reklama

Čo ja s tým mám...

... čo je morálne. Hovoril nie tak dávno Robert Fico, keď sa ho na tlačovej besede pri diskusii o etickom rozmere konania ľudí v štátnych orgánoch pýtali na etiku a morálku. Hlavné je, že postup orgánov bol v súlade s pravidlami na mieru pristrihnutými na danú situáciu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Štátne stavby na nevysporiadaných súkromných pozemkoch, „legálna" fraška okolo pezinskej skládky v podaní uSMERneného otca a syna, neriešiteľné amnestie nevyšetrených zločinov, národovec na stíhačke, dvojkríže naložené v ríbezľovom víne... Toto všetko nestálo za reč.

Dobrá správa pre Slovensko však je, že aj Robert Fico pozná hranice. Dožaduje sa slušnosti vtedy, keď sa tieň jeho konania zväčšuje a neponúka jeho súkmeňovcom len pohodlnú ochranu. V jeho tieni sa začínajú objavovať kontúry toho, čo vyzerá ako korupčné konanie s prepojením na ľudí blízkych jeho rodine. Dobre rozbehnutý stroj značky SMER nefunguje náhodne. Všetko má svoj zmysel a Robert Fico sa nikdy netajil tým, že mu v politike ide predovšetkým o moc.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Spôsob akým vystúpil na obranu svojich rodákov stojacich v militantnej póze pred kamerami Eugena Kordu bol zaujímavou modelovou situáciou. Nebol to kameraman, ktorý bol násilný. Násilní a sebavedomí boli Ficovi rodáci. Však vedeli prečo. Žijú v opojení slovenského typu. Ich rodák je predsedom vlády. O takých prepojeniach by vedeli rozprávať Colotkovi, Čičovi či Babinského rodáci. Horári či lesníci, umelci, piloti či šoféri. Papalášske večierky súdruhov v nedobytných znárodnených zámočkoch či luxusných vilách. Nedostatkový tovar za babku, tuzexové výrobky ako bonusy. Výlety na Maltu či do iných destinácií snov len pre nich a ich ratolesti. Nesmelo sa o tom vedieť. Nikto o tom nesmel písať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

To vtedy Pravda, Smena, Práca, Roľnícke noviny, Čas a Šport mali rovnaké titulky. To vtedy sme si čítali stále to isté o tom ako nám bolo, je a bude dobre.

Keď sme si pred dvadsiatimi rokmi začali kupovať v jeden deň niekoľko denníkov naraz, bolo to preto, lebo začali písať rozdielne. O tom, čo sa deje okolo nás, o tom, čo sa dialo v Temešvári a inde. Práve vtedy sme prestali čítať len jedny noviny, lebo bolo jasné, že odkliaty Démon súhlasu stratil svoju moc. Vtedy sa cyklostyl samizdatov stratil a myšlienky umlčaných sme si mohli začať čítať v bežne dostupných denníkoch a stále bežnejšie dostupných týždenníkoch a iných periodikách.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Štátne stavby na nevysporiadaných súkromných pozemkoch, „legálna" fraška okolo pezinskej skládky, neriešiteľné amnestie nevyšetrených zločinov, národovec na stíhačke, dvojkríže naložené v ríbezľovom víne, legálne Interblue, Ikores, tendrovanie s nástenkou i bez, telefonáty so Sadikim a „hajzlovanie" v parlamente. Toto všetko nestálo za reč.

Morálny bankrot všetkých komunistov je práve v tom, že ich pieseň síce ešte stále kde tu niekto zaspieva, no už to nikdy nebude neohrozený a nespochybniteľný chorál. A oni sami si čistého vína naliať nevedia. Prečo? Je to jednoduché: riadia sa pravidlami svorky. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Počuli sme už roztrasený hlas Mečiara či Slotu. Prečo sa im trasú tie ich inokedy sebavedomé hlasivky? Roztrasený Ficov či Slotov hlas keď hovoria o svojej rodine nie je rozochvený hlas otcov, ktorí majú starosť o to, do akého dňa sa zobudia ich deti. Je to len skučanie vodcov svorky, ktorí cítia, že sa chytili do pytliackeho oka a ich lup je ohrozený. To oko sa okolo krku stále pevnejšie sťahuje. Nastavili si ho však oni sami.

Preto sa napriek môjmu „robotníckemu" pôvodu asi zo mňa nikdy nestane ľavičiar. Mám to privilégium byť voličom len v demokracii a nikdy som nestál pred alternatívou jednotnej kandidátky Národného frontu. Nikdy som však za tých dvadsať rokov života v slobodnej spoločnosti ani chvíľu neváhal medzi pravicou a ľavicou. HZDS a SNS za eticky prijateľné alternatívy spravovania spoločnosti na základe skúsenosti z deväťdesiatych rokov už dávnejšie nepovažujem. Škoda, že sa ľavica spoluprácou s nimi takto skompromitovala aj teraz.

Nech sa na mňa intelektuáli ľavicovej svorky nehnevajú, no budem asi aj naďalej písať modrým perom. Ostatne, pán premiér sa podľa toho ako sa správa k parlamentnej opozícii, ktorá zastupuje v parlamente mňa, nepovažuje za môjho premiéra. Prečo by som sa mal o jeho priazeň uchádzať ja. Dobrá správa pre Slovensko však je, že aj Robert Fico pozná hranice. Aspoň sa tak tvári. Lepšou správou bude, keď svoje hranice mu dá spoznať aj Slovensko. Osobne. Voľby bez jednotnej kandidátky Národného frontu sú práve tým rozdielom medzi prednovembrovým a novembrovým Slovenskom. Opakované prehlásenia o úspešnosti a perspektívnosti národno-socialistickej koalície hovoria o tom, že svorka chce fungovať naďalej.

Pokus o spoluprácu na tom, aby sa jej to nepodarilo stojí za úvahu. 20 rokov po prvých slobodných voľbách opäť raz o niečo pôjde. Stačí ak pôjdu voliť všetci slobodní ľudia riadiaci sa zdravým sedliackym rozumom či užívajúcim ten „common sense", ktorý môjmu starému otcovi správne hovoril, že arizovať je svinstvo a komunistické zakladanie JRD je zlodejstvo. Niektorí, si myslia, že môj starý otec bol tvrdohlavý a zbytočne na to doplatil. Ja si to nemyslim. Môj starý otec vyhral. Alebo?

Miroslav Kocúr

Miroslav Kocúr

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  235
  •  | 
  • Páči sa:  1 260x

Som pedagóg, manažér a teológ mimo cirkevnej služby. Aktívny občan. Od roku 1995 som aktivny ako učiteľ ZŠ, SŠ či VŠ a manažér vo svete formálneho aj neformálneho vzdelávania, NGO a podnikania. Od roku 1995 do roku 2003 som pôsobil v pastoračnej službe na Slovensku aj v zahraničí ako rímskokatolícky kňaz. Mám dve krásne a zdravé dcéry a jednu manželku. Som zakladajúcim členom PS a odborníkom pre vzdelávanie. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáSpoločnosťTodayWEEKTheology TodayMK WeeklyScripturesListáreňNechceme sa prizeraťOral HistoryZo školských lavícEpigramiáda

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu