Čokoláda

O čokoláde sa už popísalo veľa. Ponúkam vám trošku písmeniek a dva receptíky na jesenú dobrú náladu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

 Čokoláda. Osobne nepoznám nikoho, kto by ju nemal rád. V dobách keď sa s ňou ujo Krištof priplavil do Európy ,asi nik   netušil , že si nájde toľko priaznivcov, či dokonca až čokofilikov, alebo aspoň príležitostných jedákov.Od dôb starých Mayov sa   veľa zmenilo. Zo studeného nápoja, horkej chuti sa vykľulo toľko variácii, ako asi u žiadneho iného jedla, či pochutiny. Pre Montezumu bol nápoj z kakaových bôbov zvaný „ xocoatl“ elixírom zdravia, pre Európanov nechutnou brečkou. Horkú chuť sa teda pokúsili prebiť trstinovým cukrom a tu sa asi začali odvíjať experimenty , ktoré neprestávajú do dnešných dní. Po pridaní cukru nahradili studenú vodu horúcou a napodiv to nechutné tmavé niečo, sa začalo páčiť aj jazýčkom európskym. Kakaový bôb otriasol starým kontinentom. A to doslova! Spôsobil rozbroje, vojenské cirkevné aj osobné.Čokoláda bola zatracovaná, vyzdvihovaná, škodlivá aj zdraviu prospešná. Dlho sa viedli spory o jej škodlivosti a pripisovala sa jej vina za vznik, obezity, akné , depresie a mnohých ďalších zdravotných problémov. Hovoríme o pravej čokoláde 50- 70% a viac. Ak niekto konzumuje na kilá mliečnu a inú dochutenú čokošku , nemôže očakávať , že bude príkladom štíhlosti. Dnešné výskumy odstránili veľa mýtov a vieme, že čokoláda nespôsobuje migrénu, akné a neobsahuje veľké množstvo kofeínu, ako sa tvrdilo. Obsahuje viac ako 300 rôznych látok. Napríklad množstvo vitamínov ( A, B1, D, E ), minerály ako napr. magnézium, draslík, zinok., a v neposlednej rade teobromín, ktorý vyvoláva dobrú náladu.( Samozrejme aj tu platí ,všetko s mierou, lebo so stúpajúcou váhou nám naša dobrá nálada bude klesať.)   Lenže k čomu by to všetko zdraviu prospešné bolo, keby chutila zle? Ľudia dnes ani netušia koľko existuje na trhu druhov čokolád. Horká, mliečna, s orieškami, s náplňami . Čokoládu pridávame pri výrobe koláčov, zmrzlín, nápojov, ale aj netradične na varenie. Spríjemní nám náladu, môžeme ju bez obáv darovať a nič nepokazíme.  Takže milé dámy, ale aj páni! Ak chcete byť originálny a potešiť svoju polovičku a zažiť obdivné pohľady , vyhrňte si rukávy a zmeňte sa na   kúzelníkov bez čapice.Stačí ak máme po ruke tabuľku dobrej čokolády a bez námahy vyčaríme pravé pohladenie nielen jazýčka, ale aj duše.  

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na jesenné studené dni bude vás a vašu polovičku hriať nielen láska....čo tak dať si šálku horúcej čokolády?

 Horúca čokoláda pre dvoch   

Obrázok blogu

15 dkg horkej čokolády ( nalámanej) 5 dcl plnotučného mlieka ½ bal. vanilín. cukru 50 ml šľahačky   Mlieko prevaríme a odstavíme. Do malého hrnčeka nalejeme trochu horúceho mlieka a v ňom rozpustíme nalámanú čokoládu. Rozpustenú vlejeme do zvyšného mlieka a opäť postavíme na sporák a zahrievame, pridáme vanilkový cukor. Miešame stále metličkou až kým nemáme zmes pekne napenenú a horúcu. Prelejeme do pohárov a na vrch dáme šľahačku. Povrch poprášime kakaovým práškom. Ak je nám veľmi veľká zima môžeme pridať trochu rumu ,alebo brandy. Vaša polovička bude zaručene v siedmom nebi....a určite nielen z čokolády .o)

SkryťVypnúť reklamu

 Tak a teraz ohúrite určite aj najzarytejších odporcov všetkého sladkého...a ak Truffle uložíte do ozdobných papierových košíčkov a tie vložíte do nejakej krásnej škatuľky, máte darček ktorý poteší každého a vy budete za hviezdu, alebo hviezdoňa

 Truffle

Obrázok blogu

3 dcl smotany na šľahanie 33% 1 bal. vanilínového cukru 50g masla 300 g horkej čokolády ( nasekanej ) 30 ml bieleho rumu ( môže byť aj obyčajný) na obalenie guľôčok nasekaná čokoláda biela a tmavá, alebo mleté, sekané orechy   V hlbokom hrnci zahrejeme smotanu na šľahanie. Pridáme vanilkový cukor a privedieme do varu.Pridáme maslo a miešame kým sa nerozpustí. Ako náhle sa rozpustí odstavíme Do horúceho pridáme čokoládu a miešame do rozpustenia. Potom primiešame rum.Zmes ešte poriadne prešľaháme a necháme vychladnúť. Chladné uložíme do chladničky, najlepšie na 12 a viac hodín. Teda večer urobíme, šupneme chladiť, ráno z hmoty malou lyžičkou odoberáme a tvarujeme v dlaniach guľôčky. Tie vyváľame buď v strúhanej čokoláde, alebo orechoch. Uložíme do košíčkov a necháme v chlade.   Prajem nezabudnuteľné zážitky po všetkých stránkach.

Gabriela Kováčiková

Gabriela Kováčiková

Bloger 
  • Počet článkov:  68
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som kto som... hlavne sa snažím byť skutočným človekom..možno aj s chybami,ale inak to asi už nebude. Zoznam autorových rubrík:  Hrám sa na básneniePre maličkýchPre maškrtné jazýčkyPovesti a príbehy z dávnych čiTak to vidím jaDoma som iba mamaKrížom krážom v životeSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

91 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

189 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Radko Mačuha

Radko Mačuha

225 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu