reklama

Hraju u nas deti gulky?

Po jedenastich dnoch dazda som vcera konecne mohla trosku popracovat v mojej zahradke. Popri dome sa mi tiahne "snezienkove pole".... (je ich tam niekolkotisic, vykvitnu vzdy hned po Vianociach!). Slubila som susede, ze jej vykopem zopar (stoviek) snezienkovych cibuliek a za dobru pracu som dostala nadhernu odmenu!

Písmo: A- | A+
Diskusia  (29)

Pod snezienkami som v pode nasla taku uplne obycajnu hlinenu gulku! Na pocudovanie som sa potesila ako male decko. Vyzerala uplne presne tak, ako gulky, co sme hravali v Martine, ked som bola mala. Ukazala som ju Johnovi a zacalai sme debatovat o tom, ako sme v "mladej mladosti" (t.j. ked sme boli mali) hravali gulky.

V Martine na Komenskeho sme mali pomerne velku jamku v asfalte. Neviem, kto a ako ju spravil, ale bola takmer pred nasim vchodom a kazdu jar sme sa okolo nej stretavali a hrali sme gulky. Vrecko hlinenych guliek stalo tusim vtedy korunu. Pamatam sa, ako moj brat Palo po case (asi sa mu dobre darilo a gulky sa nezmestili do povodneho maleho vrecka) zacal pouzivat vrecko na skolske papuce.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hlinene gulky nam vsak nestacili. Nas spodny sused, ujo Lauko, pracoval v Martinskych tlaciarnach a jedneho dna sa objavil so sklenenymi gulkami. "Sklenky"boli vacsie a velke sklenene gulky, ktore mali hodnotu piatich, desiatich a mozno i viac guliek. Neviem, naco ich v tlaciarnach pouzivali, ale pre nas mali cenu zlata! Boli roznofarebne - zelene, bordovocervene, zlte, modre.... Niekto musel hodit desat hlinenych guliek a my sme hodili len jednu velku "sklenku"! A mali sme tiez "olovenky", boli tiez rozlicnych velkosti a hodnot.

Samozrejme, gulky menili majitelov a rivalite nebolo konca kraja. "Sklenky" nas opustali a zase sa k nam vracali. Najhorsie bolo, ked z vecer z okna zaznel mamin hlas "Palkooooooo, Anickaaaaaaa, veceraaaaaaaaaat!" A my sme tak velmi chceli tie sklenky vyhrat naspat!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Mala gulka o priemere jedneho centimetra. Spinava a na opacnej pologuli. Uplne taka ista, ako ta moja v detstve. Vyvolala vsak vo mne krasne spomienky na domov, na detstvo, na rodinu a susedov.

A marne som sa pokusala mojmu Johnovi presne vysvetlit pravidla, podla ktorych sme pred styridsiatimi patimi rokmi hravali gulky.

Anča Jamerson

Anča Jamerson

Bloger 
  • Počet článkov:  59
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som matka, manzelka, svagrina, teta, priatelka a sefka. Predovsetkym som vsak dusou mlada optimisticka realistka, ktora ma rada hudbu, prirodu, dobru kavu a cestovanie. Neverim vo vojny, ale v pohladenie, porozumenie a toleranciu. Zoznam autorových rubrík:  Pribeh z kaviarneSpomienkyMoj prvy razReceptySmiesne spomienky na domovNase zveryMoje male uvahyLen takSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu