reklama

Nakupovanie v Moskve: Prázdne regály a dlhé rady sú už minulosťou

Už aj do Moskvy dorazila západná vlna. Prenikajú sem obchodné reťazce aj výrobky. Napriek, tomu však nemám pocit, že by západný štýl Moskvu pohltil. Skôr spestril.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Obchodné centrum Ašan v Moskve.
Obchodné centrum Ašan v Moskve. (zdroj: Michal Feik)

Prekvapilo ma, na akej úrovni sú tu obchody. Vyzdobené, pekne upravené, plné tovaru od výmyslu sveta. Veľké obchodné centrá ako GUM či BUM ani zďaleka nezaostávajú za našimi "hypervýkladnými" skriňami typu Polus City Center či Aupar.

Ešte v decembri sme navštívili jednu z desiatich moskovských "Petržaliek". Vystúpite na ulici Bratislavskaja (veru tak, na stanici metra sa dokonca nachádzajú aj zobrazenia bratislavského hradu a hradu Devín) a hneď oproti východu z metra sa rozprestiera neprítulná "škatuľa" s názvom BUM s nenápadnými šedivými dverami. Ak však vojdete dnu, Aupark je oproti tomuto obchodu niečo ako lokálna predajňa potravín. Pokúsil som sa urobiť pár fotografických dôkazov, ale miestna SBS sa na mňa vrhla ako na amerického špióna a fotografovanie som musel ukončiť. Jeden záber som však predsalen ukoristil. BUM stojí za to.

Rusi majú aj svoje Tesco, ktoré sa nazýva AŠAN. Označujú ho podtitulom hypermarket, ale skôr by som ho zaradil ešte o triedu vyššie (gigamarket alebo extrateramarket). Každú z osemdesiatich pokladníc oblieha v špičke zo dvadsať nákupuchtivých Moskovčanov a ďalších minimálne dve až tritisíc ľudí osotšesť sa nachádza vo vnútri obchodu.

Veľmi sa mi páčia aj špecializované predajne (Merlin na náradie či Eldorado na elektroniku), ktoré svojou filozofiou možno prirovnať k Baumaxu či Nay Elektrodomu. Ak tu chcete niečo kúpiť, určite neobídete na prázdno.

Jahôdkou na torte pre domácich kutilov sú miestne "rinky", teda niečo ako trhy na rozlohe snáď aj 1x1 km sa nachádzajú búdy, stánky a obchodíky s tovarom od výmyslu sveta: dlaždice, náradie, vodovodné batérie, kľučky a zámky, miešačky, káble, vŕtačky... Jednoducho všetko, čo potrebujete na výstavbu domu či na zariadenie interiéru.

Včera som mal možnosť navštíviť aj "Kompjuterovy centr". Fantastický nápad. Desiatky obchodíkov pod jednou strechou ponúkajú počítačové zostavy, monitory, mobily, fotoaparáty, spojovacie káble, počítačovú literatúru, tlačiarne či tonery. Všetko podrobené výbornej cenovej konkurencii. Ceny sú tu ale v porovnaní so Slovenskom výrazne vyššie, oplatia sa tu však kúpiť počítačové zostavy. Procesor 3 GHz, 256 MB RAM, 80 GB HDD, DVD/CD-RW, sieťová karta aj s monitorom, to všetko za 318 dolárov! Notebooky tu však určite nekupujte. Málokedy objavíte pod 30 tisíc rubľov, väčšinou za 40-50 tisíc a nezriedkavo aj za 60 tisíc rubľov.

Vojsť na trh má aj svoje riziká. Často musíte byť pripravení odolávať obrovskému náporu predajachtivých obchodníkov, ktorí občas neváhajú okrem sily argumentov používať aj silu fyzickú. Určite sa však treba s obchodníkom jednať o cene. Nevadí, že je to lacné už aj bez toho. Principiálne.

Zívajúce regály a dlhé rady pred obchodmi na mäso sú tu už podľa všetkého minulosťou. Nemyslím si však, že všetci si štedrý nákup aj môžu dopriať. V každom prípade sa však v Moskve nakúpiť dá. Hudba, video, vodka a svetielkujúce prstene sa určite oplatia.

Michal Feik

Michal Feik

Bloger 
  • Počet článkov:  88
  •  | 
  • Páči sa:  246x

Propagujem zdravý životný štýl od ekologickej dopravy až po zdravé potraviny. Chodím po svete s otvorenými očami, hľadám inšpirácie a snažím sa ich pretaviť do bežného života aj u nás. Venujem sa najmä komunikácii s médiami a marketingu. Zoznam autorových rubrík:  Zdravé potravinyKultúraCyklodopravaŽivotné prostredieDopravaNázoryCestovanieSamosprávaSpoločnosť

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu