Čo potrebujeme?
230g Promix-Uni, alebo Promix-CH, 1 vajce, 15 g droždia, 100 ml teplej vody, čajovú lyžičku kryštálového cukru, pol lyžičky soli, 100 g bieleho obyčajného jogurtu, 40 g oleja.
Droždie rozpustíme vo vode aj s cukrom a pridáme ku ostatku v mise. Všetko vareškou poriadne zmiešame. Vymastíme plech - najlepšie masťou (bravčovou), ale kľudne aj iným tukom. Cesto stierkou rozotrieme na plech - lepí sa ako každé celiatické cesto - nevadí, aspoň vieme, že je celiatické (lepí sa len surové a tým, že neobsahuje lepok sa po upečení skôr drobí - ale vajce a jogurt to zachránia). Spravíme tenkú vrstvu cestíčka na normálne veľký plytký plech na pečenie. Necháme trocha nakysnúť a obložíme oblohou priamo nebeskou. Naša obloha je nasledovná:
2-3 strúčiky roztlačeného cesnaku, trocha oleja a pol lyžičky soli zmiešame a potrieme cesto. Na to rozsypeme pol plechovky kukurice, 2-3 vajcia uvarené natvrdo pretlačené cez mriežku na zemiaky, na krúžky nakrájaný pór, 1 plechovku rajčín, alebo jeden rajčinový pretlak rozriedený vodou, posypeme oreganom - jemne jemnúčko - nie každému to chutí, prípadne prisolíme solčankou. Dáme piecť a po chvíli, keď sa to nažeraví, posypeme nastrúhaným tvrdým syrom a pečieme do sčervenanie okrajov.
P.S. Moja dcéra - sedemnásťročná romantička - nemá problém ju zbaštiť za jeden deň úplne sama (ani sa nepodelí). Túto poznámku nech si nevšímajú jej prípadní obdivovatelia.
Uvidím, čo to bude nabudúce. Ale tak trocha tuším, že ten karamelový chlebíček.... Ten sme jej takmer zjedli...