reklama

Masy, viera a preferencie inak...

Pri pohľade na politické prieskumy a preferencie posledných prieskumov sa často stávame svedkami nepochopiteľných a tajomných obratov. Ako sa mení prostredie, v ktorom žijeme, tak sa mení i spôsob života. Dnes už len málokto pochybuje o užitočnosti automobilu, elektrického prúdu, telefónu, rôznych foriem vzájomnej výmeny informácií...

Písmo: A- | A+
Ukrižovanie - Jan van Eyck
Ukrižovanie - Jan van Eyck (zdroj: Metropolitan Museum)

 Nejde však len o tieto obraty, ktoré skracujú vzdialenosti medzi ľuďmi a umožňujú tak v krátkom čase vytvárať veľmi dobré podmienky na nadväzovanie kontaktov, zvýšenie informovanosti, rýchlejšej služby vo všetkých oblastiach nášho života. Človek prirodzene túži byť platným členom spoločnosti, v ktorej žije. Chce aby sa jeho slovo bralo vážne, aby mal vplyv na dianie okolo seba, aby spolupracovníci, spolužiaci, susedia - jednoducho ľudia okolo neho mali k nemu úctu a rešpektovali ho.

Rešpekt a úctu si však možno vynútiť rôznymi spôsobmi. Remeselník si ho získa kvalitnou prácou, lekár spoľahlivou službou, verejní činitelia starostlivosťou o spoločné dobro, otec statočnou prácou a starostlivosťou o rodinu, matka nezištnou a sebastravujúcou láskou k deťom. Uznanie si však autorita môže vynútiť aj vyvolávaním atmosféry strachu, hľadaním nepriateľa, ukrutnosťou, diktatúrou, trestami, zákazmi a príkazmi, neochotou k sebaobete, presadzovaním svojich názorov a ponižovaním či výsmechom iných, presadzovaním svojej subjektívnej pravdy a neochotou hľadať pravdu s veľkým "P".

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Plný zvratov je príbeh, ktorý bol dlhé obdobie „paradigmou" našej kultúry - Ježišov príbeh. Je plný zvratov v osobných osudoch Ježišových blízkych. No i na spoločenskej úrovni sme svedkami nevyváženosti a protirečivosti postojov davu.

 Ten, ktorý mal "hmotnú zodpovednosť" za úspech Ježišovej misie ten ho nielen opúšťa, ale dokonca svojho Majstra "predáva". Dav, ktorý pri Ježišovom vstupe do Jeruzalema kričal :"Hosana Synovi Dávidovmu", volá neskôr: "Ukrižuj ho!" A Ježiš, ktorý počas celého svojho života veľmi usilovne napĺňal Zákon a Prorokov, starostlivo učil zástupy a trpezlivo všetko vysvetľoval podobenstvami je teraz až nápadne skúpy na slová. Rozhodol sa prehovoriť ináč. Začína sa" lámať chlieb"(btw: vedeli ste, že to je biblický frazeologizmus...?). Situácia sa dramatizuje a neočakávane mení.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

chlieb na stole...

A to nielen obrazne. Aj skutočné a pamätné lámanie chleba ukáže, kto má odvahu i dosť pokory sadnúť si s Kristom za jeden stôl. Bolo ich len dvanásť. A aj spomedzi nich to jeden nevydržal. Tu sa rodí najtajomnejší a nikdy sa nekončiaci obrat. Človek práve v kritických chvíľach ukazuje čo v ňom je. Vyvolená väčšina zlyhala. Treba obstáť a vytrvať i vtedy, keď hrozí ukrižovanie. A postaviť sa proti väčšine. Davy, masy, zástupy pomáhajú ale i znecitlivujú. Maskujú vlastnú nezodpovednosť, nevysporiadanú minulosť, nevedú k pokore ale k lomozu a kriku. Je tu však možnosť vždy zostať sám sebou. Kde je kričiaci dav, tam je málo zmyslu pre pravdu v jej najtajomnejších a najčistejších odtieňoch. Keď sa láme chlieb mali by sme sedieť za jedným stolom s Ježišom. Nie s chladným Pilátom, potmehúdskym Kajfášom či zhýralým Herodesom. Sviatostne, symbolicky aj reálne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako sa mení prostredie mení sa i náš spôsob života. Ježišov príbeh spôsobil zmenu - ako sa moderne hovorí - paradigiem. Aj tým, že úplne proti logike bulváru platí aj na druhý deň, týždeň, 2000 rokov po tom... Vždy znovu chce meniť prostredie tohto sveta. Je výzvou zmeniť aktuálny trend i vlastný spôsob života. Určuje, akej autorite sa podriadime. Ježišov príbeh „rozdáva karty". Okolo nás i v nás sú tí, ktorí by len brali, a potom tí, ktorí naivne „len" dávajú... Je tu autorita služby alebo sebectva, je tu moc lásky alebo sebalásky. Je tu možnosť zaradiť sa k hučiacemu davu. Je tu aj príležitosť pochopiť, že väčšina nemá vždy pravdu. No a stále ostáva aj možnosť sa spolu s Pilátom pýtať: "Čo je pravda?"

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ktosi mi raz povedal: "Ja a Boh sme väčšina". Stačí vám? Stále si tento trúfalý výrok pamätám. Nuž - ostáva stále aj kunderovská neznesiteľná ľahkosť bytia. Lonely on the cross? Deja vu...? Vyberte si.

Miroslav Kocúr

Miroslav Kocúr

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  235
  •  | 
  • Páči sa:  1 260x

Som pedagóg, manažér a teológ mimo cirkevnej služby. Aktívny občan. Od roku 1995 som aktivny ako učiteľ ZŠ, SŠ či VŠ a manažér vo svete formálneho aj neformálneho vzdelávania, NGO a podnikania. Od roku 1995 do roku 2003 som pôsobil v pastoračnej službe na Slovensku aj v zahraničí ako rímskokatolícky kňaz. Mám dve krásne a zdravé dcéry a jednu manželku. Som zakladajúcim členom PS a odborníkom pre vzdelávanie. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáSpoločnosťTodayWEEKTheology TodayMK WeeklyScripturesListáreňNechceme sa prizeraťOral HistoryZo školských lavícEpigramiáda

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu