reklama

Premena.... Vianoce 1.

Vianoce su pre mna tym najkrajsim sviatkom v roku. Su symbolom premeny. Ludia su k sebe laskavejsi, obdaruvaju sa, spominaju, navstevuju sa. Zijem daleko od mojho domova a zdobenie vianocneho stromceka sa akosi nevedome stalo pre mna zvlastnou tradiciou....

Písmo: A- | A+
Diskusia  (20)

Doma sme vzdy zdobili stromcek rano na Stedry den. Ja, moj brat Palo a nas ocko. Mama v kuchyni varila obed - ribezlovu alebo egresovu omacku a zemiaky pre ocka, makove pupaky pre nas ostatnych. Bol to tiez cas, kedy otvorila sud s kyslou kapustou a nachystala kapustu na kapustnicu pre nas a pre vsetkych tych, ktorym to pocas roka slubila.

Tu v USA je tradiciou zdobit vianocny stromcek velmi skoro, hned po Thanksgiving (treti novembrovy stvrtok). Ja sa to vsak snazim oddialit tak dlho, ako sa da. Kedze zvysok tyzdna robim a nechcem si zdobenie nechat na posledu chvilu, dnes sme sa rozhodli ist hladat stromcek.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nasli sme krasnu jedlicku. Tunajsie stromceky su vacsinou pomerne "tucne", my vsak vzdy vyberame stihly a nie velmi velky.

Obrázok blogu

Tak som sa vlani snazila namotat tie sviecky, aby som sa nemusela trapit s ich rozmotavanim, ale marne. Trvalo mi takmer pol hodinu, kym som to rozchlpila.

Obrázok blogu


Ozdoby vsak boli pekne a s laskou ulozene vo velkej cervenej skatuli. Tie su pre mna mimoriadne zvlastne.Ked ich vesiam jednu po druhej, takmer kazda z nich vo mne vyvolaspomienky. Kedysi davno som studovala na UK v Bratislave a mnohe prednasky a skuskysme mavali v Univerzitnej kniznici. Za kazdy zapocet ci zlozenu skuskusom si v ULUVe naproti kupila ozdobu zo slamy ci supolia (ani koncomsedemdesiatych rokov veru neboli lacne). Mnohe z nich mi daroval mojbrat ci moji priatelia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu


Spomienky ma unasaju do minulosti aj vdaka hudbe, ktoru pri zdobeni pocuvam. Kazdy rok tu istu! (Viac rokov, nez sa mi chce priznat.) Vanoce ve zlate Praze v podani mladeho Karla Gotta, Lasciakovej vianocne koledy, ale aj novsie White Christmas so Zsapkom, ci Haberu s Dvorskym.... Stromcek zacina nadobudat svoju podobu. Slamene retaze su z Krasnej Jizby na Obchodnej. Tiez som ich kupovala ako studentka pekne po jednej. Veru by sa mi este zopar zislo.

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Avsak najvzacnejsie su moje papierove snehove vlocky. Bez nich stromcek nie je uplny. Povystrihovala ich pre mna teta Jitka (umelkyna z Martina - keramicka Jitka Petrikovicova). Z tenuckeho papieru... jednu za druhou... malymi, ostrymi noznickami... trpezlivo ...

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu


presne tak, ako naozajstne snehove vlocky... nenajdete dve rovnake...male... stredne...

Obrázok blogu

velke...nadherne... jedinecne... neuveritelne. Vzdy sme ich mali doma na stromceku a ked som prisla do USA, poslala mi ich aspon 80 v obalke pred mojimi prvymi "americkymi" Vianocami.

Takmer som zabudla na oriesky! Ked mama piekla, otec opatrne nozikom rozpolil vlasske orechy a potom sme ich prazdne zlepili aj s malou sluckou, na ktoru ich vesiam. Niektore sme natreli zlatou farbou, ine su prirodzene. Doma sme tiez piekli a zdobili medovniky, ktore boli hlavnymi ozdobami stromceka. Tu som od tejto tradicie musela ustupit vdaka mojim dvom mackam, ktore si vedeli na nich velmi pochutit.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

 

Obrázok blogu


Zdobenie stromceka mi trva asi dlhsie, nez komukolvek inemu. Je to pre mna akysi ritual. Po upratani skatul, vreciek a papierov si sadnem do kresla, zhasnem vsetky svetla a zapnem tie na jedlicke.

Obrázok blogu


Spomeniem si na stromcek, ktory pre nas zdobili nasi, ked sme boli mali. Potajomky, v noci, aby nas prekvapili. Stromcek s naozajstnymi svieckami a prskavkami. Spomeniem si na svoju prvu "zmurkaciu" babiku a krasny kocik. Spominam na prve Vianoce mojho Ondreja - vlastne na druhe (tie prve poriadne nevnimal, mal len dva mesiace). Zaspal v postielke objimajuc obrovsky zlto-modry zeriav.

Premena obycajnej jedlicky na vianocny stromcek je pre mna kazdy rok viac nez "povinnostou" ozdobit stromcek. Popri kazdodennom strese je to akesi zastavenie a vyjadrenie ucty k tradicii, rodine a minulosti. Uchovavanie tradicii dava narodu rozmer, ucta k rodine nas drzi pokope. Poznanie minulosti a spomienky nas robia lepsimi, mudrejsimi a laskavejsimi.

Prajem Vam vsetkym nadherne a rozziarene vianocne stromceky, nech vo vas vsetkych vzbudia take krasne pocity, co ten moj vo mne. Prajem Vam pokoj, lasku, pohodu a dobre zdravie...


Anča Jamerson

Anča Jamerson

Bloger 
  • Počet článkov:  59
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som matka, manzelka, svagrina, teta, priatelka a sefka. Predovsetkym som vsak dusou mlada optimisticka realistka, ktora ma rada hudbu, prirodu, dobru kavu a cestovanie. Neverim vo vojny, ale v pohladenie, porozumenie a toleranciu. Zoznam autorových rubrík:  Pribeh z kaviarneSpomienkyMoj prvy razReceptySmiesne spomienky na domovNase zveryMoje male uvahyLen takSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu