reklama

O tom, či Alah zomrel na Mesiaci

V prvé dni po našom presťahovaní sa z Bratislavy do Bruselu, moju dcéru dosť miatlo to, že v metre, na uliciach či v obchodoch alebo na ihrisku vída zahalené ženy. „Tatinko im je zima? Teraz v lete...“ nechápala. Nie, sú to moslimky, vysvetľoval som jem potichu do uška (nemám rád keď sa niekto na verejnosti, medzi neznámymi, prejavuje hlasno).  „A čo sú to moslimky?“ nedala sa. Ach jaj, vedel som, že si k tomu musíme podrobnejšie sadnúť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (16)
Kríže boli vymenené za polmesiac...
Kríže boli vymenené za polmesiac... (zdroj: net)

K téme sme sa vrátili dnes ráno a to čírou náhodou. Emmka zahryzla do krúžku salámy a s plnou pusinkou zahlásila? „Aha, polmesiac. Taký ako majú moslimovia.“  To s polmesiacom som jej vysvetľoval nedávno. Chcela vedieť čo je to Červený kríž - v stánku ČK sme našli jej bratranca Paťka, ktorý sa stratil na pláži pri mori. Ja som jej to opísal a dodal, že jestvuje aj Červený polmesiac. V moslimských krajinách. Že polmesiac je symbolom ich viery. Dnes ráno príslušné neurónové synapsy zacvakli do seba a Emmka pokračovala.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 

„A prečo kresťania majú kríž?“

 

Ja osobne nie som prokostolne orientovaný (hoci v každom meste v úžase obdivujem umenie staviteľov katedrál), ale viem, že určité veci patria ku všeobecnej kultúre a tak som jej vysvetlil, že kríž preto, lebo Ježiško dobrovoľne zomrel na kríži, aby nás ostatných, hriešnikov, spasil a vykúpil. A že moslimovia síce Ježiška uznávajú, ale majú odlišnú vieru. To s tými hriechmi jej nebolo celkom jasné, ale zdá sa, že podstatu symboliky pochopila, lebo:

 

„A Alah zomrel na Mesiaci?“

 

Takmer mi zabehlo. Niet nad detskú logiku! Trochu som sa aj zasmial nad tou predstavou, ale potom som jej povedal že nie a priznám sa, že chvíľku som hľadal adekvátnu odpoveď na ďalšiu otázku:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 

„A prečo majú moslimovia polmesiac?“

 

Hmm... Spásou (aby som v jej očiach nevyzeral, že to neviem) pre mňa bola spomienka na jednu epická báseň od rumunského klasika, ktorý v hrdinskom epose opisoval aj vzostup osmanskej ríše potom, ako sa prorokovi Mohamedovi pri svite polmesiaca prisnil sen o budúcej sláve jeho učenia a ťaženia proti neveriacim. Tak som Emmke vysvetlil, že Alah ako boh moslimov neumrel na Mesiaci a ani nikde inde, že pre nich stále žije, že to sa iba prorokovi Mohamedovi (Tati, a čo je to prorok?) snívalo, že jeho ríša bude rásť tak ako z polmesiaca postupne narastá plný Mesiac.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 

Ale nespokojný s takouto odpoveďou som sa vrhol na počítač a lačno hľadal zdroje. Asi v troch jazykoch, pre istotu. Takže:

Dôležitosť ramadánu. Moslimovia by mali začať pôstny mesiac ramadán, keď sa 29. deň končiaceho sa ôsmeho mesiaca objaví na oblohe polmesiac. Ramadán sa slávi ako obdobie keď sa prorokovi Mohamedovi zjavoval anjel a diktoval mu súry z koránu (tá rumunská báseň mala čiastočne pravdu).

Pohanský symbol: V starých orientálnych a astronomicky orientovaných náboženstvách (u Asýrčanov a Babylončanov) polmesiac predstavuje bohyňu Mesiaca a hviezda je symbolom boha Slnka. Zaujímavé, lebo polmesiac je de facto interakciou dvoch sfér, dvoch nebeských telies.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Druidi a slobodomurári. Polmesiac a hviezda sú symboly dobre známe aj bývalým druidom a slobodomurárom, kde však je ich význam ukrytý a známy iba tým iniciovaným. A našil som aj zmienku o tom, že aj starí Slovania používali pohanský znak v tvare polmesiaca.

Egyptský symbol: Starí Egypťania vnímali znak polmesiaca ako tvar zodpovedajúci ploche medzi rohami ich posvätného býka Apisa (neskôr Taurus). Nad týmto polmesiacom bola hviezda a nad ními vševidiace Osirisovo oko (ďalší odkaz na slobodomurárov).

Sásánovský symbol: Polmesiac bol symbolom Sásánovskej ríše Peržanov. Arabi túto ríšu dobyli v roku 651 a symboly porazených prevzali neskorší kalifovia a moslimskí lídri, pričom polmesiac sa stal určitým symbolom ich nadvlády v západnej Ázii. Keď sa na scéne dejín zjavili nový dobyvatelia, Osmani, aj oni prevzali symboliku polmesiaca. A polmesiacom radi nahrádzali kríže – symbol novej moci. Viď chrám Aja Sofia.

 

Hoci dnes je polmesiac úzko spájaný s islamom ako vierou, aj vďaka štátnym zástavám niektorých „pravoverných“ moslimských krajín, pôvodne bol iba sekulárnym „logom“ autority moslimských vládcov. Na začiatku, za Mohamedových čias a jeho prvých nasledovníkov polmesiac určite nebol vnímaný ako znak viery. Islam totiž prísne zakazuje zobrazovanie a stvárňovanie akýchkoľvek svätých symbolov.

 

Teraz už mám pre moju dcéru prichystanú komplexnú odpoveď. Na jej horeuvedené otázky. Ale ešte s ňou počkám. Aby to správne chápala. Na niektoré odpovede treba jednoducho dozrieť.

Jaromír Novak

Jaromír Novak

Bloger 
  • Počet článkov:  145
  •  | 
  • Páči sa:  0x

V 40-tke vraj už človek má mať dosť rozumu a vedieť, čo presne chce. Hmm.. Zoznam autorových rubrík:  Family portraitBELŽIKROmaniaSúkromnéSvet je malý (ale nádherný)

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu