reklama

Učiteľky: Ako za Radičovej tak i za Fica

V septembri 2011 sa konala dosiaľ najväčšia demonštrácia učiteliek na Slovensku. Mnohí kritici sa ich pýtali: „Prečo práve teraz? Prečo ste 20 rokov mlčali a teraz, keď je premiérkou Radičová protestujete?" Niektorí ich dokonca otvorene obviňovali z toho, že kopú za Fica. Keď o pár týždňov padla Radičovej vláda, myslel som si, že to bude mať aspoň jedno pozitívum: Učiteľky budú môcť rovnako ostro protestovať aj proti Ficovej vláde a dokázať tak svoju nestraníckosť. I tak sa stalo.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)
Obrázok blogu

A keď sa ich ľudia dnes, keď je premiérom Fico, pýtajú presne to isté a obviňujú pre zmenu z toho, že kopú za pravicové strany, môžu hrdo povedať:


Protestovali sme proti Radičovej vláde tak ako protestujeme proti Ficovej vláde a tak ako budeme protestovať proti každej vláde, ktorá nesplní naše oprávnené požiadavky. Nekopali sme v roku 2011 za Fica a teraz nekopeme za pravicu. Kopali sme (ak tomu tak chcete hovoriť) a kopeme za seba a za školstvo, pretože sme pochopili, že nikto iný za nás kopať nebude a nikto nebude kopať za školstvo tak ako tí, ktorí sa v ňom každý deň pohybujú. Kto je premiérom/kou je nám jedno. Svoje požiadavky smerujeme vždy aktuálnej vláde, bez ohľadu na to, kto je na jej čele alebo ktoré strany ju tvoria."

Mám kolegyňu, ktorá má silne pravicové presvedčenie. Na jeseň 2011 protestovala pred úradom vlády, hoci vládli strany a premiérka, ktorým a ktorej fandila. Ani sekundu neváhala. V dave protestujúcich učiteliek boli mnohí sympatizanti a sympatizantky premiérky Radičovej, napriek tomu chápali, že nemôžu brať ohľad na osobné či politické sympatie a stáli si za svojimi požiadavkami. Medzi protestujúcimi učiteľmi dnes nájdeme aj ľavičiarov či voličov Fica. Napriek tomu chodia na námestia a štrajkujú. Po vyše dvadsiatich rokoch od revolúcie ľudia pochopili, že nemôžu brať ohľad na sympatie k politikom a že iba tak niečo dosiahnu, ak ich dotlačia k tomu, aby urobili to čo urobiť majú. 

Viete, ľudí môžete dlho manipulovať rôznymi výhovorkami, sľubmi či zastrašovaním. Ale prídete do bodu, kedy pochopia, že svoje požiadavky musia presadiť sami svojou aktivitou a tie isté metódy manipulácie zrazu prinášajú opačnú reakciu. Každá ďalšia výhovorka, sľub čí pokus o zastrašenie vyvolá iba väčší odpor a odhodlanejšie úsilie zvíťaziť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ťažko predvídať kedy to nastane a prečo práve vtedy. Ľudia sú ochotní dať politikom šancu, najskôr jednej vláde, potom druhej, tretej... Ľudia majú trpezlivosť a chápu, že zmena k lepšiemu sa nedá zariadiť zo dňa na deň. Ale rovnako chápu, že ich politici vodia za nos. A hoci majú trpezlivosť, tá nie je nekonečná.

Učiteľky tento bod dosiahli na jeseň 2011. Po najväčšej demonštrácii nasledoval o rok najskôr jednodňový štrajk, potom trojdňový štrajk, ktorý prešiel do občianskej neposlušnosti učiteliek. Tá trvá už vyše mesiaca.

Vláda s učiteľkami hrá hru kto z koho; myslí si, že stačí naťahovať čas a protesty utíchnu, avšak takmer každým svojim vyhlásením učiteľky viac mobilizuje proti sebe. Keď to takto bude ťahať dostatočne dlho, aj ona dosiahne bod, kedy sa táto hra otočí proti nej a bude strácať sympatie u svojich voličov.

Učiteľky musia pochopiť, že jediný spôsob ako zvíťazia je, že v protestoch vydržia nech to trvá akokoľvek dlho. Skôr či neskôr tvrdohlavosť vlády začne škodiť jej samej a vtedy zmení svoj postoj.

Vláda by mala zas rýchlo pochopiť, že víťazstvo učiteliek bude aj jej víťazstvom.

Kamil Kandalaft

Kamil Kandalaft

Bloger 
  • Počet článkov:  173
  •  | 
  • Páči sa:  10x

Čo som? Slovák, Arab, Maďar, Palestínčan či Izraelčan? Odpoveď je jednoduchá. Som človek. Kto je viac?! Zoznam autorových rubrík:  PolitikaNáboženstvoMyšlienkySúkromnéZaujimavé všeličo

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu