reklama

Štyri lupene

Otvorila starú nízku bránku. Drevené latky boli poznačené časom. Farba z nich dávno opadala. Stĺpiky bránky boli pokryté popínavým divým viničom. Ocitla sa na úbočí mierne sa vlniacich kopcov zaliatych teplými slnečnými lúčmi. Šibalský vánok jej rozfúkaval vlasy. Šla chodníkom, ktorý sa vinul krížom cez lúku. Natiahla ruky, otvorila dlane a hladila nimi vlniacu sa pšenicu. Zlatá sa kúpala v zlatej. Vánok čeril obilie a vytváral dojem rozvlnenej morskej hladiny.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Stúpala pomaly po chodníku do mierneho briežka a oddávala sa pokojnej chvíle - len ona a Slnko a obilie, obloha modrá ako čakanky na okraji cestičky. Nežné hlávky červených makov sa klonili vo vetríku a šepkali si svoje vílie tajomstvá. Klások ku klásku sa klonil a šepkal „Bude z nás chlebík, koláče." a spoločne vystierali k Slnku svoje tehotné klásky.

Za obzorom sa začal črtať les. Pole sa pozvoľne menilo na lesnú čistinku. Najskôr kde tu sa týčil vysoký smrek. Sem tam nejaká lieska. Krásne a žiarivé kvety slnka nahradili skromné kvietky lesných tieňov. Les hustol, ale Slnko stále žiarilo cez konáre vysokých stromov na cestičku. Vnímala ich silu a majestátnosť. Vysoké kmene dotýkajúce sa svojimi štíhlymi prstami oblohy.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Stúpala pozvoľne hustnúcim lesom a hľa, čo vidí. Pred sebou na cestičke sedí dieťa. Trs trávy je mu sedačkou a kamienky na ceste hračkami. Je bacuľaté, oblečené v bielej kojeneckej košieľke. Bielou vyšívaný golierik a mašličky na jednom ramienku. Keď k nemu prišla bližšie, videla zlato odrážajúce sa v zlatých neposlušných vláskoch. Dieťa zdvihlo hlavičku a široko sa na ňu usmialo. Šťastné hviezdičky sa mu ihrali v modrých očiach, okrúhlych a veľkých. Takých ako len deti majú. Rozhodilo rúčkami a smialo sa, keď kamienky padali do trávy. Usmiala sa ne neho. Cítila k nemu neobyčajnú blízkosť. Dieťa v lese samé a predsa spokojné a šťastné.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prešla okolo neho a keď sa míňali, tak sa ešte raz obzrela. Zamávali si. S úsmevom dieťaťa v srdci stúpala ďalej po cestičke. Les okolo sa čoraz viac zahusťoval. Vysoké a staré ihličnany čoraz viac vytláčali iné stromy a Slnko už nemalo toľko síl prežiariť cestu. Kráčala zadumaná, mysliac s úsmevom na dieťa. Náhle zdvihla hlavu. Nebola viac sama. Na ceste stál muž. Zahalený v plášti, pod ktorým sa skrývala postava bohatiera. Závoj dôvery obklopoval toho muža. Zodvihol pravicu v uvítacom geste a podal jej ju. Nezaváhala ani chvíľu. Zahľadená do jeho očí s dôverou vložila svoju ruku do jeho. Tajomný neznámy, tak nezvyčajne známy, ju viedol k bráne. Vysokej a starobylej. Zo všetkých strán ich obklopoval hustý les.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Brána sa otvorila a stráže ich vítali hlbokou poklonou. Ruka v ruke prešli na nádvorie hradu. Dívala sa za sebou. Mala oblečené smotanovo biele dlhé šaty z hodvábu s dlhou vlečkou. Tmavé kučery jej padali na plecia. On a ona v zvláštnom kontraste. Videla mu len oči. Tvár zahalená maskou, postava zahalená dlhým plášťom.

Dvojica kráčala pred ňou v tajomnom súznení duší. Prechádzali cez komnaty bohato zdobené a zariadené nádherným nábytkom. Slnko žiarilo cez vzdúvajúce sa ľahučké záclony a bozkávalo bohaté kytice záhradných kvetov v čínskych vázach. Nakoniec prišli k ďalšej bráne. Zdobené krídla vysokých dverí sa pred nimi pomaly otvorili. Lokaji sa uklonili v hlbokej úctivej poklone. Skôr, ako prekročili prah, muž sa k nej obrátil, sklonil mierne hlavu a pravou rukou ju k sebe jemne privinul. Cítila sa tak šťastná a v bezpečí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Otvorila sa pred nimi nádherná dvorana. Uprostred stála fontána. Tri kamenné nádrže s vodou sa týčili ľahko jedna nad druhou. Zdobená faunami a kvetmi. Zurčiaca voda sa leskla striebrom. Strieborné iskričky sa vznášali dovysoka a takmer oslepovali. Na druhej strane tušila vstup do záhrady, záhonov ruží a altánkoch zdobených kvitnúcimi popínavými rastlinami. Kráčali ruka v ruke. Dvorania sa im ukláňali. Predstúpili pred trón. Kráľ a kráľovná im pokynuli, aby pristúpili bližšie.

Bál sa mohol začať. Kráľ dvornou poklonou vyzval kráľovnú k tancu. Ona však videla len princa po svojom boku a snažila sa preniknúť cez tú masku. Kto si môj krásny neznámy? Prešli do záhrady zaliatej slnečnými lúčmi. Tanečné páry vírili na vlnách valčíku. Bohaté sukne sa roztvárali ako lupene ruží a ona cítila ako tančí. Zatvorila oči a nechal sa unášať. Štyri srdcia tancovali s ňou ako lupene divokej ruže.

V tom čarovnom mieste medzi snom a bdením otvorila oči a dívala sa do vzďaľujúcich sa podmanivých očí svojho neznámeho princa.

Helena Jakubčíková

Helena Jakubčíková

Bloger 
  • Počet článkov:  171
  •  | 
  • Páči sa:  11x

Som to, čo zo mňa spravili otec, mama a ja. No a samozrejme mnoho ďalších ľudí:-)A napokon v neposlednom rade JA:-) Zoznam autorových rubrík:  Čudnosti prečudesnéTretia alternatívaSnové arabeskyMalé pohladeniaMurko a tí ostatníZápisky z ciestMačacím pazúrikomMoje zlatíčkaZávoz alebo životná križovatkaLen takProfesionálna deformáciaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu