V rámci projektu FIT pečenie pre Zdravie sa opäť cez víkend vypekalo a pracovalo v kuchyni vo veľkom štýle. Okrem iného sme však začali minulý týždeň spolupracovať s firmou Šmakoun a ihneď sme nadobudnuté produkty zaradili do našich receptov. V dnešnom tipe a teda receptoch Vám prinášam jednu sladkú nepečené a jednu slanú verziu. Začneme teda prvou a teda nepečenou sladkou.
Makovo - Malinové rezy s Mandľami
(nepečené, bez lepku a laktózy, s proteínom)

Čo všetko potrebujeme?
(množstvá uvedené na jednu veľkú tortovú okrúhlu formu)
Makovú múčku 300g
Mandľovú múčku 200g
Sušené datle (vopred aspoň 10 hod namočené vo vode) 300g
Mandle (stačí zopár)
Mletý kokos
Nízkotučný tvaroh bez laktózy 500g
Mandľovú smotanu 100 ml
Malinový proteín (prípadne môže byť aj vanilkový) 60g
Maliny (200g)
Šmakoun Natural (1x 200g balenie)
Sladidlo ( podľa vlastného výberu a uváženia)

Postup:
Ako prvé si prichystáme do veľkej misy cesto na korpus a to zo: sušených datlí (ktoré sme mali vopred namočené), makovej múky a mandľovej múky. Poriadne miešame rukou do tvrdej hmoty, ktorá je pomerne dobre tvarovateľná do formy na tortu. Formu si trošku premastite bio kokosovým, alebo iným tukom a posypte troškou ryžovej múčky - aby sa vám rezy neprilepili.
Pokiaľ máme základ hotový a vytvarovaný vo forme, tak si ho necháme v mrazničke dobre zatuhnúť a pustíme sa do prípravy prvej plnky. V mixéri si vymixujeme: šmakoun, mletý kokos, sladidlo a nízkotučný tvaroh bez laktózy. Mixujeme do hustej hmoty a potom necháme vychladnúť v chladničke.
Korpus a prvá plnka sa nám chladia a tak sa pustíme do vrchnej plnky, ktorú si tiež vymixujeme v mixéri a to z: čerstvých malín, malinového proteínu a nízkotučného tvarohu. Aby Vám vrchná časť dobre držala - odporúčam pridať trošku fixovacieho prášku.
Ako posledné začneme plniť vychladený korpus najskôr prvou bielou a potom druhou malinovou plnkou. Celý koláčik potom následne odporúčam odstáť hodinu v mrazničke, nech nám všetko dobre zatuhne.
K záveru už len na vrch pridáme ozdobu vo forme mätového lístku, maliny a mandlí.



FIT Mexico Tortilas
(bez lepku, laktózy, s domácou salsou - bohužiaľ recept je moje knoh how, tak ho nezverejním:) )

Čo všetko potrebujeme:
Balenie bezlepkových tortíl od firmy Schär
Rajčiny
Rajčinový pretlak
Žltú papriku
Červenú papriku
(môžete pridať aj Jalapeno papričky)
Červenú cibuľku
Šmakoun Mexiko
Šampióny
Avokádo - zrelé
Avokádový / Olivový olej
Mleté sušené chilli
Čerstvú bazalku ( prípadne môže byť aj sušená)
Čierne mleté korenie
Soľ
(všetky ingrediencie si nakrájame na malinké kúsky a pripravíme do misiek)

Postup:
1. Ako prvé si na panici zohrejeme avokádový olej spolu s kúskami avokáda a miešame kým sa na nám z avokáda nevytvorí akoby taká kaša.

2. Keď máme tukovo - avokádový základ rozpálený, pridáme následne cibuľku, kúsky šampiónov, kúsky Šmakoun Mexiko a dobre miešame.

3. Keď máme tento základ dobre premiešaný a cítime typickú cibuľkovú a šampiónovú vôňu pridáme žltú a červenú papriku. Opäť dobre miešame. Pre zvýšenie štipľavej chuti pridajte aj Jalapeno papričky. Následne pridáme rajčiny. A miešame a miešame :)

4. Ako posledné do tejto úžasnej zmesky pridáme čistý paradajkový pretlak, sušené chilli, čerstvú natrhanú bazalku, trošku mletého čierneho korenia a štipku soli. Dobre miešame pár minút.

5. Potom ako sme dovarili mexickú zmesku, ohrejeme si tortily na panvici, aby boli mäkšie a lepšie tvarovateľné. K záveru ich plníme a balíme do požadovaného tvaru a podávame aj spolu s čerstvou zeleninkou, prípadne ja som si pripravil domácu Salsu.

DOBRÚ CHUŤ!
Sledujte náš projekt FIT pečenie pre Zdravie na facebooku a dozviete sa viac! Už tento týždeň Vám pridám ďalší recept! Nechajte sa prekvapiť aký a na víkend chystáme opäť neskutočné vychytávky v podobe prvej VIANOČNEJ EDÍCIE!!! :)