reklama

Ako ministerstvo životného prostredia zaťažuje zbytočnou administratívou

Ministerstvo nedokáže dodávať účastníkom trhu servis, ktorí potrebujú.

Ako ministerstvo životného prostredia zaťažuje zbytočnou administratívou
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Ministerstvo nepripravilo metodiku, chýba nám usmernenie, vyhláška, novela zákona. To sú niektoré z najčastejších výhrad voči ministerstvu životného prostredia, ktoré veľa rokov počúvam od odpadárov.

Jeden z množstva príkladov. Ak chcete prevádzkovať mobilné zariadenie na drvenie stavebného odpadu a zhodnocovať ho len do objemu 50 000 t/rok, tak by ste podľa zákona o EIA nemuseli ísť ani do zisťovacieho konania, ani do povinného hodnotenia EIA.

Aj napriek tomu však musíte ísť do povinného hodnotenia, tzv. „veľkej EIA”. Taká je totiž prax úradov aj ministerstva. Prečo? Lebo mobilné zariadenie má v dokumentácii uvedenú maximálnu ročnú kapacitu viac než 100 000 t/rok.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vy síce potrebujete zhodnotiť len pár stoviek či tisícov ton stavebného odpadu, ale aj tak musíte ísť do veľkej EIA, teda do finančne aj časovo veľmi nákladného procesu.

A čo na to ministerstvo? Ako veľakrát: nemá metodiku.

„V súčasnosti neexistuje metodika pre výpočet ročného množstva zhodnocovaného odpadu mobilným zariadením. Pre zaradenie navrhovanej činnosti podľa zákona sa preto vychádza z fondu pracovného času.”

Opäť raz jedno poleno pod nohami tých, ktorí chcú dodržiavať environmentálnu legislatívu.

Toto je, žiaľ, tradičný problém ministerstva: produkuje veľa PR aktivít pre verejnosť, ale vnútorný výkon moci často žalostne zlyháva.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Kvalitná enviropolitika nemôže spočívať v tlačovkách, na ktorých sa ministerstvo neustále chváli rozdávaním cudzích peňazí.

Reforma environmentálnej politiky musí začať tým, že ministerstvo bude dodávať kvalitný a rýchly servis pre všetkých, ktorých sa týka plnenie envirolegislatívy.

(Článok je 3. dielom mojich príspevkov, v ktorých sa venujem tomu, ako zlepšiť environmentálnu politiku na Slovensku. Všetky nájdete v mojom súhrnnom texte na LinkedIn: https://bit.ly/42lA4CC).

Radovan Kazda

Radovan Kazda

Bloger 
  • Počet článkov:  122
  •  | 
  • Páči sa:  705x

Profesijne sa venujem najmä environmentálnej politike. V minulosti ako analytik Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika, od roku 2009 ako vydavateľ a redaktor odborných denníkov, ktoré som založil. V rokoch 2020-2022 som bol poslancom NR SR za SaS. Som podpredsedom Občianskej konzervatívnej strany a budem kandidovať vo voľbách v septembri tohto roku za SaS, číslo 20. Zoznam autorových rubrík:  Spoločnosť

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu