Príprava medovníkov nie je až taká náročná ako by sa mohlo zdať. Stačí mať trochu času a dobrý recept. Bez neho to jednoducho nejde. A najdôležitejšie- dva a viac párov rúk.
Moje začiatky boli všelijaké. Medovníky ťažké a tvrdé ako kameň. Inokedy také mäkké, že sa na plechu úplne roztiekli. Hľadala som a robila ďalšie a ďalšie "náboje do dela" a " hľadaj v tom čo to je ". Po technike pokus-omyl som konečne našla ten pravý recept. Určite nezabudnite piecť s deťmi. Ono to trvá o niečo dlhšie, ale je to ten najkrajší zážitok. Byt sa naplní šťastím v detských očkách a Vianoce môžu smelo prísť.
Recept na medovníky:
1 kg hladkej múky T 650,
38 dkg krupicového cukru,
6 lyžíc medu,
1 Palmarín,
4 vajíčka,
2 lyžice kakaa,
2 bal. prášku perníkov,
2 kávové lyžičky sódy bicarbony
postup prípravy:
Palmarín rozpustíme a pridáme cukor, med a zohrejeme, pridáme SB a prevaríme....pozn. toto robíme vo väčšom hrnci ,lebo zmes pridaním SB začne peniť...
Horúcu zmes nalejeme na preosiatu múku zmiešanú s kakaom a práškami do perníkov. Miešame metlami na kysnuté cesto. Do trochu vychladnutého pridáme vajíčka a zas miešame metlami. Necháme vychladnúť a potom miesime ručne asi 20 minút. Necháme minimálne 24 hodím odpočinúť. Potom rozvaľkáme na pol cm a vykrajujeme.
Pečieme v rúre vyhriatej na 200°C asi 5 minút. Medovníčky nesmieme príliš upiecť, lebo by bolo tvrdé. Horúce potierame rozšľahaným vajíčkom.
Hotové natreté necháme aspoň deň odpočívať a až potom zdobíme...inak by nám poleva odpadávala.
Poleva: bielok vymiešame s preosiatym práškovým cukrom( najlepší je Považský), pridávame ho toľko aby bola poleva dostatočne hustá.. cukor musí byť preosiaty aspoň 2x cez jemné sitko. Ja miešam v šľahači na miernom stupni asi 10 minút. Ak chceme polevu aj na natieranie ,tak do časti pridáme trošku horúcej vody.
A tu je zopár výsledkov tohtoročnej "úrody"







Prajem všetkým príjemné pečenie a veľa zdaru a radosti.

