reklama

U obvinenej šéfky klubu Most - Híd v Gabčíkove našli preukaz SIS

Pri domovej prehliadke u Judity Csörgőovej strážcovia zákona našli preukaz príslušníčky SIS s jej fotografiou. Prokurátor pre regionálnu političku preto žiadal väzbu. Tajní tvrdia, že preukaz je falošný a polícia mlčí.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Šéfka miestneho klubu Most – Híd v Gabčíkove Judita Csörgőová čelí obvineniu zo založenia zločineckej skupiny a ekonomickej trestnej činnosti spolu s mafiánskym gangom sátorovcov. Táto zločinecká skupina mala páchať násilnú a ekonomickú trestnú činnosť na území Slovenska, aj Maďarska od roku 1999 až do roku 2010.

Pri domovej prehliadke, ktorá sa u Csörgőovej uskutočnila 2. augusta 2016, bol nájdený preukaz príslušníka Slovenskej informačnej služby č. 956701 s vložkou služobného preukazu a fotografiou obvinenej. Takto sa to píše v uznesení Najvyššieho súdu, ktorý 11. augusta rozhodoval o väzbe.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Judita Csörgőová s advokátom.
Judita Csörgőová s advokátom. (zdroj: Jozef Habočík)

Práve tento preukaz mal byť podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry dôvodom na väzbu, pre obavy, že by obvinená mohla ovplyvňovať svedkov.

„Použitie tohto dokladu môže mať kolúzny charakter konania,“ povedal prokurátor.

Špecializovaný trestný súd Csörgőovú do väzby nevzal. Prokurátor tak podal sťažnosť. Senát Najvyššieho súdu mu však nevyhovel. Podľa ich názoru “ide o skutky, ktoré sa stali v dávnej minulosti a nie je obava, že by obvinená mohla ovplyvňovať svedkov.“

Obvinenie

Judita Csörgőová sa mala podľa vyšetrovateľa podieľať s ďalšími ľuďmi na nelegálnej výrobe cigariet v Orechovej Potôni. Ich výrobou mali v roku 2007 skrátiť daň o takmer 18 miliónov vtedajších Slovenských korún.

Podľa zákona príslušníci SIS nemôžu byť členmi politickej strany alebo politického hnutia. Csörgőová však bola až do obvinenia aktívna v strane Most – Híd. Členstvo je pozastavili až po obvinení.

V minulosti sa objavili prípady falošných preukazov príslušníkov tajnej služby, či informácie o tom, že preukazmi SIS disponujú zločinci, napríklad boss sýkorovcov Róbert Lališ alias Kýbel a spomínal sa aj samotný Ľudovít Sátor, ku ktorému mala Csörgőová evidentne blízko.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

"Udajný preukaz SIS je falošný," uviedol pre môj blog hovorca tajnej služby Branislav Zvara.

Slovenská informačná služba už vykonala šetrenie a kontrolu s jednoznačný výsledkom, že ide o falzifikát. "V predmetnej veci spolupracuje s orgánmi činnými v trestnom konaní. Tento údajný služobný preukaz nebol nikdy Slovenskou informačnou službou vydaný," dodal Zvara.

Na otázky ohľadom zaistených dokladov hovorca policajného prezídia Martin Wäldl odpovedal: „Vzhľadom na závažnosť prípadu a naďalej prebiehajúce úkony trestného konania, nie je možné poskytnúť bližšie informácie, pretože by mohlo dôjsť k porušeniu alebo ohrozeniu záujmov uvedených v trestnom poriadku.“

Ak je pravdou, že preukaz je falošný a tajná služba spolupracuje s prokuratúrou a políciou, tak potom prokurátor zabudol súdu v súvislosti s návrhom na väzbu pre Csörgőovú uviesť podstatný fakt. A to, že nájdený preukaz je falošný.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Telefón a list od Čontyho

U Csörgőovej našli aj list od Zsolta Nagyho alias Čontyho, ktorý bol od 17. mája na úteku a v čase razie u regionálnej političky sa skrýval. Čonty bol pravou rukou bossa Ľudovíta Sátora. Čelí obvineniu z viacerých vrážd.

Zsolt Nagy alias Čonty
Zsolt Nagy alias Čonty (zdroj: PZ)

Podľa vyjadrení polície asistoval pri tom, keď sátorovci zastrelili chlapa, jeho telo rozporcovali na viacero častí, pomleli ich v mlyne na mäso a pozostatky vysypali do Malého Dunaja.

Csörgőovej advokát Peter Kovács tvrdí, že jeho klientka vyzývala Čontyho, aby sa vzdal polícii. Strážcovia zákona zaistili aj telefón, ktorý mal slúžiť na spojenie s Čontym. "Vôbec ho nezapla, nechcela sa s ním kontaktovať," skonštatoval Kovács.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dolapený

Za povšimnutie v celom príbehu, však stojí fakt, že Čontyho policajti zatkli 15. augusta. Teda štyri dni potom ako súd rozhodol, že Csörgőová ostane na slobode a jej obhajca podotkol, že Čonytho vyzývala, aby sa vzdal polícii.

Policajti našli Čontyho v lesíku medzi obcami Ohrady a Horné Mýto v okrese Dunajská Streda. Mal pri sebe zbraň. Sudca Špecializovaného trestného súdu rozhodol, že z dôvodu obavy, že by ušiel, ovplyvňoval svedkov a pokračoval v trestnej činnosti pôjde do väzby.

Podnikala s obvineným zo Sátorovej vraždy

Csörgőová od marca 2007 pôsobí v obchodnej spoločnosti, v ktorej predtým figuroval Kristián Kádár. Ten od mája sedí vo väzbe a tiež čelí obvineniu z vrážd. Zadržali ho pri policajnej akcii s názvom Mlynček.

Padlo obvinenie za vraždu roky hľadaného mafiána Sátora

Od júla 2003 má aktivity vo firme, kde pôsobila aj exmanželka Ľudovíta Sátora. Z jeho vraždy je obvinený práve Kádár. Csörgőovej meno sa objavuje i v ďalších spoločnostiach a angažuje sa aj v Zápasníckom športovom klube Gabčíkovo. 

Ako vyzerá preukaz SIS je na webe

 Tajná služba vlani v júli na webe ukázala ako preukaz príslušníka vyzerá. Vysvetlili, že zverejnenie vzoru výrazne prispeje k objasňovaniu prípadov podvodného konania. „Občania budú mať možnosť oboznámiť sa zo vzorom služobného preukazu, aby vedeli, ako vyzerá. Príslušník bude povinný pritom umožniť osobe, ktorej preukazuje svoju príslušnosť, oboznámiť sa s jeho evidenčným číslom,“ vyhlásil vtedy hovorca Branislav Zvara, s tým, že na základe čísla možno potom vždy jednoznačne identifikovať príslušníka. (Pozrieť si ho môžete tu.)

Júlia Piraňa Mikolášiková

Júlia Piraňa Mikolášiková

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  446
  •  | 
  • Páči sa:  1 643x

Témy spojené s políciou, prokuratúrou, súdmi a organizovaným zločinom. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu