Vždy sa teším na dcéru vysokoškoláčku, keď má prísť po týždni,po dvoch domov zo školy. Vtedy nervózne pobehujem po kuchyni, kde niečo kuchtíma vymýšľam. Čomu sa potešila naposledy? Fazuľovej polievke na kysloa langošom. Hlavne teplým langošom a nevadilo jej ani to, že nemajúfastfoodove čaro.
Čo potrebujeme na 4 kusy ako dlaň veľkých posúšikov?
130 gmúky PROMIX UNI, 2 lyžice kyslej smotany, 1 dl mlieka, cca ¼ kocky droždia (Fala), 1 malévajíčko a trocha soli. Vznikla mi z toho taká tá typicky lepkaváhmota, ani riedka ani hustá (ak by bola príliš riedka, dosypte múku, ak hustá,dolejte mlieko), ktorú som vložila do chladničky na 2-4 hodiny. Potom som nateflónovú pánvicu s olejom pomocoulyžice a stierky rozťahovala štvrtinu cesta. Keďže nemáme radi „mastné“ –langoše som nesmažila v oleji, ale na oleji ako palacinky. Po opečení naoboch stranách som ich „vysušila“ servítkou.
Doladeniechuti, potretím masou z vylisovaného cesnaku zmiešaného s olejoma soľou a kyslou smotanou, som už nechala na dcére. S plnýmiústami tvrdila, že sú vysoko jedlé a mne ostáva veriť, že vďaka cesnaku ajtrocha zdravé, že som na nič nezabudla a že budú chutiť aj vám.
P.S. Nebojte sa dosýpať, ani dolievať. Časom zistíte, že tiekysnuté celiatické cestá majú približne rovnakú konzistenciu.