reklama

Čarovná sila prírody v Tichej a Kôprovej doline.

Zatiaľ čo ťažbári a ochranári bojujú o osud Tichej a Kôprovej doliny, príroda ukázala svoju čarovnú silu. Ťažbári argumentujú tým, že les sa na kalamitných plochách, z ktorých nevyťažia drevo, obnoví za 300 až 400 rokov. Príroda sa však rozhodla, že ich neposlúchne. Novy zdravý a zelený les tam začal rásť už teraz.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)
Prirodzené zmladenie jarabiny a jedle v bez-zásahovej oblasti v Tichej doline
Prirodzené zmladenie jarabiny a jedle v bez-zásahovej oblasti v Tichej doline (zdroj: Jakuš)

Pod ležiacimi stromami sa začala prirodzene obnovovať jarabina a jedľa. Vývraty a zlomy chránia mladé stromčeky pred slnkom a zverou. Niektoré mladé stromčeky už majú viac ako meter.

Obrázok blogu

Prirodzené zmladenie smreku v bez-zásahovej oblasti v Tichej doline.

Na plochách, kde ťažbári vyťažili drevo vznikajú ťažko zalesnitelné holiny. Mladé stromčeky nemá čo chrániť. Sú vystavené intenzívnemu slnečnému žiareniu a poškodzovaniu zverou. Lesníci budú musieť vyťažené plochy niekoľkokrát nákladne zalesňovať. Budú ich musieť chrániť pred zverou a pred burinou. Okolie stromčekov budú musieť niekoľkokrát vyžínať. Aj napriek ich úsiliu, umelo založený les nedosiahne kvalitu a zdravotný stav lesa, ktorý sa prirodzené obnoví v bezzásahových územiach.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Takto to vyzerá tam, kde sa ťaží drevo. Nič sa prirodzene nezmladzuje.

Dúfam, že sa nám podarí zachrániť rodiaci sa les v Tichej a Kôprovej doline pred jeho zničením ťažbou dreva.

Viac info:

On-line zoznam falošných mýtov o tatranských lesoch. (09/07/06).

Rastislav Jakuš

Rastislav Jakuš

Bloger 
  • Počet článkov:  61
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som lesný inžinier. 1) Mal som možnosť študovať kalamity a metódy ochrany lesa v Tatrách, na Poľane, na severnom Slovensku, vo viacerých európskych štátoch (Čechy, Nemecko, Poľsko, Francúzko, Švédsko, Fínsko), v USA, v Rusku a v Číne (Tibet). Ako špecialista na problematiku smrekových ekosystémov, hľadám rovnováhu medzi ochranou prírody a racionálnym obhospodarovaním lesov. Som za to, aby sa v prírodných rezerváciách neťažilo drevo, ani keď sa tam premnoží lykožrút. Na druhej strane podporujem prírode blízke obhospodarovanie a racionálne opatrenia proti lykožrútom v hospodárskych lesoch. Myslím že ochrana prírody, vrátane bezzásahovosti v prírodných rezerváciách, a racionálne obhospodarovanie lesov sa navzájom nevylučujú. Snažím sa nájť to čo je spoločné medzi ochrancami prírody a lesníkmi. Nie vzdy sa mi to darí. 2) Na svojich cestách za lykožrútmi som mal mnoho zážitkov mimo hraníc klasickej vedy. Zoznam autorových rubrík:  Veda versus falošné mýtyŠirsie súvislostiRecesia +/-Čaro prírodySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu