reklama

Máš maturitu? Poď do školstva!

Kto môže robiť asistenta učiteľa? To je celkom dôležitá otázka pri toľko diskutovanej inklúzii detí so špeciálnymi potrebami.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Inklúzia či integrácia detí so špeciálnymi potrebami. Téma, ktorá vytvorila dva tábory. Na strane jednej sú rodičia detí s nejakým hendikepom (dyslexia, ADHD, Aspergerov syndróm a iné), ktorí chcú, aby ich deti dostali vzdelanie v bežnej škole (majú na to intelekt) a tak sa začlenili do spoločnosti. Na strane druhej zase rodičia „bežných“ detí (odborne nazývané intaktné), ktorým sa integrácia nepozdáva. Tvrdia, že učiteľ bude mať kvôli jednému „problémovému“ žiakovi menej času na tie ich. Tento problém by mal vyriešiť asistent učiteľa, ale stačí si prečítať niektoré internetové diskusie a zistíte, že niekedy to tak nie je a frustrovaní sú všetci.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Veľkú zásluhu na tejto mizérii má z môjho pohľadu aj nedostatok kvalitných asistentov učiteľa. Práve oni totiž vytvárajú most medzi učiteľom a žiakom so špeciálnymi potrebami. Rovnako tiež pomáhajú (alebo by mali pomáhať) dieťaťu prekonávať a zmierňovať jeho hendikep. Ako som už spomínal vyššie, ide napríklad o deti s poruchami čítania, písania, s poruchou pozornosti či Aspergerovým syndrómom.

Ak by išlo práve o vaše dieťa a chceli by ste ho vzdelávať v bežnej škole (teda integrovať ho), pravdepodobne by ste očakávali, že dostane:

- asistenta, ktorý s ním bude vedieť pracovať a pomáhať mu,

- niekoho, kto má špecializáciu na prácu s takýmito deťmi,

SkryťVypnúť reklamu
reklama

- alebo aspoň niekoho, kto to momentálne študuje.

A práve tu niektorí rodičia a bohužiaľ aj ich deti, narazia na tvrdú realitu „integrácie po slovensky“. Na prácu asistenta učiteľa, vám totiž stačí iba maturita.

Takúto zodpovednú prácu tak môže robiť doslova ktokoľvek, kto má maturitu. Nechcem tým znižovať zaangažovanosť ktoréhokoľvek asistenta, ale bohužiaľ reálne prípady hovoria o ľuďoch, ktorých dodáva úrad práce a ktorí nielenže nemajú poňatia o tom, ako pracovať s deťmi (a už vôbec nie s deťmi so špeciálnymi potrebami), ale nemajú o to ani záujem. Do štyroch rokov od začiatku práce by si síce mali „dorobiť“ pedagogické štúdium, ale ťažko povedať, či sa to dodržiava. Štúdium si totiž musia hradiť z vlastného vrecka.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Takto nízko položená latka ale nebola vždy. Ešte niekoľko rokov dozadu boli kritériá prísnejšie. Lenže pozícia asistenta učiteľa nie je evidentne dosť atraktívna, a tak sa muselo zľavovať. Vyhliadky nie sú najružovejšie. Ak začínate ako pedagogický asistent, váš plat sa pohybuje na úrovni 743 eur v hrubom. To je 5. platová trieda. A vyššie ako po 6. sa aj tak nedostanete.

Nehovoriac o tom, že na školách chýbajú špeciálni pedagógovia, ktorí by asistentov usmernili, ako pracovať s konkrétnymi deťmi. Veľakrát to totiž vyzerá tak, že asistent ani nevie, čo má so žiakom robiť. A takto by to rozhodne byť nemalo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Riešením by bolo postupne zabezpečiť na niekoľko modelových škôl potrebný personál – špeciálnych pedagógov, školských psychológov, logopédov a aj kvalifikovaných asistentov. Niekoľko takýchto škôl už postupne vzniká a funguje na Slovensku. Zatiaľ však ide skôr o výnimky, než o pravidlo.

Pre viac informácii zo školstva ma sledujte na Facebooku:

www.facebook.com/branislav.grohling

Branislav Gröhling

Branislav Gröhling

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  101
  •  | 
  • Páči sa:  14x

Exminister školstva, poslanec NR SR, člen školského výboru, bývalý poradca pre školstvo na BSK. Vyše 10 rokov som robil vzdelávanie na odborných školách, kde sme na školy prinášali najlepšie poznatky z praxe. Venujem sa školstvu, spoločenským a liberálnym témam, mám rád kávu (ristretto), dobré jedlo, príležitostne aj dobrý rezeň. ☕️🍝🍗 Zoznam autorových rubrík:  školstvoNezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu