reklama

Konšpirátor Čarnogurský v RTVS

Verejnoprávna televízia vsadila na vplyvného šíriteľa dezinformácií.

Konšpirátor Čarnogurský v RTVS
(Zdroj: NR SR)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (35)

“Som predsedom Slovensko-ruskej spoločnosti a v podstate podporujem politiku ruského prezidenta Putina,” uviedol v roku 2016 Ján Čarnogurský, keď komentoval svoje prijatie za člena Rádu Sv Juraja.

Umožniť vystúpenie Jána Čarnogurského vo včerajších komentároch RTVS je hlboko neprofesionálne. Dokázalo to už prvé jeho tvrdenie vo vystúpení, ktoré uviedol v štýle, že “Krym bol Ukrajine darovaný” a tak si ho (ako naznačoval) Rusko môže vziať späť. Jednoduché, však?

Hneď potom Čarnogurský ponúkol pohľad Putinovho režimu na jeden z konfliktov v roku 2014.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podľa Čarnogurského verzie, “keď bol Majdan, tak z Krymu išlo niekoľko autobusov do Kyjeva na podporu Janukoviča. Keď sa vracali autobusom naspäť na Krym, tak predtým než dosiahli hranice Krymu, tak ich zastavili ukrajinskí radikáli, prinútili ich vystúpiť z autobusu a niekoľkých pozabíjali pre to, že boli za Janukovyča.”

K uvedenej informácii sa mi nepodarilo nájsť žiaden zdroj. Správa o počte zabitých ľudí na Ukrajine v čase od januára 2014 do mája 2016, ktorú vypracoval Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva, informuje o niekoľkých desiatkách konfliktov a ich obetí počas tohto obdobia.

Obrázok blogu
(zdroj: Správy a komentáre v RTVS)

Prípadu, ktorý uvádza Čarnogurský, sa len vzdialene podobá konflikt, ktorý sa však nestal na vnútornej hranici s Krymom, ani nešlo o demonštrantov z Kyjeva, ale odohral sa v uliciach Charkova. Zabití boli dvaja protestujúci, ktorí prišli autobusom s demonštrantmi z Krymu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Správa OSN uvádza, že ani dva roky po incidente nedošlo vo vyšetrovaní prípadu k žiadnemu pokroku. Charkovský reportér The Guardian Luke Harding vtedy uviedol, že existuje podozrenie, že ide o vymyslený scenár napísaný v Moskve pre štátnu televíziu, ktorý následne v teréne šírili proruskí aktivisti a nasadení profesionáli.

Iný prípad uvádza Wikipedia o konflikte z februára 2014 v meste Korsuň-Ševčenkivskyj, teda stovky kilometrov od Krymu, kde bol prepadnutý konvoj protestujúcich proti Majdanu. Z autobusov vyviedli aktivistov, rozbili okná a niekoľko autobusov spálili. Ruské médiá prišli s príbehom o siedmich účastníkoch antimajdanu, ktorí vtedy zahynuli. V skutočnosti však žiadni mŕtvi neboli nikdy potvrdení.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak by sa aj konflikt, ktorý zmieňuje Čarnogurský, zakladal na aspoň čiastočne pravde, tak to nič nemení na tom, že bývalý predseda vlády úmyselne vytiahol jednu udalosť, ktorú popísal v naratíve Putinovho režimu: teda, že ukrajinskú revolúciu vyvolali a viedli ukrajinskí fašisti. A že Ukrajina patrí Rusku, presne v štýle prejavu Vladimíra Putina pred vpádom na Ukrajinu.

U Jána Čarnogurského napokon nejde v šírení dezinformácií a hoaxov o žiadnu novinku. Spomeňme napríklad jeho “znepokojenie” nad príchodom “odborníka Georga Sorosa na farebné revolúcie” na Slovensko. Malo ísť o Marcella Fabianiho. Ten však, zdá sa, nikdy neexistoval. Príkladov nájdeme mnoho.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Osloviť na komentovanie agresie Putinovho režimu voči Ukrajine vplyvného slovenského konšpirátora je od RTVS hanebné a neprijateľné.

Radovan Kazda
Novinky môžete odoberať aj cez moju FB stránku

Radovan Kazda

Radovan Kazda

Bloger 
  • Počet článkov:  122
  •  | 
  • Páči sa:  705x

Profesijne sa venujem najmä environmentálnej politike. V minulosti ako analytik Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika, od roku 2009 ako vydavateľ a redaktor odborných denníkov, ktoré som založil. V rokoch 2020-2022 som bol poslancom NR SR za SaS. Som podpredsedom Občianskej konzervatívnej strany a budem kandidovať vo voľbách v septembri tohto roku za SaS, číslo 20. Zoznam autorových rubrík:  Spoločnosť

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu