reklama

Radiohead vs. Maduar

Kedysi dávno, keď som nosil dlhé mastné vlasy a flanelové košele, v časoch, keď moji najväčší hrdinovia boli Eddie Vedder a Kirk Hammet, obtrela sa okolo našej partie grungerov skladba Creep od Radiohead. To disharmonické DŽ-DŽ, DŽ-DŽ, DŽ na začiatku refrénu zarezonovalo v našich rockových srdciach rovnako intenzívne ako správa o smrti Kurta Cobaina. Časom som sa ale začal mäknúť, Pearl Jam prestali hrať gitarové sóla a ja som pomaly začal zisťovať, že rýchlosť behania po hmatníku nie je najpodstatnejšia a že aj s mašinkami sa dá urobiť skvelá skladba... A na Radiohead som takmer úplne zabudol.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (129)
Thom Yorke vs. brat Matinko (neviem ktory)
Thom Yorke vs. brat Matinko (neviem ktory) 

Tlačítkom "Start" sa pre mňa relatívne nedávno stalo vysielanienemenovaného rádia, kde medzi inými skladbami z 90ych rokov zaznel aj"Paranoid Android". Svojou štruktúrou priam artrocková, zvukomalternatívna, inštrumentálne vyspelá skladba so svojskou atmosférou madostala. O chvíľu začal cez USB port prúdiť do môjho MP3 prehrávačaalbum OK Computer. Úvodný "Airbag" so zaujímavo prerušovanou basovoulinkou alebo "Subterenian Homesick Alien" s nádherne vrstvenýmigitarami mi už na prvé počutie vyrazili dych. Od toho momentuneprebehne v mojom živote deň bez "The Bends" alebo "In Rainbows".

Nie som hudobný publicista a nechcem hodnotiť a rozoberať tvorbukapely. Nedávno vyšiel o Radiohead skvelý rozsiahly článok v českomRock&Pop. K napísaniu tohto článku som bol inšpirovaný kapelou (aksa tak dá nazvať) Maduar, ktorá nedávno začala publikovať na tomtoblogu. Vo svojich rozsiahlych "elaborátoch" obviňuje takmer celý svetzo spiknutia proti nim a veľmi často sa oháňa výrazmi ako "komercia"alebo "alternatíva". "Komercia" má byť ospravedlnenie pre absenciunápadov, zlý spev s otrasnou angličtinou a archaický zvuk zo začiatku90-ych rokov, kedy sa zviezli na dancefloorovej vlne, ktorá našťastiepominula.

Prečo teda " Radiohead vs. Maduar"? Na serveri youtube.com sanachádzajú videoklipy oboch kapiel. Radiohead, ako typický predstaviteľalternatívy, majú sledovanosť napr. "No suprises" vyše 2.700.000."Scotch Mist", čo je 50-minútové video so skladbami z "In Rainbows" mávyše jeden a pol milióna "views". Čo tým chem povedať? Ak má niektotalent a robí hudbu so srdca, nemusí robiť tanečné kolovrátkové skladbyna to, aby sa ich hudba dostala k množstvu ľudí. Radiohead robia to, čoich baví, robia to podľa seba a ostávajú sami sebou. Citliví a vnímavíľudia im to všetko veria aj keď sa na ich hudbu nedá trsať nadiskotékach a pre komerčné rádiá asi nie su dosť veselé a ani dosťpatetické.

Viem, že porovnávať práve tieto kapely po hudobnej stránke sa nedá aani sa o to nesnažím. Viem, že sa nedá porovnať ani priestor, na ktorompôsobia obe kapely. Chcel by som len bratom Matinkovcom odkázať, ževiera vo vlastné schopnosti, dobrý marketing a "komerčné" zameranie niesú kľúčom k úspechu. Nestačí ani hudobné vzdelanie - veď taký Princenevie doteraz čítať z nôt a nebohý Kurt Cobain ovládal gitaru skutočneminimalisticky. Základ je vedieť napísať dobrú a silnú pesničku - a toMaduaru jednoznačne chýba. Je to niečo ako "dar od Boha" a títo pánitým jednoducho obdarovaní neboli. Prajem im v živote len to najlepšie,ale ich snaha za každú cenu preraziť vo svete mi príde ako viera 140kilového kulturistu, že raz vyhrá horskú etapu na Tour de France.

Dobrej hudbe zdar:)

Filip Jánoš

Filip Jánoš

Bloger 
  • Počet článkov:  79
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Ľahké kroky, už cítia beh, v našich stopách sa roztápa sneh, už nič viac nepadá. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradenáoutdooron the roadSúkromné...len tak...

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu