reklama

Žiť si na morskej MHD

Plaviť sa lodnou MHD nie je len tak. Žijete si tam svoj život a popritom, celkom nedbalo, sa presúvate z jedného bodu do druhého, akoby cesta bola pridaná hodnota, niečo navyše. Úlomky životnej mozaiky si drobíte podľa mien trajektov, katamaránov, lodí. Lara, kurzy japončiny s barbom Josom, ktorý robil odpornú kávu. Zadar, spojené spacáky pred výťahom. Mate Balota, pozitívny tehotenský test. Premuda, vlnobitie, veci padajúce zo stolov, návrat z pôrodnice, ako má byť. Olea, hromadný presun cestujúcich na druhú stranu katamaránu, z dosahu môjho škriekajúceho potomstva.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Priliehavú melódiu motorov každej jednej identifikujete na diaľku. Viete, ako ktorá rozráža pred sebou vlny, keď sa blíži k vám, ako brzdí a priráža ku brehu.

Najkrajšie sú rána, tesne pred tým, ako na kostole odbije šesť hodín. Niekedy z tmy, inokedy spopod tieňov slnka, lenivo sa opierajúceho do ostrova naproti, si sviežo vchádza dnu Annamarija. Plesknutie lana na dlažbu, rýchle prechmaty, uviazaná. Posádka vysúva mostík, po jednom kráčajú ľudia dnu, plavíte sa tým životom s nimi. Vždy iný príbeh.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najradšej sedím na červenom gauči, na ktorom susedka porodila pár rokov dozadu syna, míňajúc posledný cíp ostrova (a tak veľmi dúfala, že to stihne slušne do pôrodnice). Oproti je bar, pelinkovcu je dosť, nielen na lokálne vlnobitie. Vidíte každému do pohára alebo do očí.

„Áno, naozaj sú žlté," pozerá mi do mojich Zuza, krčmárka. Záchvat ustal, ale oči som neoklamala. „Máš žlčníkové kamene ako ja, sto po sto." Ešte niekoľkokrát poslušne zrolujem viečka dole, aby sa pohľadom na moju žltačku pokochali aj ostatní okoloidúci. Kým nás Annamarija vyhodí na breh, pol dediny vie, s akou diagnózou putujem do zadarskej nemocnice. Ultrazvuk už len doladí detaily.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Po niekoľkých týždňoch sa plavíme na ostrov, posadím sa opäť na červený gauč, prijímam audiencie, pojednávajúce o živote po operácii. Annamarija, žlčníkové kamene.

Kristína Kováčiková

Kristína Kováčiková

Bloger 
  • Počet článkov:  47
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Nespí Zoznam autorových rubrík:  chorvátskovéSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu