
Čo všetko potrebujeme:
cesto:
300g hladkej múky
pol balíčka prášku d opečiva
lyžička mletej škorice
50g práškového cukru
80g masla
1 vajce
5 lyžíc smotany
kôra z pol citróna
plnka:
kilo až kilo a pol jabĺk
30 g masla
100 g cukru
hrozienka
mletá škorica
Postup:
Skôr ako sa pustíme do prípravy cesta, si uvaríme plnku. Očistené jablká pokrájame na plátky, udusíme na masle, pridáme cukor, škoricu, hrozienka, a ešte chvíľu dusíme. Kým sa plnka chladí, začneme pripravovať cesto.
Múku zmiešame s práškom do pečiva, škoricou a cukrom. Pridáme postrúhanú citrónovú kôru, maslo, vajce, smotanu a vymiesime hladké cesto. To rozdelíme na dva diely. Prvý diel vyvaľkáme na veľkosť plechu, dáme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme jablkovou plnkou. Zakryjeme druhým vyvaľkaným dielom cesta, popicháme vidličkou a potrieme mliekom. Pečieme približne 45 minút.
Vychladnutý koláč posypeme práškovým cukrom a môžeme mlsať... dobrú chuť!