reklama

Jedľa

Pne neklamú. Svedčia o tom, že tu boli zrúbané stromy. Aj letokruhy na pňoch svedčia. O veku a živote stromu. A po tých letokruhoch môžete ísť dozadu. Proti toku času sa tak môžete dostať do doby, keď ešte nežili ani vaši rodičia, ani vaši prarodičia ani prarodičia vašich prarodičov. Ale obyčajné stromy z našich lesov už žili a rástli a odolávali víchriciam, snehu, mrazu. Pamätajú aj našu ľudskú históriu. Ako táto úplne obyčajná východoslovenska jedľa. Počítajme letokruhy.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (282)
Obrázok blogu

Narodila sa v roku 1670, v čase, keď v jej okolí vo východoslovenských stoliciach Rakúsko - Uhorska bola vyhlásená šľachtická insurgencia, niečo ako povstanie. Malé semienko zavial vietor ďaleko od materskej jedle. Zapadlo do hlbokého machu na hnijúcom kmeni inej, obrovskej jedle, ktorá rástla na Čergove od úmrtia kniežaťa Svätopluka v roku 894. Šesťstoročnú ju v roku 1494, dva roky po objavení Ameriky Krištofom Kolumbom, vyvrátil vietor. Stosedemdesiatšesť rokov vo vlhkom pralese rozložilo kmeň až sa konečne v roku 1670 stal podkladom pre vznik novej jedličky. V čase, keď bol Tököly najskôr vyhlásený tureckým sultánom za kráľa Uhier a potom porazený pri Prešove, mala jedľa 14 rokov. Pozerala sa na zem z výšky pol metra, pretože jej doteraz zacláňali prastarý buk s jaseňom. Keď v marci roku 1713 v Liptovskom Mikuláši popravili vodcu zločineckej skupiny, Jura Jánošíka, buk nahlodaný zvnútra hubami, mravcami a rozkloktaný ďatľami, spadol a zobral so sebou aj ten, celkom zdravý, jaseň.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Nad jedľou sa konečne objavil kruh modrej oblohy a ona začala veľmi rýchle priberať na objeme i na výške. V čase keď v roku 1785 Jozef II zrušil v Uhorsku nevoľníctvo, mala stopätnásťročná jedľa výšku 40 metrov a priemer kmeňa 114 centimetrov.

Obrázok blogu

Bachova reforma (1853), ktorá rozdelila Uhry na 5 distriktov a 45 žúp zastihla stoosemdesiattri ročnú jedľu v plnej sile a nádhere vyčnievať nad jedľovo-bukovým lesom Čergova. V jej okolí sa začali objavovať prví uhliari z dediny Olejníkov. Tí ale venovali pozornosť len statným bukom.

Obrázok blogu

Keď vláda prvej Československej republiky rozhodla 20. mája 1938 povolať do zbrane jeden ročník záložníkov a príslušníkov technických a špeciálnych oddielov, na jedľu napadal celkom nečakane sneh. Májové ochladenie ale silnej a zdatnej 268 ročnej jedli neublížilo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Ďalších šesťdesiat rokov skrývala pod svojím hustým ihličím pastierov jalovíc i vlčie mláďatá. Odolala horiacej hromade bukového dreva, keď na neďalekej míli zaspal nepozorný uhliar a nedal pozor na štiepky zahádzané hlinou.

Doba sa pomaly menila. Po lese začali chodiť podivní ľudia v krikľavom oblečení a revajúcimi žltými pílami. Žlté boli aj obrovské stroje, ktoré ich sprevádzali a ryli tisíce rokov nedotknuté svahy.

Začalo sa rezať.

Zdravá a statná jedľa, ktorá prežila tereziánske i jozefínske reformy, roľnícke povstania, prvú i druhú svetovú vojnu, vo veku 327 rokov padla.

Okrem toho, že bola stará, bola aj veľká. Veľká pre stroje a veľká pre ľudí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Nik ju nechcel. A tak ju nechali tam.

Choďte sa na ten čergovský svah pozrieť.

Obrázok blogu

A počítajte letokruhy.

Počítajte letokruhy v národných parkoch, rezerváciách, v bratislavských a košických parkoch alebo na zvolenskom námestí. Aby ste si uvedomili, že žijeme v časoch, keď si ľudia nevážia starcov a pamätníkov. Aby ste vedeli, že žijeme v časoch keď je svätý lesný hospodársky plán a nie LES. 

Obrázok blogu
Juraj Lukáč

Juraj Lukáč

Bloger 
  • Počet článkov:  124
  •  | 
  • Páči sa:  7x

Elektronik, ktorý sa zamiloval do divočiny a ako východoslovenský chmurnik predpovedá počasie na každý víkend Zoznam autorových rubrík:  Slovenská divočinaMôj priateľ SkúkamDrevorubači a poľovníciStromyNa hranici zdravého rozumuSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu