reklama

Vyrubene TANAP ?

Hoci som momentalne v Tibete, dost ma znepokojili nove snahy o tazbu dreva v Tichej a Koprovej doline. Presadzovana tazba dreva v tychto dolinach, by vazne poskodila navrhovanu jadrovu zonu narodneho parku. V podstate by sa znicila posledna zachovala a celistva sustava dolin v Tatrach.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

Z hladiska boja s lykozrutom uz tazba dreva nema zmysel. Lykozrut uz pravdepodobne opustil leziace vyvraty a zlomy a nalietava na porastove steny. Kmene, ktore neboli obsadene lykozrutom maju vacsinou vyschnute lyko a nie su vhodne pre lykozruta.

Vsade na nevytazenej kalamitnej ploche je bohate prirodzene zmladenie jarabiny a inych drevin. Tazbou dreva by sa znicil rodiaci sa les.

Po tazbe vznikne tazko-zalesnitelna holina. Umelo a nakladne zalozeny les nikdy nebude mat kvalitu prirodzene zmladeneho lesa. Odstranenim mrtveho dreva sa vazne poskodi lesny ekosystem, ktoreho zdrava existencia nie je mozna prave bez tohoto dreva. To nehovorim o poskodeni pody tazbou dreva a pohybom tazkych mechanizmov. Z takehoto drastickeho zasahu sa bude les spamatavat viac ako 100 rokov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Lesnickymi zasahmi nie je mozne vytvorit prirodzeny les. Jedina sanca na vznik prirodzeneho lesa je prave po vetrovej kalamite. Nazory ze o 20 - 30 rokov sa lesnickymi zasahmi vytvori prirodzeny les, ktory bude mozne zaradit do jadrovej zony su odborne nepodlozene. Este nikdy sa to nepodarilo. V TANAPe sa o to snazili 50 rokov. Vysledkom boli odumierajuce lesy, ktore vyvratil vietor.

Pred 50 rokmi sme sa rozhodli ze v Tatrach bude narodny park. Preco ho teraz chceme zrusit a tazit tam za kazdu cenu drevo aj v poslednych zachovalych dolinach? Vsade vo svete, vratane Ciny je tazba dreva v prirodnych rezervaciach trestna. Vyrubeme si nase prirodne dedictvo a predame nasu prirodu do zahranicia ? Skoncime ako indiani, ktory za palenku predali svoju podu ?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

PS: Ospravedlnujem sa za to, ze nepouzivam diakritiku ale z internetovej kaviarni v Tibete to nie je mozne. Ospravelnujem sa aj za gramatiku.

PS2: V Tichej doline je cast lesov vo vlastnictve urbara Vychodna. Ak sa tam ma ponechat drevo, je potrebna dohoda s vlastnikom lesa. Aj to je vsade vo svete bezne.

Rastislav Jakuš

Rastislav Jakuš

Bloger 
  • Počet článkov:  61
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som lesný inžinier. 1) Mal som možnosť študovať kalamity a metódy ochrany lesa v Tatrách, na Poľane, na severnom Slovensku, vo viacerých európskych štátoch (Čechy, Nemecko, Poľsko, Francúzko, Švédsko, Fínsko), v USA, v Rusku a v Číne (Tibet). Ako špecialista na problematiku smrekových ekosystémov, hľadám rovnováhu medzi ochranou prírody a racionálnym obhospodarovaním lesov. Som za to, aby sa v prírodných rezerváciách neťažilo drevo, ani keď sa tam premnoží lykožrút. Na druhej strane podporujem prírode blízke obhospodarovanie a racionálne opatrenia proti lykožrútom v hospodárskych lesoch. Myslím že ochrana prírody, vrátane bezzásahovosti v prírodných rezerváciách, a racionálne obhospodarovanie lesov sa navzájom nevylučujú. Snažím sa nájť to čo je spoločné medzi ochrancami prírody a lesníkmi. Nie vzdy sa mi to darí. 2) Na svojich cestách za lykožrútmi som mal mnoho zážitkov mimo hraníc klasickej vedy. Zoznam autorových rubrík:  Veda versus falošné mýtyŠirsie súvislostiRecesia +/-Čaro prírodySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu