reklama

Všetci čítajú Viana

Voľakedy dávno som vošiel do našej (žiaľ, dosť úbohej) knižnice vo Vrábľoch a požičal si tam jednu knižku. Úplnou náhodou som tak objavil svet, ktorý ma sprevádza a fascinuje doteraz. Vtedy som sa hádam prvýkrát ozaj zamiloval do nejakej knihy.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Pena dní. Najfantastickejšia love story, akú som kedy čítal. A to doslova a dopísmena. Tým čo nečítali, naozaj odporúčam. Minule sa mi to stalo opäť. Sedím si len tak v prefajčenej krčme poslednej cenovej kategórie, čomu zodpovedá všetko od starých sivo-žltých záclon až po obsluhu, ktorá z duše neznáša svoju robotu, a ako si tak sedím, dal som sa do reči s priateľkou môjho kamaráta. Marianka je dosť zaujímavé dievča, je z Martina (to je u nás vo Vrábľoch taká móda - nájsť si frajerku z Martina), má výtvarnícke sklony a robí v jednej fabrike. A tak sa rozprávame, čo nové, ako sa nám žije, čo Bratislava, čo Vráble a tak podobne a zrazu sa zvrtne reč na knihy. Marianka už má istú hladinu alkoholu a tak ma ani nepustí k slovu. Poohovára Hesseho, Dostojevského aj Coelha (poohovára = vychváli) a potom spomenie Majstra a Margarétu... a ja už viem. Konečne ju preruším a spýtam sa na Penu dní. Colin a Chloé? Jasné!!! Skríkne Marianka a je to tu. Opäť človek, ktorý číta Viana. V časoch, keď som si z knižnice požičiaval dvojvydanie Pena dní/Jeseň v Pekingu, to bola kniha, ktorú nikto nepoznal. Vian? To je kto? Možno preto, že som bol prvák na strednej, čiže som mal slabých pätnásť... No a teraz... Akoby sa roztrhlo vrece. Všetci čítajú Viana. Človek sa už nemôže nikam ani hnúť, aby naňho neskočil nejaký Vian. Chudák Jean Sol Partre! Čo by dal za takú popularitu?! Nuž, asi mal počúvať Duka Ellingtona a nehrať sa na ťažkého intelektuála. Priateľka mi teraz požičala Klimáčkovu knihu o GunaGu. Má tam svoju abecedu - A ako Alkohol, B ako Bratislava.... V ako Vian. Pred časom Viana ospieval Mišo Kaščák vo svojom pravidelnom stĺpiku. Otec mojej priateľky ním bol kedysi tiež celý pobláznený. No a citáty z Peny dní sú aj vo filme Katky Šulajovej O dve slabiky pozadu. Chýba už len v antikvariátoch. To dvojvydanie jednoducho neviem zohnať. Pravda, už sa o to ani tak veľmi nesnažím. Veď v našej malej vrábeľskej knižnici si ho okrem mňa aj tak nikto nepožičiava. Ale asi to nebudem riskovať. Radšej si ho doma niekde zapatroším, zaplatím pekne pokutu a budem mať pokoj. Veď človek nikdy nevie... a všetci čítajú Viana...

Filip Németh

Filip Németh

Bloger 
  • Počet článkov:  60
  •  | 
  • Páči sa:  0x

decko, ktorému sa akosi nechce dospievať Zoznam autorových rubrík:  pevnina detstvahudbakultúrasúkromnénezaradenévráblecamino de santiagonebásne (piesňové texty)

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu