a nebudete sa vedieť vynadívať na krásu a panenskosť tamojšej prírody, tak nezabudnite zatvoriť ústa, pretože si na rozbitej kamennej ceste odhryznete jazyk. Vrcholom všetkého je Ruské sedlo, na ktoré keď sa celý vytrasení vyštveráte, šľak vás ide trafiť! Presne na hranici z poľskej strany začína krásna asfaltová cyklistická cesta, ktorá vás zavedie do beskydskej doliny ako z iného sveta plného krčmičiek, „noclegov“, obchodov so suvenírmi a nechýba ani lesná železnička či minizoo. Inak tomu nie je ani za hraničným priechodom z Trstenej do Zakopaného. O rozdiele medzi Seneckým a Neziderským jazerom nehovoriac. A to nehovorím o tom, že na cestu autom z Bratislavy do Humenného môžete počítať celý deň.

Keď sme v najvýchodnejšej dedine Nová Sedlica dostali defekt, miesto obyvatelia nám ochotne ponúkli fľaky na dušu. Keď sme si však chceli obzrieť interiér kostolíka v Ruskom Potoku alebo v Kalnej Roztoke, nebolo nikoho, kto by nám otvoril. Slovensko má obrovský potenciál milých a pohostinných ľudí, ale trestuhodným spôsobom ním mrhá. A tak o dovolenke na Slovensku bude ešte dlho platiť, že ju trávime doma vďaka krásnej prírode a zaujímavých miestach aj napriek mizerným službám a rozbitým cestám.

Michal Feik

Michal Feik

Bloger 
  • Počet článkov:  88
  •  | 
  • Páči sa:  246x

Propagujem zdravý životný štýl od ekologickej dopravy až po zdravé potraviny. Chodím po svete s otvorenými očami, hľadám inšpirácie a snažím sa ich pretaviť do bežného života aj u nás. Venujem sa najmä komunikácii s médiami a marketingu. Zoznam autorových rubrík:  Zdravé potravinyKultúraCyklodopravaŽivotné prostredieDopravaNázoryCestovanieSamosprávaSpoločnosť

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu