reklama

Na pohrebe sa neplače

Kremácia v Bali štýle je zážitok, všetci vyjdú do ulíc, aby sa so zosnulou rozlúčili. Pohreb ako bol dnes v Ubude sa nekoná vždy, iba vtedy ak ide o niekoho dôležitého pre život dediny alebo niekoho zo zámožnej rodiny.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Takýto pohreb, Ngaben, by sa mi veľmi páčil, všetci by kvôli mne prišli oblečení do bielej, ktorá je symbolom čistoty, niesli by moje telo v zlatom domčeku na bambusových nosidlách na miesto kremácie a sprevádzala by ma pri tom energetická hudba a žiadne zbytočné slová. 

Na Bali ľudia na pohreby nosia bielu farbu čistoty
Na Bali ľudia na pohreby nosia bielu farbu čistoty (zdroj: AK)

Ľudia na Bali veria v karmu a preto pohreb nie je smútok za tým, čo bolo, ale oslava nového začiatku ďalšou reinkarnáciou. Zosnulá, pre ktorú sa tento pohreb konal, bola duchovnou v dedinskom chráme a mala silný vplyv na životy mnohých no a ľudia si ju adevátne uctili tak, že jej usporiadali taký pompézny pohreb. Zosnulí z rodín, ktoré si nemôžu dovoliť takúto ceremóniu sú najprv pochovaní a neskôr, keď sa ich nazbiera dostatok, uskutoční sa masová kremácia. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Procesia smeruje k miestu kremácie
Procesia smeruje k miestu kremácie (zdroj: AK)

Dnešná udalosť začínala na ulici Hanoman a už od rána bolo cítíť, že sa niečo chystá: doprava bola presmerovaná do iných ulíc a v priľahlých uličkách sa zvýšil počet obchodníkov ponúkajúcich sarong, ktorý sa pri takýchto príležitostiach nosí na znak úcty. Mnohí turisti im tak spravili dobrý biznis, keď za sarong zaplatili o polovicu viac ako normálne. Niektorí sa dali nachytať dokonca po ceremónii, keď už im sarong vôbec netrebalo. 

Niesť truhlu, ktorá je umiestnená v zlatom 'dome' na bambusových nosidlách vyzeralo ako poriadna drina. Hoci to celé bolo koordinované a nosiči sa pohýňali na pokyn, niekedy ich vzalo nabok a bála som sa, či sa s tým všetkým nevyvrátia. Až neskôr som sa dozvedela, že takáto cikcakovitá cesta slúži na zmätenie zlých duchov, aby sa nezmocnili duše zosnulej. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Truhla zosnulej bola počas sprievodu v zlatom 'dome'
Truhla zosnulej bola počas sprievodu v zlatom 'dome' (zdroj: AK)
Nosenie truhly je česť, ale aj veľká drina
Nosenie truhly je česť, ale aj veľká drina (zdroj: AK)

Na čele celého sprievodu sa niesol býk, do ktorého neskôr premiestnili truhlu a zapálili, aby ohňom oslobodili dušu zosnulej a mohla sa reinkarnovať. Popol potom rodina roztrúsi do mora. Zaujímalo by ma, ako sa rozdelí popol pri masovej kremácii... Všetky relikvie pohrebu sa neskôr spálili, aby si ľudia uvedomili, že všetko je pominuteľné a nemali by sme sa viazať na materiálne statky. 

Upevňovanie býka na bambusovú konštrukciu
Upevňovanie býka na bambusovú konštrukciu (zdroj: AK)
Býk v celej svojej paráde, niekedy hrozilo, že sa zamotá do elektrického vedenia
Býk v celej svojej paráde, niekedy hrozilo, že sa zamotá do elektrického vedenia (zdroj: AK)
Presun truhly zo zlatého domu do býka na kremáciu
Presun truhly zo zlatého domu do býka na kremáciu (zdroj: AK)

Ceremónia je sprevádzaná hudbou a ľudia neplačú. Ženy nesú obety bohom a to tiež nie len tak obyčajne, ale na hlavách! Ako dokážu balancovať, netuším. 

Ženy nesú obety pre bohov na svojich hlavách
Ženy nesú obety pre bohov na svojich hlavách (zdroj: AK)
Na pohrebe vládne dobrá nálada
Na pohrebe vládne dobrá nálada (zdroj: AK)
Vyvrcholenie ceremónie je kremácia - začiatok reinkarnácie zosnulej
Vyvrcholenie ceremónie je kremácia - začiatok reinkarnácie zosnulej (zdroj: AK)
A na konci zhorí všetko, aj zlatý dom
A na konci zhorí všetko, aj zlatý dom (zdroj: AK)

Na takéto pohreby by som chodila s radosťou. 

Adriana Karpinska

Adriana Karpinska

Bloger 
  • Počet článkov:  89
  •  | 
  • Páči sa:  21x

Doma na cestách už 8 rokov. Každodenne sa presviedčam, že dobro v ľuďoch nevymrelo, len sa nesmiem nechať oblbnúť. Zameraná na 100% na "moju" obnoviteľnú energiu, snažím sa svojou troškou prispieť k svetlejšiemu životu ľudí. Momentálne v Mjanmarsku. Zoznam autorových rubrík:  Bruselské impresieOstrovné potukyListy z BarmySlovenskoNa čo som narazilaČína je crazyNovozélandský životJuhovýchodná ÁziaSúkromnéBikepacking

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu