reklama

Ak si nevidiaci, nechoď na Karadžičovu

Alebo riskuješ problém. Nové hypermoderné budovy na tejto ulici so sebou priniesli okrem údajného premnoženia potkanov a zamorenia obytnej zóny výfukovými plynmi áut zamestnancov sklenených monštier i nasledovnú, podľa môjho názoru nebezpečnú situáciu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (15)
Križovatka na Karadžičovej
Križovatka na Karadžičovej 

Na prechode pre chodcov je z oboch strán, zo strany Ondrejského cintorína i budovy Slovak Telekomu, namontované zariadenie na urýchlenie prechodu, rozumej - stlačíš, počkáš kým začne pípať a ideš. Fajn, každé ráno stlačím a čakám. Následne sa dostanem sa do stredu cesty na tzv."ostrovček", kde ma čaká identické zariadenie, slúžiace na rovnaký účel. Čakám opäť. Keďže sa nachádzam v strede cesty a opačným smerom takisto prechádzajú chodci, logicky sa v strede cesty stretneme a toto čarovné zariadenie je nainštalované oboma smermi, čiže pípa odušu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nepochybujem o efektívnosti daných zariadení, pokiaľ sú nainštalované logicky.

V tomto prípade ide o dvojprúdovú, značne frekventovanú cestu, ktorá je - vzhľadom na premávku -navyše i hlučná už o ôsmej ráno.

Zaujíma ma toto - stojíte v strede cesty, nevidíte, započujete pípanie ktoré signalizuje voľný prechod. Vojdete teda na cestu, nie? Odkiaľ má nevidiaci vedieť že to pípanie, ktoré počuje, slúži pre protitiidúcich a nie pre neho? Vie, že pípače sú namontované obojsmerne? Dokáže na takto hlučnom mieste aspoň sluchom odhadnúť odkiaľ prichádzajú autá?

Len ťažko.

Už sa mi niekoľko ráz stalo, že som ráno zamyslená automaticky- po započutí signálu- vykročila do cesty bez rozmýšľania. Ale vidím a môžem reagovať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nie každý má to štastie a nie každý nevidiaci má vodiaceho psa.

Myslím že v časoch hrania sa na bezbariérovú krajinu a zlepšovanie podmienok pre postihnutých by kompetentní mali porozmýšľať, či prílišnou snahou nedosiahli pravý opak.

Nora Remiarová

Nora Remiarová

Bloger 
  • Počet článkov:  58
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Je častokrát presvedčená, že pláva proti prúdu. Verí intuícii a znameniam osudu. Má rada biele zástavy v oknách ľudí. Viktorova a Teova mama. Rozvedená, deti v striedavke. So it goes.. Zoznam autorových rubrík:  fikciaHyperaktivita moja každodennámikrozamysleniaListy ( na pokračovanie)SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu