reklama

Nový Zéland? To je kde?

Toto sa ma spýtala mama, keď som doma oznámila, že som získala ročné víza na Working holidays na Novom Zélande. Otázky pokračovali: čo tam jedia (to, čo my mami, veď prišli z Európy), žijú tam Indiáni (iba Mauri, to je čosi podobné), majú tam aj tsunami (minulý rok bolo v jednom meste silné zemetrasenie, čo zničilo kostol, považovaný za symbol mesta, hm), atď. Taťo iba pokrútil hlavou, na moje výmysly si už zvykol. Odvtedy prešlo 5 mesiacov, čas, za ktorý to moja rodina mohla spracovať a ja sa s tým zmieriť. :)

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Bolo to celkom spontánne rozhodnutie, nakoľko som bola v poslednom ročníku výšky a nemala som predstavu, čo chcem po jej skončení robiť. Jedno som vedela, nechcem ešte nastúpiť do práce typu: pon-pia, 8-16, bez toho, aby som si bola 100% istá, že to čo robím, skutočne robiť chcem. Možno si tým istá nebudem nikdy, neviem, zistím. A tak som si vymyslela, že potrebujem získať certifikát z angličtiny, aby som mala oficiálne na papieri, že sa týmto jazykom dohovorím, a prípadne, ak by som potom šla do zahraničia na PhD alebo Masters degree, tak sa mi to určite zíde. Kam inam, ak nie do jednej z krajín, kde je angličtina oficiálnym jazykom? Aby som si pokryla výdavky potrebovala som získať aj pracovné povolenie, nech tam len nemíňam peniaze, ale aj zarábam. Kanada vypadla z rozhodovania, tam majú Slováci kvótu pribl. 100 ľudí, ktorí môžu ísť na program Working holidays a tá sa vyčerpala niekedy v polke januára, v USA je zložité získať povolenie na prácu, ak práve nie ste génius alebo vás nutne potrebujú, Veľká Británia je blízko a tak ostala Austrália a Nový Zéland. V máji po prvýkrát novozélandská vláda otvorila program Working Holidays pre Slovákov, s kvótou 100 a tak som si povedala, idem na Nový Zéland, podala o tento program žiadosť, získala víza a môžem tam jednak študovať angličtinu a spraviť si certifikát a jednak pracovať, čo je fajn. Čas, kedy odlietam sa blíži, 4.11 odchádzam a o dva dni neskôr (s posunom času a kilometrami) budem v Aucklande. Popravde, neviem si seba predstaviť na opačnom konci zemegule, v meste, kde nikoho nepoznám, ale zase na druhej strane, nie som prvá ani posledná, ktorá sa na toto dala. Žiadna cestovná horúčka ma zatiaľ nechytá, iba panika, že niečo doma zabudnem, ale aj na to som si už za tých pár rokov s mojím minicestovaním zvykla a pravidlom, že to, čo nemám - nepotrebujem, sa plne riadim. A preto, ďalšie príspevky budú o tomto mojom dobrodružstve, ak viete o niečom, čo si bezpodmienečne musím vziať na Nový Zéland, okrem sieťky na hlavu proti pieskovým muchám, ktorých tam je ževraj neúrekom a sú dosť otravné, budem sa tešiť, ak mi poradíte.

Adriana Karpinska

Adriana Karpinska

Bloger 
  • Počet článkov:  89
  •  | 
  • Páči sa:  21x

Doma na cestách už 8 rokov. Každodenne sa presviedčam, že dobro v ľuďoch nevymrelo, len sa nesmiem nechať oblbnúť. Zameraná na 100% na "moju" obnoviteľnú energiu, snažím sa svojou troškou prispieť k svetlejšiemu životu ľudí. Momentálne v Mjanmarsku. Zoznam autorových rubrík:  Bruselské impresieOstrovné potukyListy z BarmySlovenskoNa čo som narazilaČína je crazyNovozélandský životJuhovýchodná ÁziaSúkromnéBikepacking

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu