reklama

Som postihnutý kresťan a je mi dobre

Slovenskom prechádza strašidlo progresivizmu. Stačí nadvihnúť obočie v oblúku tvaru dúhy pri neregulovanom pohľade.

Som postihnutý kresťan a je mi dobre
Písmo: A- | A+
Diskusia  (22)

Som zakladajúcim radovým členom PS. Teda som progresívec. Šíria sa nám tu také "nešvárne" výmysly, že progresívci sú proti kresťanstvu, že sú to marxisti, neomarxisti či bojovní ateisti. A že páni Tkačenko a Ondřejíček asi (!) urcite (?) volili progresívcov. Autorov týchto výrokov nejdem medializovať.  Viem, že to len tak nevyvrátim, no zopár faktov z prvej ruky ponúknem.

 Prečo to je nezmysel? Som istými horlivými katolíkmi "defóltne" nenávidený progresívec a zradca cirkvi, odpadlík a tak. Píše či hovorí to o mne kde kto. Aj nejeden biskup či úplne neznámy angažovaný katolícky aktivista, ktorý ma v živote nestretol. Netreba. Vedia svoje.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Omyl. Som veriaci a praktizujúci kresťan. A môžem verejnosť- veriacu aj neveriacu – ubezpečiť, že medzi členmi hnutia Progresívne Slovensko je veľa kresťanov a dokonca aj katolíkov. Taká ekumenická partia. Neraz sa stretneme (náhodou) aj v tom istom kostole na ekumenických podujatiach. Nie sme organizovaná náboženská ani protináboženská skupinka. Mýtu, že PS je baštou proticirkevných živlov sme sa snažili ponúknuť spolupracujúcu ruku hneď na začiatku. Vznikla v hnutí aj taká malá názorová platforma. Volá sa Progresívni veriaci. Lebo viera a napredovanie, rozvoj, inovácie vo vzdelávaní či spoločenský progres si neprotirečia. To len k tomu čo viem s určitosťou na 100%.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Páni Tkačenko a Ondřejíček môžu/mohli vo voľbách voliť hocikoho podľa ich slobodného výberu. Kľudne napríklad SaS, Za ľudí alebo aj KDH,  kým ho viedol Alojz Hlina. Viem si to predstaviť. Kým sa ich neopýtate tak nefabulujte. Ale prečo by sme sa mali pýtať, keď máme slobodné a tajné voľby. Hoci pán Tkačenko to aj otvorene rozhodne a s hnevom dementoval, že **** aký on je progresívec. A podobne. Pýtal som sa znalcov a sčítanejších ako ja, vraj sa kedysi prihlásil k tomu, že volil Kiskovcov. Neviem. Ostaňme pri tom, že on sám opakovane o sebe tvrdí, že nie je progresívec. Pan Ondřejíček dokonca vyjadril aj názor, že nie je ani liberál, lebo si vie predstaviť, že by podporil trest smrti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Ale nie. Nestačí to, keď to o sebe takto povedia dotknuté osoby. Lebo pre rodiny okolo Postoja a iné Hlavnosprávovéprúdy sú a ostanú progresívci. Lebo ide o vyjadrenia v širšom slova zmysle. Lebo akokeby išlo len o to propagandistické prekrúcanie skutočnosti, podsúvavie domnienky ako overeného faktu a pravdy. A o to, ako aj naďalej štvať svoj "kmeň" proti progresívcom. Inými slovami konšpirovať, hoaxovať, hejtovať. A držať publikum v stave nabudenej nenávistnej progresofóbie.

 Ja to napríklad úprimne neviem, koho títo páni volia. Nikdy som sa s nimi cielene nestretol. Pána Ondřejíčka som stretol párkrát na ulici, pokúsil som sa mu neúspešne prihovoriť pred materskou škôlkou. Pána Tkačenka by som asi na ulici ani nespoznal (ospravedlňujem sa, nespoznávam ani starých známych v tejto dobe rúškovej).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako členovi PS mi voličské preferencie novinových komentátorov, satirikov a cynikov nikto nehlási. Takže v tajných voľbách - ak parafrázujem starý vtip - PS asi volia aj niektorí pracovníci médií a novinári, ale nevieme, ktorí to sú. To však z nich nerobí progresívcov ak sa k tomu neprihlásia verejne sami.  A vieme, že voličská priazeň je vrtkavá. Včerajší volič jednej strany, už tú stranu dnes ani nemusí nájsť. Podľa dostupných vyjadrení to neviem zistiť ani vydedukovať ani u týchto dvoch pánov.

 Ale je to také pohodlné nenávidieť a šíriť nenávisť len tak, na základe totálne pomýlených predpokladov, overiteľných neprávd či neoveriteľných výmyslov, o ktorých sa zmieňuje pán Magušin na blogu denníka SME či redakčná rodina z Postoja a jej "príbuzní". Nevedeli ste o tom? Už viete.

A áno aj ja som postihnutý kresťan. A vôbec mi to nevadí. Lebo viem ako to pán Ondřejíček mohol myslieť. A nedotklo sa ma to.

Len vyvracať podsunuté domnienky o progresivizme o niekom, kto progresivizmus vyslovene odmieta je zbytočné. Lebo je to od začiatku ideologická manipulácia a lož.

Rovnako ako moji niektorí bratia a sestry katolíci vo mne vidia skôr zlého progresívca ako dobrého veriaceho kresťana. Prečo je to tak? Lebo sa im to argumentačne nehodí. Je to jednoduchšie takéto čiernobiele. Takže darmo budem presviedčať pána Magušina a jeho rodinu v Postoji o niečom, čo vopred neprijme ako štartovaciu pozíciu dialógu s otvoreným koncom.

Ja vám milí veriaci kresťania katolíci v Postoji rozumiem. Vy mne rozumieť nechcete. Nenapadlo vám, že ľudia mlčia, lebo sú už zdržanliví púšťať sa do debát s vami. Roztočili ste ventilátor a hádžete anonymne aj neanonymne, autorsky aj redakčne, do neho vytrvalo ďalšiu špinu. Kto sa priblíži, bude ošpliechaný.

Ja sa ako kresťan a katolík necítim dotknutý Ondřejíčkovou replikou. A to, že som muž a Sima Martausaová Magušinová, je žena, nie je v tomto prípade žiadna výhoda.

Obrázok blogu

Lebo aj ja som kresťan a aby ste vedeli, som aj za to, aby Dohovor o násilí na ženách a o jeho predchádzaní bol na Slovensku uplatňovaný a aby aj naše ženy mali priestor aj nástroje na realizáciu svojich práv a slobôd. Aj som o tom čosi popísal, aj inak som sa v tomto smere angažoval. Aj Mariána Kuffu som navštívil, aj list som mu napísal. Neodpísal dodnes.

Bavme sa – ak to je potrebné - o nekultúrnosti a hulvátstve dvoch mužov, ktorí zabudli, že sú vo verejnom priestore. A nie o progresivizme. Ale chápem, že to by nebolo také zaujímavé.

Lenže ako som napísal, nenaskočím na túto pokryteckú moralizátorskú vlnu lebo je falošná.

 Ale ako zámienka rozpútať konflikt, ktorý by pomohol prekonať smútok z parlamentného vyvolávania duchov komunizmu sa to dosť podarilo.

Dobre. Budem to brať vážne.

Pani šéfredaktorka Beata Balogová to včera napísala dobre aj za mňa.

Obrázok blogu
(zdroj: (mk) FB)

A Filip Likavčan to aj za mňa nakreslil.

Obrázok blogu
(zdroj: Filip Likavčan FB)

 Nezovšeobecňujme. Qui bene distinguit bene docet.

 

Miroslav Kocúr

Miroslav Kocúr

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  235
  •  | 
  • Páči sa:  1 260x

Som pedagóg, manažér a teológ mimo cirkevnej služby. Aktívny občan. Od roku 1995 som aktivny ako učiteľ ZŠ, SŠ či VŠ a manažér vo svete formálneho aj neformálneho vzdelávania, NGO a podnikania. Od roku 1995 do roku 2003 som pôsobil v pastoračnej službe na Slovensku aj v zahraničí ako rímskokatolícky kňaz. Mám dve krásne a zdravé dcéry a jednu manželku. Som zakladajúcim členom PS a odborníkom pre vzdelávanie. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáSpoločnosťTodayWEEKTheology TodayMK WeeklyScripturesListáreňNechceme sa prizeraťOral HistoryZo školských lavícEpigramiáda

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu