5 potravín, ktoré by nemali chýbať u žiadného športovca

V posledných dňoch sa ma veľa ľudí teraz po súťaži pýta na stravu a hlavne na to, že čo som počas prípravy jedol, aké doplnky užíval a pod. Tak som sa rozhodol napísať 5 základných potravín, ktoré u mňa počas celého roka nechýbajú v mojom nutričnom pláne a nechýbali ani v mojej príprave na súťaž!

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

č.1: Vajíčka

Vajíčka
Vajíčka 

Bez tohto jedla by som si nedokázal predstaviť žiadnu fázu v roku. Vajíčka obsahujú veľmi dôležitú aminokyselinu a tou je ovoalbumín. Taktiež sú výborným zdrojom vitamínov A, D, E a K a celého komplexu vitamínov skupiny B, vrátane vitamínu B12. Z minerálnych látok sú bohaté na železo, fosfor, síru, draslík a horčík; zo stopových prvkov v nich vo významnejších množstvách nájdeme zinok, meď, mangán, bróm a jód. Čo sa týka žĺtka, tak to veru nekonzumujem, nakoľko obsahuje príliš veľa tuku a cholesterolu. Tuky čerpám skôr z lepších zdrojov, ako napríklad orechy (prípadne kokosový olej). Začatím dňa s bielkovou omeletou, alebo praženicou v kombinácií s dostatkom zeleniny doprajete vášmu telu bielkovinový a vitamínový základ do dňa. Taktiež ak nechcete do vajíčok pridávať tuk, tak si vajíčka jednoducho uvarte. 

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

č.2: Orechy

Orechy
Orechy 

Orechy (okrem teda iného) pre mňa znamenajú ten najzdravší a najsprávnejší zdroj rastlinných tukov s obsahom nenasýtených mastných kyselín. Iný u mňa nepripadá ani v úvahu! Orechy sú významným zdrojom nie len tukov, ale aj kvalitných bielkovín, vlákniny, vitamínov a mnohých minerálov. Najčastejšie konzumujem z rady orechov: kešu orechy, vlašské orechy a mandle. Ako však pri každej potravine aj pri konzumácií orechov treba mať mieru. Taktiež určite neodporúčam kupovať solené pražené orechy, ktoré prešli už rôznymi úpravami a tak strácajú na svojej nutričnej hodnote. Určite si kupujte orechy v surovom, naturálnom stave.

SkryťVypnúť reklamu

č.3: Mäso:

mäso
mäso 

Áno, nie som vegetarián a mäsa jem skutočne veľa! Za deň priemerne 600g - 700g! Najčastejšie konzumujem mäso z hydiny, ale doprajem si aj kvalitnú hovädzinku - zo stehna. Hydinové mäso je zdrojom plnohodnotných bielkovín, minerálnych látok a vitamínov, je chuťovo jemnejšie. Má nižšiu energetickú hodnotu a je ľahko stráviteľné. Ja ho kombinujem s čerstvou zeleninou, alebo basmati ryžou. Taktiež ako som už spomenul, veľmi rád konzumujem aj hovädzie mäso zo stehna. Je to svalovina s nízkym obsam tuku, tuk sa tu takmer vôbec nevyskytuje. Mäso upravujem buď iba na vode spolu s korením, alebo v trúbe bez tuku. Ale určite nič nepokazíte, ak si pripravíte mäsko na kokosovom oleji, alebo kvalitnom olivovom oleji. 

SkryťVypnúť reklamu

č.4: Ryby

rybie mäso
rybie mäso 

Ryby! Úplne nenahraditeľné v mojej príprave na súťaž! Ryby považujem za najdôležitejšiu zložku v nutričnom pláne každého športovca. Konzumujem ryby najmä nízkotučné, ako napríklad Pangasiusa, Aljašskú tresku, Tilapiu, Mahi mahi a tuniaka. Ale vôbec sa nevyhýbam ani tučnejšej rybe ako Losos. Losos obsahuje veľmi zdravé tuky a preto ho nemám problém zaradiť v akejkoľvek fáze v roku (či objem, či diéta, alebo racio udržiavacia výživa). Ryby upravujem buď iba na vode spolu s korením, alebo v trúbe bez tuku. 

č.5: Vločky

ovsené vločky
ovsené vločky 

Ja v mojom jedálníčku zaraďujem iba ovsené vločky a ryžové vločky. Ovsené vločky, ako už dobre vieme sú kráľovné medzi vločkami. Ovsené vločky sa radia k celozrnným výrobkom, pretože sú vyrobené z celých obiliek ovsa. Je preukázané, že ovsené vločky majú veľmi pozitívne účinky na zdravie organizmu, napríklad zlepšujú proces trávenia, pozitívne ovplyvňujú cholesterol - to znamená, že redukujú zlý cholesterol v krvi, pozitívne ovplyvňujú hladinu cukru v krvi... a je toho ešte veľa. Ovsené vločky konzumujem vždy ráno na raňajky. Cukor z ovsených vločiek sa uvoľnuje pomaly a preto sú vhodné napríklad aj na desiatu. 

SkryťVypnúť reklamu

Ďalšími vločkami, ktoré konzumujem sú ryžové vločky. Tie sú oveľa jednoduchšie zložením oproti ovseným. Majú rýchly cukor a preto ich zaraďujem ako po-tréningové jedlo na rýchle doplnenie sacharidov. 

Karol Berta

Karol Berta

Bloger 
  • Počet článkov:  66
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som profesionálny fitness a kondičný osobný online tréner. Aktívne športujem na výkonnostnej a v minulosti vrcholovej úrovni. Športu sa venujem už od detstva. Počas aktívného vykonávania posilovania, alebo atletiky som nabral množstvo skúseností v oblasti športových metód, techník, princípov, stravy, výživových doplnkov a mnoho ďalšieho potrebného pre prácu trénera. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

766 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,075 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu