reklama

Darwin vs. katolícki tmári?

12. februára uplynulo 199 rokov od narodenia Darwina. Pani Pietruchová napísala pri tejto príležitosti informačný článok. Pripomínanie si zásluh geniálneho Darwina je samozrejme v poriadku. Nie celkom v poriadku sú však primiešané ideologické komentáre. Človek by z článku mohol nadobudnúť dojem, že Darwin svojou teóriou vyvrátil katolícku dogmu o stvorení sveta za 6 dní. Pani Pietruchová sa však (ako pomerne často, keď píše o náboženstve) mýli.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (256)
Obrázok blogu

Tento obrázok bol pripojený k článku pani Pietruchovej. Jeho pointou je výzva opice ku katolíckemu kňazovi, aby sa nebál evolúcie svojich názorov od skostnatených dogiem smerom k modernému vedeckému pohľadu na svet. Nuž táto karikatúra triafa tak vedľa ako máloktorá karikatúra (a nemyslím teraz na to, že predchodcom človeka neboli opice). Napriek rozšíreným mýtom je totiž historickým faktom, že katolícka cirkev nikdy evolučnú teóriu neodmietla.

Je pravda, že niektoré kresťanské skupiny evolúciu odmietajú. Ide však najmä o rôzne evanjelikálne skupiny v USA, ktoré skĺzli do fundamentalistického výkladu Biblie. Je známe, že bývalý pápež Ján Pavol II. vo svojom prejave z r. 1996 zaujal k evolučnej teórii pozitívny postoj. Žiaden seriózny katolícky teológ biologickú evolúciu neodmieta, naopak, mnohí ju považujú za inšpirujúcu pre teológiu. Veľmi zaujímavé úvahy na túto tému napísal napríklad teológ a paleontológ Teilhard de Chardin (spoluobjaviteľ Homo erectus pekinensis) alebo z mladších teológov John Haught (vyšla u nás od neho vynikajúca kniha Boh po Darwinovi). Biologická evolúcia je vlastne len časťou evolúcie vesmíru, ktorá bola odštartovaná Big Bangom. Málokto vie, že otcom myšlienky Veľkého Tresku bol katolícky kňaz Georges Lemaître. Jeho fotka je v podivnom kontraste voči vyššie uvedenej karikatúre.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Dá sa jednoduchou úvahou prísť na to, že odmietanie evolúcie je nielen nevedecké, ale aj nekresťanské. Kresťania totiž veria, že Boh im dal zmysly a rozum ako dary, ktoré majú rozvíjať v rámci logického myslenia a empirického skúmania sveta. Čiže vedecké bádanie je vlastne Božím príkazom a poznanie z neho prameniace by kresťania mali prijímať. Inak môžu oprávnene čeliť výčitkám, že si nevážia Boží dar rozumu. Kresťanstvo je teda vede naklonené náboženstvo (nie je náhoda, že moderné univerzity a veda vznikli v židovsko-kresťanskej Európe).

Názory, že evolúcia vyvrátila teistické predstavy o svete a dokázala, že ateizmus má pravdu, sú vlastne tiež prejavom fundamentalizmu, iba na opačnom konci spektra, ako je fundamentalizmus kreacionistov. Ateistický evolucionizmus je oprávnený filozofický názor. Ak však sám seba označuje za vedecký svetonázor, nejde už o vedu, ale o ideológiu. Myslím, že by pani Pietruchová okrem kníh Richarda Dawkinsa mohla siahnuť aj po iných dielach na túto tému. Napríklad po nedávno vyjdenej knihe The Language of God od významného genetika (stál na čele Human Genome Project) a veriaceho kresťana Francisa S. Collinsa. Potom by sa jej menej často stávalo, že paradoxne kritizuje názory, ktoré samotní kresťania považujú za rozporné s kresťanstvom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak vás v súvislosti s evolúciou zaujíma polemika ohľadne inteligentného dizajnu alebo myšlienky Richarda Dawkinsa, tu nájdete moje úvahy na tieto témy:

Rytier evolúcie

Intelligent Design (angl.) 

Peter Jedlička

Peter Jedlička

Bloger 
  • Počet článkov:  32
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Venujem sa neurofyziológii, zaujímajú ma predovšetkým témy filozofické, vedecké a náboženské. Zoznam autorových rubrík:  VedaPolitikaFilozofiaNáboženstvo/civilizáciaMedicínaPsychológiaHumorSúkromnéNezaradenéArchiv

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu