reklama

Kauza objednávky vraždy advokáta z kauzy takáčovci ide na súd

Obvinený Tomáš Matovič sa s prokurátorom dohodol na treste odňatia slobody na deväť rokov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

V prípade objednávky vraždy advokáta Juraja Almášiho, jeho dcér a ďalšieho muža – Andreja Čerbaniča  prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry uzavrel dohodu o vine a treste s obvineným Tomášom Matovičom. Informáciu pre môj blog potvrdil poškodený Čerbanič, ktorý nesúhlasí s výškou dohodnutého trestu odňatia slobody na deväť rokov v ústave so stredným stupňom stráženia.

Okrem toho sa prokurátor s Matovičom dohodli aj na treste prepadnutia vecí použitých pri skutku (mobilné telefóny a SIM karty). Ďalej obsahom dohody je psychiatrické ochranné liečenie ambulantnou formou, ochranný dohľad tri roky. Náhradu škody, ktorú si uplatnili poškodení do dohody nezahrnuli.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

"Nesúhlasím s tým a nebudem s tým súhlasiť ani na súde," povedal Čerbenič na margo dohody medzi prokurátorom a Tomášom Matovičom.

"Dohoda o vine a treste bola uzatvorená 13. októbra 2022 a následne predložená súdu na schválenie, kde bude prejednaná na verejnom zasadnutí, " uviedla hovorkyňa generálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Termín ešte nie je známy.

Kto sú poškodení?

Almáši bol kedysi advokát Tomáša Matoviča a zastupoval ho v dedičskom konaní po otcovi Ladislavovi, na základe ktorého Matovič zdedil majetok v odhadovanej výške 2,7 milióna eur. Ide o muža, ktorého uniesli a zavraždili.

Matovič má voči Čerbaničovi dlh 916 – tisíc eur a ten vedie voči nemu exekučné konanie vo výške 550 – tisíc eur, na ktoré má mandátnu zmluvu a notárske potvrdenie, že túto mandátnu zmluvu splnil. Okrem toho Čerbanič tvrdí, že mu požičal aj 660 – tisíc eur. Čerbanič bol kamarát jeho otca.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nasadili agenta

Úmysel Tomáša Matoviča zavraždiť Almášiho a Čerbaniča oznámili policajtom v polovici marca muži, ktorých používajú policajti  ako svedkov vo všetkých kauzách na Slovensku  - Róbert BílyMatúš Šelestiak. Následne vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) začal trestné stíhanie vo veci prípravy úkladnej vraždy.  

Policajti do prípadu nasadili agenta. Matovič mu prezentoval požiadavku, „aby tí ľudia neboli, ako to robili sátorovci“. Vraždy nemali byť spáchané naraz. Jednu mali vykonať začiatkom septembra, druhú s odstupom niekoľkých týždňov. Matovič dal koncom júna agentovi fotografie plánovaných obetí a tiež mu vyplatil zálohu vo výške 10 – tisíc eur. Išlo o 52 kusov 100 eurových bankoviek a 24 kusov 200 eurových bankoviek. Všetko je zachytili obrazovo – zvukové záznamy na základe príkazu súdu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Priznal sa

Matoviča zadržala NAKA v piešťanskom hoteli Eden a k činu sa priznal. Policajti vykonali  prehliadku objektu, v ktorom býval. Zaistili rôzne dokumenty, zahraničné SIM karty aj s telefónmi, pištoľ značky Ekol Jackal Dual Compact  a 15 nábojov i dva gramy kokaínu, pričom za drogovú trestnú činnosť mu nebolo doposiaľ vznesené obvinenie.

Matovič je od zadržania vo väzbe z dôvodu obavy z možného úteku a z pokračovania v trestnej činnosti. Vraždu Almášiho si objednal aj ešte v roku 2016, prokurátor však vtedy stíhanie vo veci zastavil.

Júlia Piraňa Mikolášiková

Júlia Piraňa Mikolášiková

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  451
  •  | 
  • Páči sa:  1 673x

Témy spojené s políciou, prokuratúrou, súdmi a organizovaným zločinom. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu