reklama

Korene

Keď sa naši zobrali, zasadili v predzáhradke rodinného domu strom. Symbolicky. Postav dom, zasaď strom, sploď dieťa.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (9)

Rástol, konáre na všetky strany, prežil veľa zím, jarí a možno bol aj svedkom mnohých rodinných udalostí. Ako dieťa si ho vôbec napamätám. Začala som ho registrovať až keď dosahoval výšku prvého poschodia. Pamätám si, že raz na Vianoce sme ho ozdobili decentnými malými svetielkami a ten pohľad ma dojímal.

Neviem, či ho niekedy napadli nejaké škodce. V každom prípade tak nevyzeral. Po celý ten čas, dlhých 30 rokov sa tváril, že je všetko ok.

Podobne to fungovalo u nás doma. Boli sme taká klasická rodina, mama ochrankyňa, otec autorita. Aj keď sa niečo dialo, ututlalo sa to, aby ľudia nevedeli. Naša mama sa zo všetkých síl snažila udržať rodinnú atmosféru a vyčíňanie nášho otca na uzde.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Rodinu ale škodce neobišli. Pomaly ale isto sa pod vplyvom vírusu, ktorý do nej vniesla hlava rodiny rozpadala, hnisala a trpela. Keď prišiel čas na radikálny zásah, choroba už postihovala takmer každú vetvu. Nezabrali ani antibiotiká. Posledné štádium.

Začala sa záchranná akcia. Pomaly, neisto a trvalo to dlho. Každý , kto to už zažil mi dá za pravdu, že to nie je prechádzka ružovým sadom a že vtedy je treba každú pomocnú ruku. V našom prípade mala zostava záchranky o jedného člena menej, pre nás však bola kompletná ako nikdy predtým.

Predvčerom - na základe výkopových prác na ulici - došlo k poškodeniu koreňov "nášho" stromu. Nakoľko sa narušila jeho stabilita a hrozilo, že spadne na elektrické vedenie, museli ho odstrániť. Už niekoľko rokov konáre zabraňovali prenikaniu slnka do izieb a zrejme by sa to aj tak muselo absolvovať, ale...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Bola som sa tam dnes pozrieť. Domu niečo chýba, jeho tvár je prázdna a biela a zdá sa byť odrazu maličký. Bolo mi to trocha ľúto a mala som stiahnuté hrdlo. Ten strom tam bol po celý môj doterajší život. Som si istá, že bol zasadený s najlepším úmyslom.

Osudy rodín - i stromov - sú v ich koreňoch.

Keď som tam stála, uvedomila som si, že takto to má byť. Budúci rok zasadíme s bratom nový strom pri príležitosti mojich 30 narodenín. Začneme novú éru, nové tridsaťročie.

Myslím, že už bolo načase.

Nora Remiarová

Nora Remiarová

Bloger 
  • Počet článkov:  58
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Je častokrát presvedčená, že pláva proti prúdu. Verí intuícii a znameniam osudu. Má rada biele zástavy v oknách ľudí. Viktorova a Teova mama. Rozvedená, deti v striedavke. So it goes.. Zoznam autorových rubrík:  fikciaHyperaktivita moja každodennámikrozamysleniaListy ( na pokračovanie)SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu