reklama

Tragédia na slovenský spôsob

Príbeh, ktorý vám vyrozprávam je reálny a nie ojedinelý. Osoby a obsadenie: Lekár prevádzkujúci neštátne zdravotnícke zariadenie - odbornú ambulanciu, zdravotná sestra s vyše 30 ročnou praxou.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (28)
  1. dejstvo - Odraz

Ošumelá postocialistická ambulancia. Kovové, sem tam otlčené skrinky, stoličky s predratým čalúnením, v čakárni lavica s trčiacou penou. Lekár získava postavenie osoby samostatne zárobkovo činnej podľa osobitných predpisov. Razom to bolo o iných peniazoch. Ako bonus kvapol aj príspevok z úradu práce. Pomaly sa vymenil nábytok, okná, celé zariadenie. Ostali len zdravotné karty a sestrička. Ej či sa len tešila, konečne sa aj jej polepší. Dlho sa s jej platom nič nedialo. Keď už bola vymenená aj kľučka na dverách, opatrne nadhodila, že sestričkám v nemocnici sa mzda valorizuje. Asi nemala použiť cudzie slovo. Až dlho, dlho potom, keď už šéf splatil lízingy na všetko, prihodil jej pár sto korún. Na zaplakanie, východiska však nebolo. Malá nemocnica viac sestier nedokázala uživiť a do Rakúska jednoducho nemohla. Mala na to vážne rodinné dôvody. A tak pekne poďakovala zamestnávateľovi za zvýšenie platu, i naďalej ho ráno po príchode do práce čakala obľúbená káva, objednaní pacienti, prestávka na obed..., hotové švajčiarske hodinky.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

2. dejstvo - Podraz

Zdravotné sestry vylobovali zvýšenie platov. Konečne po rokoch, kultivovaným spôsobom presvedčili zákonodarcu, že ich mzda je hlboko podpriemerná a načim s ňou niečo zásadné spraviť. Sestrička sa potešila. Keď sa nedovtípil zamestnávateľ, prinúti ho zákon. Konečne nebude živoriť, ale žiť. Z trápnych 500 eur mesačne v hrubom, poskočí približne na 900. Pane Bože, asi sa mi sníva. Dosnívala rýchlosťou blesku. Na stole ju po nadobudnutí účinnosti zákona čakal návrh na dohodu zmeny pracovnej zmluvy. Skrátenie pracovného úväzku tak, aby nezarobila ani o cent navyše. Pregĺgla, poplakala si, trucovala. Napokon podpísala, lebo 500 eur v hrubom je viac ako nič. Pán zamestnávateľ oželel ranný pozdrav i skvelú kávu. Nemali sa o čom porozprávať, hoci predtým si povedali všetko.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

3. dejstvo - Rana istoty

Ústavný súd účinnosť zákona o platových pomeroch zdravotných sestier pozastavil. Ráno sa sestrička vliekla s nechuťou do práce. Na stole mala položený list. Určite si ho tam nenechala ona. Keď odchádza z práce, stôl ma uprataný. Srdiečko jej začalo búšiť a malo prečo. Po otočení hárku čítala: Vzhľadom na to, že Ústavný súd účinnosť zákona o platových pomeroch zdravotných sestier pozastavil, od dnes pracujeme v pôvodnom režime. S pozdravom........bla bla bla.

Našťastie, nie všetci súkromní lekári sa zachovali tak úboho. Ak sa mi podarí a budú súhlasiť, napíšem článok o tom, ako sa to dá, keď sa chce.

Júlia Hubeňáková - Bianka

Júlia Hubeňáková - Bianka

Bloger 
  • Počet článkov:  352
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Radkova manželka a mama Miša, Veroniky a Raďa. Zoznam autorových rubrík:  Rodinné striebroBakaláriFejtónyPokrútené paragrafyMoje bá-sničkyPolitika a jaReportMoje povedačkyEvanjelium podľa...FotofejtónSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu