Vysokoškoláčka sa ešte drví na predtermíny a zápočty a tak som sa rozhodla, že ju prekvapím. Ona potom už "dopatle" len burizónky, šuhajdy, naplní úliky a poomáča parížske rožky a môže maškrtiť a hnevať sa ako zase priberie.
Kokosové hrudky
4 bielky vyšľaháme s 250 g kryštálového cukru - toto urobí za nás elektrický šľahač. Potom bielu masu dáme nad paru a pokračujeme ručne metličkou, kým nie je masa teplá (nie horúca).
Vmiešame postupne 250 g kokosu, šťavu a kôru z jedného citróna a 2 lyžičky múky PROMIX UNI.

Zo vzniknutej hmoty pomocou dvoch malých lyžičiek robíme na plech s papierom na pečenie malé kôpky.

Pečieme pri 100 st.C. Výsledkom je kopec krehkých kokosových kôpok. Ak chcete, tak kopec snehových pusiniek, aj keď mne osobne pusinky chutia ináč...

Pohánkové hviezdičky
3 bielky vyšľaháme so štipkou soli a 200 g kryštálového cukru a z tuhej masy odložíme tretinu do misky. Do zvyška snehovej masy zamiešame 200 g mletých orechov, štipku mletých klinčekov, lyžičku škorice a
60 g pohánkovej múky.

Na výdatne kukuričnou múkou pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na hrúbku cca 1 cm, vykrajujeme hviezdičky, ktoré kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potom malou lyžičkou nanášame na hviezdičku sneh odložený v miske.

Pečieme opäť pri teplote 100 st. C. Po upečení sú chrumkavé, časom zmäknú. U nás zmäknúť nestačia, lebo na ne chodí náš mlsný ocko. On si totiž nesmierne obľúbil pohánku. "Má nos" na zdravé potraviny.

Tak milí moji bezlepkáči - pečte a mlsajte (och to je asi čechizmus).
Škoda len, že sa virtuálne nedajú prenášať vône... a chute... a zvuky konzumácie...