Čokoláda. Osobne nepoznám nikoho, kto by ju nemal rád. V dobách keď sa s ňou ujo Krištof priplavil do Európy ,asi nik netušil , že si nájde toľko priaznivcov, či dokonca až čokofilikov, alebo aspoň príležitostných jedákov.Od dôb starých Mayov sa veľa zmenilo. Zo studeného nápoja, horkej chuti sa vykľulo toľko variácii, ako asi u žiadneho iného jedla, či pochutiny. Pre Montezumu bol nápoj z kakaových bôbov zvaný „ xocoatl“ elixírom zdravia, pre Európanov nechutnou brečkou. Horkú chuť sa teda pokúsili prebiť trstinovým cukrom a tu sa asi začali odvíjať experimenty , ktoré neprestávajú do dnešných dní. Po pridaní cukru nahradili studenú vodu horúcou a napodiv to nechutné tmavé niečo, sa začalo páčiť aj jazýčkom európskym. Kakaový bôb otriasol starým kontinentom. A to doslova! Spôsobil rozbroje, vojenské cirkevné aj osobné.Čokoláda bola zatracovaná, vyzdvihovaná, škodlivá aj zdraviu prospešná. Dlho sa viedli spory o jej škodlivosti a pripisovala sa jej vina za vznik, obezity, akné , depresie a mnohých ďalších zdravotných problémov. Hovoríme o pravej čokoláde 50- 70% a viac. Ak niekto konzumuje na kilá mliečnu a inú dochutenú čokošku , nemôže očakávať , že bude príkladom štíhlosti. Dnešné výskumy odstránili veľa mýtov a vieme, že čokoláda nespôsobuje migrénu, akné a neobsahuje veľké množstvo kofeínu, ako sa tvrdilo. Obsahuje viac ako 300 rôznych látok. Napríklad množstvo vitamínov ( A, B1, D, E ), minerály ako napr. magnézium, draslík, zinok., a v neposlednej rade teobromín, ktorý vyvoláva dobrú náladu.( Samozrejme aj tu platí ,všetko s mierou, lebo so stúpajúcou váhou nám naša dobrá nálada bude klesať.) Lenže k čomu by to všetko zdraviu prospešné bolo, keby chutila zle? Ľudia dnes ani netušia koľko existuje na trhu druhov čokolád. Horká, mliečna, s orieškami, s náplňami . Čokoládu pridávame pri výrobe koláčov, zmrzlín, nápojov, ale aj netradične na varenie. Spríjemní nám náladu, môžeme ju bez obáv darovať a nič nepokazíme. Takže milé dámy, ale aj páni! Ak chcete byť originálny a potešiť svoju polovičku a zažiť obdivné pohľady , vyhrňte si rukávy a zmeňte sa na kúzelníkov bez čapice.Stačí ak máme po ruke tabuľku dobrej čokolády a bez námahy vyčaríme pravé pohladenie nielen jazýčka, ale aj duše.
Na jesenné studené dni bude vás a vašu polovičku hriať nielen láska....čo tak dať si šálku horúcej čokolády?
Horúca čokoláda pre dvoch

15 dkg horkej čokolády ( nalámanej) 5 dcl plnotučného mlieka ½ bal. vanilín. cukru 50 ml šľahačky Mlieko prevaríme a odstavíme. Do malého hrnčeka nalejeme trochu horúceho mlieka a v ňom rozpustíme nalámanú čokoládu. Rozpustenú vlejeme do zvyšného mlieka a opäť postavíme na sporák a zahrievame, pridáme vanilkový cukor. Miešame stále metličkou až kým nemáme zmes pekne napenenú a horúcu. Prelejeme do pohárov a na vrch dáme šľahačku. Povrch poprášime kakaovým práškom. Ak je nám veľmi veľká zima môžeme pridať trochu rumu ,alebo brandy. Vaša polovička bude zaručene v siedmom nebi....a určite nielen z čokolády .o)
Tak a teraz ohúrite určite aj najzarytejších odporcov všetkého sladkého...a ak Truffle uložíte do ozdobných papierových košíčkov a tie vložíte do nejakej krásnej škatuľky, máte darček ktorý poteší každého a vy budete za hviezdu, alebo hviezdoňa
Truffle

3 dcl smotany na šľahanie 33% 1 bal. vanilínového cukru 50g masla 300 g horkej čokolády ( nasekanej ) 30 ml bieleho rumu ( môže byť aj obyčajný) na obalenie guľôčok nasekaná čokoláda biela a tmavá, alebo mleté, sekané orechy V hlbokom hrnci zahrejeme smotanu na šľahanie. Pridáme vanilkový cukor a privedieme do varu.Pridáme maslo a miešame kým sa nerozpustí. Ako náhle sa rozpustí odstavíme Do horúceho pridáme čokoládu a miešame do rozpustenia. Potom primiešame rum.Zmes ešte poriadne prešľaháme a necháme vychladnúť. Chladné uložíme do chladničky, najlepšie na 12 a viac hodín. Teda večer urobíme, šupneme chladiť, ráno z hmoty malou lyžičkou odoberáme a tvarujeme v dlaniach guľôčky. Tie vyváľame buď v strúhanej čokoláde, alebo orechoch. Uložíme do košíčkov a necháme v chlade. Prajem nezabudnuteľné zážitky po všetkých stránkach.