Vianočné vône

Dni majú svoje vône. Všedné, vôňu rannej kávy, sviatočné voňajú po koláčoch a tieto dni voňajú po škorici, aníze, mede. Práve medovníčky sú tie , čo mám najlepšie napovedia, že blížia Vianoce.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (24)

Príprava medovníkov nie je až taká náročná ako by sa mohlo zdať. Stačí mať trochu času a dobrý recept. Bez neho to jednoducho nejde. A najdôležitejšie- dva a viac párov rúk.

Moje začiatky boli všelijaké. Medovníky ťažké a tvrdé ako kameň. Inokedy také mäkké, že sa na plechu úplne roztiekli. Hľadala som a robila ďalšie a ďalšie "náboje do dela" a " hľadaj v tom čo to je ". Po technike pokus-omyl som konečne našla ten pravý recept. Určite nezabudnite piecť s deťmi. Ono to trvá o niečo dlhšie, ale je to ten najkrajší zážitok. Byt sa naplní šťastím v detských očkách a Vianoce môžu smelo prísť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Recept na medovníky:

1 kg hladkej múky T 650,

38 dkg krupicového cukru,

6 lyžíc medu,

1 Palmarín,

4 vajíčka,

2 lyžice kakaa,

2 bal. prášku perníkov,

2 kávové lyžičky sódy bicarbony

postup prípravy:

Palmarín rozpustíme a pridáme cukor, med a zohrejeme, pridáme SB a prevaríme....pozn. toto robíme vo väčšom hrnci ,lebo zmes pridaním SB začne peniť...

Horúcu zmes nalejeme na preosiatu múku zmiešanú s kakaom a práškami do perníkov. Miešame metlami na kysnuté cesto. Do trochu vychladnutého pridáme vajíčka a zas miešame metlami. Necháme vychladnúť a potom miesime ručne asi 20 minút. Necháme minimálne 24 hodím odpočinúť. Potom rozvaľkáme na pol cm a vykrajujeme.
Pečieme v rúre vyhriatej na 200°C asi 5 minút. Medovníčky nesmieme príliš upiecť, lebo by bolo tvrdé. Horúce potierame rozšľahaným vajíčkom.
Hotové natreté necháme aspoň deň odpočívať a až potom zdobíme...inak by nám poleva odpadávala.

Poleva: bielok vymiešame s preosiatym práškovým cukrom( najlepší je Považský), pridávame ho toľko aby bola poleva dostatočne hustá.. cukor musí byť preosiaty aspoň 2x cez jemné sitko. Ja miešam v šľahači na miernom stupni asi 10 minút. Ak chceme polevu aj na natieranie ,tak do časti pridáme trošku horúcej vody.

SkryťVypnúť reklamu

A tu je zopár výsledkov tohtoročnej "úrody"

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu


Obrázok blogu
Obrázok blogu

Prajem všetkým príjemné pečenie a veľa zdaru a radosti.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Gabriela Kováčiková

Gabriela Kováčiková

Bloger 
  • Počet článkov:  68
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som kto som... hlavne sa snažím byť skutočným človekom..možno aj s chybami,ale inak to asi už nebude. Zoznam autorových rubrík:  Hrám sa na básneniePre maličkýchPre maškrtné jazýčkyPovesti a príbehy z dávnych čiTak to vidím jaDoma som iba mamaKrížom krážom v životeSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

105 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,076 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu